Főoldal > Interjúk
„A szórványban minden képviselő duplán számít”
„A szórványban minden képviselő duplán számít”
0000.00.00. |

A romániai magyarság jelentős számban él szórványban, képviselői pedig gyakran a nehéz helyzetekben is igyekeznek megteremteni a közösségi élet valamennyi fontos feltételét. Választástól választásig egy maroknyi, vagy talán annál is kevesebb magyar tanácsos azért tevékenykedik az önkormányzatokban, hogy a települések magyar lakossága ne szenvedjen hiányt a mindennapi élet és elsősorban az identitásőrzés terén. Június 5-én a Romániai Magyar Demokrata Szövetség jelöltjei ismét a közösség támogatását kérik országszerte. Ennek a napnak a jelentőségéről kérdeztük Kelemen Hunor szövetségi elnököt.


„Közösségi érdek a munka folytatása!” – interjú Kelemen Hunorral, az RMDSZ szövetségi elnökével
2016.05.28. |

A háromszéki közösségi vezetők szerint a turisták is szeretik Székelyföldet, de akinek otthona, annak dolgoznia is kell érte. Ebben a munkában pedig a céltudatosság a legfontosabb, hiszen a székelység sorsának alakítását csak székely emberekre lehet bízni. Székelyföld fejlesztése kapcsán Kelemen Hunor RMDSZ-elnököt kérdeztük arról, hogyan látja a háromszéki megvalósításokat, mit gondol az RMDSZ önkormányzati jelöltcsapatáról.


„Kolozsváron győzni fog az európaiság, a többnyelvűség ügye!”
„Kolozsváron győzni fog az európaiság, a többnyelvűség ügye!”
2016.05.28. |

Erdély kincses városában még mindig vita tárgya az, ami máshol Európában legnagyobb gazdagságnak számít: az interkulturalizmus, a többnyelvűség. A magyar alpolgármesternek négyéves mandátuma alatt is ez volt a legintenzívebben képviselt ügye a kolozsvári városházán. Kelemen Hunor RMDSZ-elnököt arra kértük, hogy ennek fényében is értékelje Horváth Anna alpolgármester tevékenységét, és szóljon arról, hogyan látja a magyar esélyt a Kolozs Megyei Tanácsban.


választást kell nyernünk, nem közvélemény-kutatást
választást kell nyernünk, nem közvélemény-kutatást
2016.05.26. |

Szatmárnémetiben az RMDSZ Kereskényi Gábort indította a polgármesteri szék megszerzéséért. A fiatal jelölt szerint a szövetség a párbeszéd jegyében folytatja a kampányt, célkitűzéseik pedig a város fejlődését szolgáló, megvalósítható tervek. A tét Szatmárnémeti jövője – nyilatkozta a Mszolnak. Az interjú a jelölteket bemutató cikksorozatunk része.


a FUEN-nek vissza kell térnie a gyökerekhez
a FUEN-nek vissza kell térnie a gyökerekhez
2016.05.25. | FUEN
Hogyan gondolja újra az őshonos kisebbségek szervezetét az első közép-kelet-európai elnök? Lesz-e folytatása a MinoritySafePacknek? Mit hoz a menekültválság?
Vincze Lorántot, az RMDSZ jelöltjét választották meg az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) új elnökévé szombaton, a szervezet Boroszlóban tartott kongresszusán. Vincze a FUEN-ben alelnöki tisztséget töltött be korábban, alelnöki mandátuma alatt készült el a Minority SafePack kisebbségvédelmi csomag, amelynek összeállításában aktívan részt vett. Vinczét a három éves elnöki mandátumában tervezett munkájáról kérdeztük, illetve arról is beszélgettünk, hogy az őshonos kisebbségek és a menekültek, bevándorlók milyen védelmi jogi keretre számíthatnak az EU-ban, amely folyamatosan hárít, amikor a kisebbségi jogi szabályozás a téma. 

„Székelyföld településeinek összehangolt fejlődése mindannyiunk érdeke!‟
„Székelyföld településeinek összehangolt fejlődése mindannyiunk érdeke!‟
2016.05.24. |

A lendületes munkát kell folytatni, a következetes fejlődést kell továbbra is fenntartani Hargita megyében, hiszen az RMDSZ kitartó és következetes önkormányzati tevékenysége révén a székelység élete láthatóan jobbá, élhetőbbé vált. A további összehangolt fejlesztés közös érdek – hangsúlyozta Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke, akivel a június 5-i önkormányzati választások székelyföldi vonatkozásairól beszélgettünk.


szövetségi elnök a június 5-i választásokról
szövetségi elnök a június 5-i választásokról

Ákosfalvától Brüsszelig: erős képviselet a magyar közösség szolgálatában


Hiinni kell, hogy Kolozsvárnak lehet magyar polgármestere
Hiinni kell, hogy Kolozsvárnak lehet magyar polgármestere

A magyar közösségnek hinnie kell abban, hogy lehetséges a románokkal közösen felvállalni az általam képviselt értékrendet, és akkor polgármestere leszek a városnak – nyilatkozta a Maszolnak Horváth Anna. Kolozsvár alpolgármesterét, az RMDSZ polgármesterjelöltjét az elmúlt és a következő négy évről, a „kirakat multikultiról”, a kampány hangulatáról kérdeztük. Az interjú a jelölteket bemutató cikksorozatunk része.