Népszámlálás 2011

Ülésezett a Magyar Állandó Értekezlet Budapesten


Kogălniceanu Program
 

ez a mi munkánk
Európai parlamenti jelenlét
hírlevél
aktuális pályázatok
kiadványok
kulturális naptár
archív honlapunk
oktatási adatbázis
választási honlapunk

A hét interjúja

„Megadtuk a választás lehetőségét”

Interjú Kovács Péter ügyvezető alelnökkel, az RMDSZ kampányfőnök-helyettesével. Minden romániai magyarnak lehetősége volt beleszólnia abba, kit indít polgármesterjelöltnek, tanácsosnak, megyei tanácselnöknek – ez Kovács Péter RMDSZ ügyvezető alelnök és kampányfőnök-helyettes szerint a múlt hétvégén lezárult előválasztások egyik legfontosabb hozadéka.„Újszerű, rendhagyó kampányunk lesz”

Interjú László Attilával, a szövetség megyei elnökével, az RMDSZ kolozsvári polgármesterjelöltjével.

"Fő célunk: tudatosítani a magyar közösségben, hogy részt kívánunk venni Kolozsvárt és a megyét érintő modernizációs folyamatban, hogy nekünk is pontos elképzeléseink vannak a problémák megoldására, legyenek azok „tűzoltást” igénylő, azonnali feladatok, vagy hosszú távú projektek. Személyesen szeretnénk megszólítani valamennyi kolozsvári, Kolozs megyei magyart.""Az embereknek mindig igazuk van"

 

Interjú Kelemen Hunor ügyvezető elnökkel, az RMDSZ kampány-főnökével.

Pozitív kampányt ígért az RMDSZ, olyat, amelyben a jelöltek az emberek gondjainak megoldására összpontosítanak. A kampányfőnök szerint a román pártkoalíciók veszélyt jelenthetnek a magyar jelöltekre. A Szövetség helyenként tárgyalt a Magyar Polgári Párttal, Marosvásárhelyen az MPP Borbély Lászlót támogatja.Az útfeltörés nem választásfüggő

  

Beszélgetés Ilyés Gyulával, az RMDSZ szatmárnémeti polgármester-jelöltjével

 

Ilyés Gyula olyan Szatmárnémetit szeretne, ahol jól érzik magukat, és nem költöznek el a fiatalok. A város jelenlegi elöljárója, az RMDSZ polgármesterjelöltje ugyanazt üzeni a román és a magyar választóinak."A nagy szavak ideje lejárt"

 

Interjú Borboly Csabával, az RMDSZ Hargita megyei tanácselnök-jelöltjével

 

Fejlesztést, összefogást, az autonómiát lépésről lépésre megvalósító munkát ígér, ha megválasztják. Konzultációt folytatott Hargita megye lakosságával, hogy megismerje az emberek valós gondjait.Ami a bársonyszéknél is fontosabb

Interjú Borbély László miniszterrel, az RMDSZ marosvásárhelyi polgármester-jelöltjével

A város belesüllyedt a hazugságokba és ígérgeté-sekbe, egyszóval a balkanizálódás egyértelmű jegyeit mutatja. Ne legyek szerénytelen, de nevem garancia lehet itthon is, Brüsszelben is, más nemzetközi téren is, hogy a kapuk kinyíljanak Marosvásárhely előtt. Akik pedig ismernek, tudják, ha valamit eldöntök, akkor azt legjobb tudásom szerint végigviszem.Verseny a magunk körén belül, egység kifelé

Választás előtti interjú Markó Bélával, az RMDSZ elnökével.

"Arra kérem a választókat szavazzanak az RMDSZ-re. Nemcsak azért, mert nekünk jól felkészült, elkötelezett jelöltjeink vannak, hanem azért, mert az RMDSZ – úgy, ahogyan az elmúlt 18 évben a nehéz helyzeteket is megoldotta – ezúttal is biztosít mindenkit, hogy meg fogja oldani ezt a most jelentkezett problémát is. Éppen hogy az RMDSZ lesz képes arra, hogy azt a bizonyos egységet, amely nem esett szét, de amely csonkult, az elkövetkező hónapokban újból kiteljesítse."Nincs vevő a nemzetieskedésre - Beszélgetés Ilyés Gyulával, Szatmárnémeti újabb mandátumra pályázó polgármesterével

A magyarság jól szavazott, most is nagyobb arányban járult az urnák elé, mert tudatában van, mennyire fontos nekünk, hogy hangsúlyosan ott legyünk az önkormányzatokban. Ugyanakkor véleményem szerint sokakat megzavart a többféle szavazólap és a rengeteg jelölt. Csak a polgármesterségre nyolcan voltunk!
Az én választóim többsége így is megtalált, mert kétszer annyi szavazatot kaptam, mint a második fordulós PSD-s kihívóm, ami azért jelez valamit.
 
