Frunda György

VÉGE A HUZAVONÁNAK? - Most nem ő a legesélyesebb, de Frunda optimista

2012.04.15. | Önkormányzati választások , Marosvásárhely
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


VÉGE A HUZAVONÁNAK? - Most nem ő a legesélyesebb, de Frunda optimista

Vass Levente jelölése egy szerencsétlen döntés volt az új polgármesterjelölt szerint, aki az MPP-s színekben induló Benedek Imrét is megpróbálná meggyőzni, hogy álljon el szándékától.Frunda György személyében új jelöltet nevezett meg szerdán a marosvásárhelyi polgármesteri tisztségre a Maros megyei RMDSZ. Vass Levente, a szövetség korábbi jelöltje közel egy éves huzavona után visszalépett, mivel a szövetség politikusai elutasították feltételét.

Vass arra szólította fel az RMDSZ-t, fogjanak össze az EMNP-vel és egyöntetűen őt támogassák, ellenkező esetben nem vállalja a megmérettetést. A szövetségiek Vass Levente ultimátumát elutasították, így most az RMDSZ részéről a szenátor indul a június 10-i polgármester-választáson.

Egy közvéleménykutatás szerint, jelenleg magyar jelöltnek mincs esélye Marosvásárhelyen. Miért vállalta mégis?
Frunda György: – Nem vagyok annyira pesszimista. Én is láttam ezt a közvéleménykutatást, amelyből valóban kitűnik, hogy nem én vagyok a legesélyesebb jelölt. De van lehetőség a győzelemre, és megmondom, hogy miért.

Egyrészt azért, mert a szóban forgó közvéleménykutatás azt mutatja, hogy a magyar politikusok közül én vagyok a legismertebb és én bírok a legnagyobb bizalommal a marosvásárhelyiek körében. A kutatásból az is kitűnik, hogy románok is megbíznak bennem. Ugyanakkor nem lehetek polgármester, ha csak az RMDSZ szavazóira, vagy csak a magyar közösségre számítok.

Számítok a magyarokra, de számítok a románokra is, mert mindenki polgármestere szeretnék lenni. Olyan emberek polgármestere, akiknek nemzetiségtől függetlenül fontos az, hogy egy becsületes polgármesterük legyen, aki nem sértegeti őket, már bizonyított az életben, békésen viselkedik a többi intézménnyel, képes együttműködni a megyei tanácselnökkel, prefektussal, akikkel együtt próbálja megoldani a kérdéseket, elnyerni az emberek bizalmát.

De az RMDSZ számára a kampány nemcsak a polgármesteri székről szól: ugyanaz a közvéleménykutatás kimutatta, hogy ha kevesen mennének el szavazni, ezáltal rövidebb lenne a városi tanácsosi listánk, a megyei tanácsosi lista és veszélyeztetve van Lokodi Edit Emőke megyei tanácselnöki tisztsége is. Épp olyan fontos cél, hogy ugyanannyi városi és megyei tanácsosunk legyen, ahány most van. Ha például négy városi tanácsost veszítünk, tehát ha a jelenlegi tíz tanácsos helyett csak hat tanácsosa lesz az RMDSZ-nek, akkor a 21 tagú testületnek még egyharmadát sem teszik majd ki a szövetségi tanácsosok.

Egy ilyen eredmény azt vonná maga után, hogy a magyarság képviselői feje fölött születnek a döntések. Tehát jelöltségem mögött egy sokkal összetettebb kérdés áll. Persze, elsődleges célom az, hogy elnyerjem a polgármesteri széket, de ugyanolyan fontossággal bír a városi, és a megyei tanácsosi lista, illetve a megyei tanácselnök kérdése is.

Ön szerint rontott-e a magyar polgármesterjelölt esélyein a Vass Levente jelöltsége körüli huzavona? Elképzelhetőnek tartja-e azt, hogy a választók emiatt elfordultak a közélettől, és megcsappant körükben a választói kedv?

- Azt hiszem, hogy Vass Levente nem teljesített úgy, ahogy kellett volna. Ő októberben, amikor hivatalosan az RMDSZ jelölte lett, teljesen ismeretlen volt. Azóta, sajnos, keveset ért el, nem vált elég ismertté, nem sikerült a marosvásárhelyieket a személye köré koagulálnia. Nem sikerül megismertetnie magát a románsággal. Ma is hallottam, amint román emberek azt kérdezték, ki az a Vass Levente.

A választási kedv csökkenésének másik oka az Erdélyi Magyar Néppárt támadásai az RMDSZ ellen. A harmadik, hogy a néppártiak nem fogadták el a törvényes előírást, amely szerint a polgármesterjelölt plakátján nem lehet rajta két pártnak a jele. Tudomásul kell vegyük, hogy az EMNP nem azért jött létre, hogy az RMDSZ-t erősítse, hanem azért, hogy gyengítse. Nem értünk tesznek, hanem magukért, nekik semmi sem drága és nem azt akarják, hogy az RMDSZ jelöltje legyen a polgármester. Hanem azt akarják, hogy a helyhatósági választásokon az RMDSZ gyengüljön és ők erősödjenek.

