Szabó Ödön

Az RMDSZ házi feladata

2016.09.26. | RMDSZ , Oktatásügyek
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Szabó Ödön

Az RMDSZ házi feladata

Változtatunk. Jobb iskolákra, jobb képzésre van szükség. Ennek pedig legalább három feltétele van: változtatni kell az iskolák állapotán és elérésén, javítani kell a tanárok jövedelmi viszonyain és át kell alakítani, versenyképessé kell tenni a tananyagot. 

 

Sokan bírálnak, sőt, néha szidalmaznak bennünket, az RMDSZ-t. Nem mindig jogosan, de a legtöbbször hevesen. Így van ez 26 éve, és bár a vádak sokszor igaztalanok, mégis ez a rendjén való.

Ezek a bírálatok mutatják, jelzik ugyanis az eleven kapcsolatot, ami az erdélyi magyar közösség és a Szövetség között a mai napig fennáll. Van azonban egy téma, amelyben még legádázabb ellenfeleink sem igen találnak fogást. Ez pedig az erdélyi magyar oktatás területén elért eredményeink. 

A magyar nyelven való oktatás térhódítása Romániában, az anyanyelvű oktatás lényegében nulláról való teljes rendszerének felépítése az elmúlt negyedszázadban ugyanis sikertörténet. Sokak erőfeszítése, lelkesedése, eltökéltsége kellett hozzá, a siker tehát közös – így tehát a miénk is, az RMDSZ-é. 

De a miénk lesz a kudarc is, ha nem változtatunk rajta mielőbb. Hadd magyarázzam el. 

Ma, 2016-ban, Erdélyben már nem elegendő az, hogy gyermekeink magyarul tanulhatnak. Nem elegendő, hiszen azt látjuk, hogy a magyar diákok érettségi eredményei sokszor rosszabbak román társaiknál. A Székelyföldön érettségizettek átlaga például közel egy egész jeggyel jobb volna, ha nem kellene román nyelv és irodalomból is vizsgát tenniük. Azt is érzékeljük, hogy nehéz ma jól szakmát tanulni magyarul – legyen az asztalos, villanyszerelő vagy szakács. Pedig a jó szakemberekből hiány van, a jó munkát megbecsülik és megfizetik. 

A probléma tehát adott, és nem csak a szakértők érzékelik, hanem mi, szülők is. Az erdélyi magyar oktatás rendszerének megteremtése után szintet kell lépni: a minőség forradalmára van szükség. Ellenkező esetben gyermekeink lemaradnak – és ha ez az állapot tartóssá válik, sokan inkább a román nyelvű képzést választják majd. Azaz leértékelődhet az anyanyelven szerzett tudás, ha az nem elég versenyképes. 

Ezért döntöttünk úgy az RMDSZ-ben, hogy változtatunk. Jobb iskolákra, jobb képzésre van szükség. Ennek pedig legalább három feltétele van: változtatni kell az iskolák állapotán és elérésén, javítani kell a tanárok jövedelmi viszonyain és át kell alakítani, versenyképessé kell tenni a tananyagot. 

Ami az elsőt illeti: elkezdtünk egy iskola-felújítási programot annak érdekében, hogy gyermekeink 21. századi körülmények között tanulhassanak Erdélyben mindenüt