 Mindenki írja be a noteszébe: 86-14

86:14, ezt mindenki felírhatja a jegyzetf-üzetébe, mondja Kelemen Hunor ügyvezető elnök. Az RMDSZ kampány-főnöke ezt az arányt az RMDSZ és az MPP közötti párbeszéd kiindulópontjának tekinti. Interjú.

"Addig, amíg egy nemzeti közösség kisebbségben – különösen ha hat és fél százalékos kisebbségben – él, a politikai érdekképviselet egységéről még hosszú ideig időszerű lesz beszélni. Másképpen a politikai érdekképviseletet nem lehet biztosítani. A kérdés az, hogy a politikai egység miképpen valósul meg, hogyan biztosítható az egységen belül a többszínűség."Szeptember elején ismernünk kellene jelöltjeinket

Több mint négyszáz jelöltet kell állítania az RMDSZ-nek az őszi parlamenti választásokra, s az új választási törvény ismeretében gyakorlatilag nem lehet megjósolni, hogy melyik jut majd be a törvényhozásba. Ez és a jelöltek után befizetendő garancia komoly terhet ró a szövetségre. Erről és a várható választási menetrendről kérdeztük Markó Bélát, az RMDSZ elnökét.
 
 Interjú Markó Bélával, az RMDSZ elnökével - "A belső koalíció nem új ötlet, de tisztességes"

A törvény logikája egyértelmű. Ha százalékokban különbség van, akkor alternatív küszöbben is különbségnek kell lennie. Hogy a törvény itt rosszul fogalmaz-e, azon vitatkozhatnánk évekig, de ha például az Alkotmánybíróság törli az így bejutott magyar képviseletet, akkor viszont azt hiszem, hogy nagyon rosszat tennénk a saját közösségünknek.
 
 
 Kelemen Hunor, az RMDSZ ügyvezető elnöke: Egyénre szabott kampány lesz

Kizártnak tartja, hogy ősszel a régi rendszer szerint folyjanak a választások, de úgy véli, az új rendszer komédiává változtathatja a demokráciát. Szerinte nem az RMDSZ miatt nem jött létre a megegyezés az MPP-vel, hanem Szász Jenő személyes ambíciói állták útját ennek. A Szövetség folytatja a párbeszédet az EMNT-vel minden olyan kérdésben, amely a magyar közösséget érinti.
 
 


MPP ÉS EMNT NÉLKÜL Kiegyezés: egy látszatsikernek érdemi sikertelenség lett volna az ára?

Az RMDSZ politikai identitásának, parlamenti politikai hatásfokának határáig ment annak érdekében, hogy megtörténhessen ez a megállapodás. Tovább megyek, nem is Tőkés Lászlót hibáztatom a kialakult helyzet miatt, hanem azokat a holdudvarában lévő személyeket, akik sértődöttek, és politikai kudarcaik miatt mélységesen frusztráltak.
 
 ERDÉLY ÚJJÁÉPÍTÉSE A CÉL - Interjú Markó Bélával, az RMDSZ elnökével

Erdélyben, Székelyföldön s másutt is nagyon komoly költségvetési támogatásokat tudtunk adni infrastrukturális fejlesztésre; utakra, a víz, a gáz bevezetésére s hasonló, a helyi közösségek szempontjából nagyon fontos kérdések megoldására – nyilatkozta a HírExtrának Markó Béla, az RMDSZ elnöke.
 

 
 


Markó Béla: EGY ELMARADT EGYEZSÉG TÖRTÉNETE

Erdélyben látszólag mindenki megegyezést akar. Egy-két eszementnek tartott mellékszereplő kivételével nem találni olyan RMDSZ-es vagy RMDSZ-en kívüli politikust, de többé-kevésbé független értelmiségit sem, aki ne az egyetértést, az egyezséget szorgalmazná. Így van ez 1989 decembere óta, hiszen gyakorlatilag a Ceauşescu-rezsim bukásával egyidejűleg megjelentek a véleménykülönbségek, sőt, a két szembenálló tábor is nagyon hamar kialakult.

A választások sikerének felelőssége elsősorban az RMDSZ-é - Beszélgetés Kelemen Hunorral, az RMDSZ ügyvezető elnökével

Kelemen Hunor szerint az RMDSZ erdélyi jelöltlistái elkészültek, de néhány Kárpátokon túli és külföldi körzetben a jelöltállítás nem végleges. A szövetség ügyvezető elnöke azt reméli, hogy az őszi parlamenti választást megelőző kampány a magyarországi pártok beleszólása nélkül zajlik le.
 