Az EMNP nem kíván polgármesterjelöltet indítani Marosvásárhelyen.

- Így van, mert nincs emberük. De ha ezt úgy elemzi, hogy miket mondanak rólunk, az RMDSZ-ről – bocsánatkérésre szólítanak fel, azt mondják, hogy mi osztjuk meg a magyarságot, vagy bedobják a "neptunista" jelzőt, amiről az emberek nem is tudják, hogy mi az... Ezért inkább elmondom: 1993-ban tárgyaltunk a román kormányhatalom képviselőivel arról, hogy beinduljon a magyar vonal a kolozsvári egyetemen. 300 helyről beszéltünk, amely most kinőtte magát tízezerre. Akkor most kérdem az egyszerű embertől is: jó ötlet volt, eredményes volt-e vagy sem az akkori tárgyalás?

Vass Levente jelölése se pozitívan, sem negatívan nem befolyásol. Vass Leventének a jelölése egy szerencsétlen döntés volt az RMDSZ részéről, ezt akkor is elmondtam, amikor a döntés megszületett. Vass Levente ingadozásai, aki többször mondta, hogy indul, majd azt, hogy nem indul, illetve, hogy meggondolja magát – mindez gyengítette az esélyeinket.

Több ízben is tanúja lehetett a nyilvánosság annak, hogy nem éppen felhőtlen Vass Levente és ön között a viszony. Ennek fényében fogja-e kérni Vass Levente támogatását a kampányban?

- Ne legyen naiv! Nem kérem Vass Levente támogatását sehol, semmiben. Megvan a saját véleményem róla, de erről nem akarok beszélni. Nem személyeskedünk, nem őróla, vagy énrólam van itt szó, hanem a magyar közösség érdekeiről.

Nem ön lesz az egyedüli magyar jelölt ebben a megmérettetésben, Benedek Imre professzor is indul, vagyis gyakorlatilag versenyezni fognak a magyar szavazatokért. Milyen kampányra számít?

- Tárgyalok vele is, megpróbálom meggyőzni, hogy ne induljon. Tárgyalok civil szervezetekkel is, emberjogi alapítványokkal, szövetségekkel, hogy támogassanak, megpróbálok minél több embert meggyőzni, hogy rám szavazzon.

Melyek lesznek a kampánya kulcsszavai, fő témái, mivel szólítja meg a magyar, illetve a román szavazókat?

- Túl korai a kérdés, tegnaptól (április 11-től, szerk.) vagyok jelölt, most dolgozunk a programon, a jelszavakon, ez a kampány május 10-től indul, addig meglesznek.

Kit tart a legkomolyabb ellenjelöltjének, és miért gondolja úgy, hogy ön lenne a megfelelőbb?

- A legkeményebb ellenfelem Dorin Florea, a jelenlegi polgármester, aki kihasználja a polgármesterség előnyeit, és nagyon nagy apparátust mozgat meg maga mellett annak érdekében, hogy ismét elnyerje a polgármesteri széket. Leülök vele tárgyalni, annak ellenére, hogy teljesen különbözik a világnézetünk.

Ő számtalanszor bebizonyította, hogy egy kolerikus ember, aki vásárhelyieket, hölgyeket, újságírókat megsért. Véleményem szerint magatartása elfogadhatatlan egy átlag értelmiségi, és annál kevésbé elfogadható egy polgármester esetében is.

Florea olyan szerződéseket kötött, amelyekről majdnem minden marosvásárhelyi tudja, hogy komoly jogi kérdéseket vetnek fel. Azt is tudják, hogy emberei sok esetben más személyek neveire vásároltak földeket, amelyeket majd utólag eladtak. Vállalkozóknak csak úgy hagyták jóvá a befektetéseket, ha adott emberektől vettek földet.

Nem akarok most egy vádlajstromot felállítani, de ez a pár példa is tükrözi a jelenlegi polgármester személyiségét, magatartását. Én egy egészen más, konszenzust kereső, dialógusra nyitott ember vagyok. Soha nem sértettem meg másokat, hanem érvekkel próbálom meggyőzni az embereket. Ha polgármester leszek, nem lesznek titkos szerződések, mindenki tudni fogja, hogy mire költjük a város pénzét.

Megpróbálom csökkenteni a helyi adókat azért, hogy a várost elhagyó vállalkozókat visszavonzzuk Marosvásárhelyre. Megpróbálok meggyőzni külföldieket, hogy befektessenek itt. Sokan azt mondják, hogy a Nokia ide akarta volna felhúzni a gyárát, de a polgármester miatt inkább Kolozs megyébe ment. Ha polgármester leszek, minden hetet úgy fogok kezdeni, hogy leülök és megtárgyalom a megyei tanács elnökével, és néha a prefektussal is, hogy melyek azok az ügyek, amelyeket azon a héten el kell intézni. Egy más, új Vásárhelyről van szó, amely történelmi alapjaira épülne és egy más felfogásról, amely Vásárhelyből egy virágzó várost próbálna teremteni.

 

Kertész Melinda, Transindex

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.