Főoldal > Interjúk
polgármesterjelölt a közönyt tekinti a legnagyobb ellenfelének
polgármesterjelölt a közönyt tekinti a legnagyobb ellenfelének
2016.03.09. | Maros
Szerinte azok, akik abban érdekeltek, hogy Marosvásárhelyből nemzetstratégiai kérdést csináljanak, egy idő után elkezdenek majd sarat dobálni.
Soós Zoltán elsősorban egy olyan várost szeretne, amelyben lakói otthon érzik magukat. Ezért szerinte fel kell számolni azt a fajta fejetlenséget és cirkuszt, ami Marosvásárhely mindennapjait jellemzi. Soós elmondta, számos észrevétel érkezett a városházához ezzel kapcsolatosan, a hatóságok ezek fölött azonban rendre szemet hunynak. A magyar polgármester-jelölt szerint nem marad más választás, csak a júniusi helyhatósági választásokon rábírni a lakosságot arra, hogy vessenek ennek véget.

„Hatványozott jelentőségű minden tanácsosi hely”
„Hatványozott jelentőségű minden tanácsosi hely”

Az RMDSZ megyei szervezete legutóbbi küldöttgyűlésének résztvevői egyhangúan javasolták, hogy a júniusi helyhatósági választásokon Pásztor Sándor legyen a megyei tanácsosi lista vezetője. Erről és egyébről is kérdezzük az RMDSZ-es politikust az interjúnkban.


Megoldódik-e a román nyelv oktatása a magyar diákok számára?
Megoldódik-e a román nyelv oktatása a magyar diákok számára?
2016.02.23. | Oktatásügyek

Új tanügyi törvény előkészítésén dolgoznak Bukarestben. Az RMDSZ nem szeretné, ha ismét vita tárgyát képeznék a már kivívott oktatási jogok. Gyermekközpontú oktatást és speciális tankönyveken alapuló román nyelvtanítást szorgalmazott az RMDSZ parlamenti képviselőiből álló küldöttség, amely az oktatási miniszterrel egyeztetett a készülő új tanügyi törvényről. A múlt héten lezajlott találkozóról Szabó Ödön képviselőt kérdezte a Transindex.ro.


Nincs ember, akit ne hívjak vissza telefonon
Nincs ember, akit ne hívjak vissza telefonon
2016.02.23. | Aktuálpolitika

Nem indul az idei parlamenti választásokon – erősítette meg a Maszolnak Borbély László, a képviselőház külügyi bizottságának elnöke, a szövetség volt politikai alelnöke, aki szerint az RMDSZ-ben bekövetkező generációváltás után az új politikusi nemzedéknek az egyik legfontosabb feladata, hogy „tegye oda a csülköt” a szervezetért. Az interjú második, befejező része.


Még keresik a kilincset a Cioloş-kormány miniszterei
Még keresik a kilincset a Cioloş-kormány miniszterei
2016.02.16. | Aktuálpolitika

Inkább a választásokról, a kampányokról fog szólni ez az év, nem pedig nagy változásokról – véli Borbély László, az RMDSZ volt politikai elnöke. A képviselőház külügyi bizottságának elnökét kétrészes interjú első részében a Cioloş-kormány megalakulásának körülményeiről, mozgásteréről kérdezte a Maszol.ro.


Kelemen Hunor: perverz eszköz lett az igazságszolgáltatás
Kelemen Hunor: perverz eszköz lett az igazságszolgáltatás

Nehéz időket élünk

Kelemen Hunor RMDSZ elnököt kérdeztük Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester, illetve Beke István és Szőcs Zoltán ügyéről. Kelemen szerint mindez a magyar közösségek vezető személyiségeinek eltüntetési szándékáról szól.


Nem megszokni kell, hanem megtanulni!
Nem megszokni kell, hanem megtanulni!
2016.01.21. | Önkormányzatok

Mintegy 215 magyar polgármester dolgozik ma Románia polgármesteri hivatalaiban, többségük az RMDSZ színeiben nyert mandátumot három és fél évvel ezelőtt. Idén újabb megmérettetés vár a helyi választottakra is. A magyarság szempontjából nem mindegy, hogy hol milyen lesz a képviseletünk.

Persze, a polgármestert egyes helyeken könnyű megválasztatni, máshol nagyon is nehéz ugyanolyan okokból: mert ismerik, ott lakik, ott jár, ott él potenciális választói között.

Eddig 130 romániai magyarlakta település helyzetét mérte fel az RMDSZ önkormányzati főosztálya. Az önkormányzatok helyzetéről, azönkormányzati konzultációról beszélgettünk a Hangolóban az RMDSZ önkormányzatokért felelős ügyvezető alelnökével, Ilyés Gyulával, aki maga is sok falut és várost meglátogatott az elmúlt hónapokban.


Polgármestereink nagy többsége sikeresen újrázni fog
Polgármestereink nagy többsége sikeresen újrázni fog
2016.01.09. |

A helyhatósági választásokra készülve összesen 125 magyarlakta település helyzetét térképezte fel eddig az RMDSZ ügyvezető elnöksége Erdélyben. Ilyés Gyula személyesen is felkeresett sok települést. Az önkormányzatokért felelős alelnököt a tapasztalatairól kérdeztük.