Főoldal > Interjúk
Nem vagyunk bezárva a nemzetállamba
Nem vagyunk bezárva a nemzetállamba

Néhány nappal a csíkszeredai kampánykezdés után Bukarestben is bemutatta államelnöki programját KELEMEN HUNOR, az RMDSZ jelöltje. Akadémiai környezetben, a Politikatudományi és Közigazgatási Egyetemen (SNSPA) a politikust CRISTIAN PÂRVULESCU politológus, EMIL HUREZEANU politikai elemző és LUCA NICULESCU újságíró, a Radio France Internationale munkatársa kérdezte. A szeptember 29-i vita rövidített, szerkesztett változatát szemlézzük.


„Hihetetlenül sok türelem és sok munka kell ahhoz, hogy célba érjünk‟ - exkluzív interjú a szabadság.ro-n Kelemen Hunorral, az RMDSZ államfőjelöltjével
„Hihetetlenül sok türelem és sok munka kell ahhoz, hogy célba érjünk‟ - exkluzív interjú a szabadság.ro-n Kelemen Hunorral, az RMDSZ államfőjelöltjével
2014.10.04. | államelnök-választás

Novemberben elnökválasztást tartanak, amelyen megválasztják a tízéves elnökség után leköszönő Traian Băsescu utódját. A versenybe szálló tizennégy jelölt között van Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke is. Ha a november 2-i első fordulóban egyik jelölt sem kapja meg a névjegyzékben szereplő választópolgárok több mint felének a támogatását, a tisztség sorsa a két legjobban szereplő jelölt között dől el a november 16-i második fordulóban. A megválasztott államelnök december 22-én kezdi meg ötéves mandátumát. Interjúnkban Kelemen Hunort elnökjelöltségéről, programjáról, az autonómia statútummal kapcsolatos fejleményekről kérdeztük. 


„Nem árultunk soha zsákbamacskát” – Interjú az Erdélyi Riportban
„Nem árultunk soha zsákbamacskát” – Interjú az Erdélyi Riportban

Az RMDSZ államfőjelöltje szerint nem befolyásolja majd a korteskedését, hogy a szövetség kormányzati pozíciókból vág neki az elnökválasztási kampánynak. „Akárhol állunk, a kampányban ugyanazt kell mondani” – jelentette ki. Kelemen Hunor szövetségi elnököt Cseke Péter Tamás kérdezte.


Parlament elé vihetik a kormányt
Parlament elé vihetik a kormányt
2014.08.18. | Kormány

A Biró Rozália kinevezésének visszautasítása nyomán kialakult helyzet úgy is feloldható, ha a koalíció a parlament elé terjeszt egy új kormánystruktúrát, amelyben már más tölti be a kormányfő-helyettesi és kulturális miniszteri posztot – derül ki a Korodi Attila környezetvédelmi miniszter által a Krónikának adott interjúból.


Lesz román–magyar barátság, de nem az idén – Népszabadság Online interjú
Lesz román–magyar barátság, de nem az idén – Népszabadság Online interjú

Akár jelentősen megváltozhat a román álláspont a Minority Safepack európai kisebbségi keretszabályozás kapcsán – véli Kelemen Hunor. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke augusztus elsejével távozik a román kormányból, miután pártja a szakítást is felvető koalíciós vitába bonyolódott. A szövetségi elnök szerint a legmagasabb szinten, Bukarestben és Budapesten is kihasználnák az RMDSZ kormányzati részvételét a kétoldalú kapcsolatok javítására – de az idei, választási év nem a legalkalmasabb a közeledésre.


„Nem fog Európa lángokba borulni”
„Nem fog Európa lángokba borulni”

Az RMDSZ nem lesz könnyű helyzetben az év végi államfőválasztáson, ha a jobboldal közös jelöltet állít – jelentette ki az Erdélyi Riportnak SZÉKELY ISTVÁN. Cseke Péter Tamás a május 25-i választás eredményeinek értékelésére kérte a politológust.


„Ha nem ülsz az asztalnál, előbb-utóbb felkerülsz a menüre”
„Ha nem ülsz az asztalnál, előbb-utóbb felkerülsz a menüre”

Az Európai Parlamenti választási kampány utolsó hetébe érkeztünk, már csak pár nap maradt hátra május 25-éig, hogy eldöntsük: részt veszünk-e azon a szavazáson, amelynek révén erdélyi magyar képviselőket küldhetünk Brüsszelbe. Mitől jó ez nekünk? – kérdezhetjük, hiszen az Európai Unióval szemben számtalan elvárásunk teljesítetlenül maradt, sokszor úgy éreztük, különösen bennünket, magyarokat (le)kezelnek Brüsszelben. A hazai magyar pártok közül az RMDSZ indít jelölteket az EP-választásokon. Kelemen Hunor RMDSZ-elnökkel készített interjúnkban sok olyan kérdésre kerestük a választ, amely segíthet eldönteni, mitől jó az nekünk, hogy igenis „ott legyünk” képviselőink révén az Európai Parlamentben. „A román pártok egyikét sem foglalkoztatja az erdélyi magyarság sorsa, a nemzeti kisebbség identitásának a megőrzése. Ott kell tehát lennünk, ahol a bennünket is érintő döntéseket meghozzák” – derül ki a beszélgetésből.


"Az emberek nem szeretik a belpolitikai cirkuszt"

Fidesz-közeledés, az autonómiatervezet, Tőkés, MPP, katonai behívók, EP-választások és MOGYE. Az RMDSZ elnöke értékeli a pillanatot.