 
 Megszolgált bizalom – Beszélgetés Markó Bélával, az RMDSZ szövetségi elnökével

Az anyanyelvű oktatás, kultúra, a valós önrendelkezéshez való közeledés tekintetében azért föl tudunk mutatni lényeges változásokat. Elsősorban új intézmények, oktatási létesítmények dolgában történt előrelépés, változtatni tudtunk a tanulási, művelődési feltételeken. A decentralizáció valamelyest folytatódott, bár itt sem lehetett annyira haladni, amennyire szerettünk volna.  
 Egyszer itthon lesz az Ígéret földje

Károlyi Béla világhírű tornászedző, szenátorjelölt lesz az egyik „sztárvendége” ma este Kolozsváron az RMDSZ országos kampányindító rendezvényének, melyen a szövetség vezetői és parlamenti képviselőjelöltjei mellett jeles meghívottak is felszólalnak.

A tét ugyanaz, mint négy éve - Interjú Takács Csabával, az RMDSZ kampányfőnökével

A tét az, hogy a romániai magyarságnak erős parlamenti képviselete legyen a következő négy évben is. Az új választási törvény erre lehetőséget ad, de nem nyújt rá garanciát. Ezért ennek a törvénynek az ismertetése a választókkal prioritás az RMDSZ kampánystábja számára.

Kettős próba, választóközelben - Kampány eleji beszélgetés Markó Béla Maros megyei szenátorjelölttel

Tehát itt is minden szavazat számít, bárhol adják le. Továbbra is egymásra vagyunk utalva. Ennek az az előnye, hogy ahány szavazatot országosan összegyűjt az RMDSZ, annak arányában kap mandátumokat. Tehát egy leadott szavazat nem csak abban a körzetben számít, ahol leadják, hanem befolyással van az RMDSZ minden mandátumára.

"A pörgésben látom az erőmet" - Interjú Korodi Attila Hargita megyei RMDSZ-es képviselőjelölttel, környezetvédelmi miniszterrel

A „pörgésben”, a kommunikációban látja kampánya erejét Korodi Attila. A Hargita megyei RMDSZ-es képviselőjelölt azt ígéri: keményen fog harcolni azért, hogy törvényi keretek között, törvénymódosítással a jelenlegi gazdasági régiókat átrajzolják.

„Kiszélesíteném az autonómiát” - Interjú Márton Árpád háromszéki képviselőjelölttel, RMDSZ-frakcióvezetővel

Márton Árpád az egyetlen háromszéki parlamenti képviselő, aki az idei választásokon is újra jelölteti magát. Az RMDSZ képviselőházi frakciójának vezetője az Erdővidék – Sepsiszék falvait magába foglaló képviselői kerületben indul mandátumért.

Hatékonyan tudtunk politizálni! - interjú Kovács Attila brassói képviselőjelölttel

Keményen dolgoztam, és úgy gondolom, hogy ez példa lehet a fiatalok számára: ha valamit szeretnének elérni, akkor azt kitartással, munkával megvalósíthatják. Szerintem most már nem én vagyok a legfiatalabb RMDSZ-elnök, hiszen az RMDSZ tudatosan felvállalja a fiatalítást.

Új stratégia kell - Interjú Antal István Hargita megyei képviselőjelölttel

Az RMDSZ számára minden magyar szavazat számít. Ezért az ország minden megyéjében és a külföldi választókerületekben összesen 449 jelöltet indít. Az egyéni választókerületes rendszer biztosítja, hogy a képviselő közelebb kerüljön a választóhoz, hiszen a törvény értelmében is felelősséggel tartozik a körzetében élőknek. Mivel továbbra is 5 % a bejutási küszöb, minden magyar szavazatra szükség van ahhoz, hogy erős képviseletünk legyen a parlamentben.

A közjó megvalósításának egyik eszköze a politika - Interjú Farkas Anna brassói képviselőjelölttel

– Úgy éreztem, szüksége van a brassói magyarságnak arra, hogy minél több szavazatot szerezzek az RMDSZ-nek, még akkor is, ha a képviselő történetesen nem én leszek. Ideje volt már, hogy nő is legyen a képviselőjelöltek közt. Volt időszak, amikor az RMDSZ-t meg is vádolták azzal, hogy nőgyűlölő politikát folytat. Bizonyítani akartam, hogy ez távolról sincs így.

"Azért lennék jó képviselő, mert segíteni akarok" - Interjú Fodor Zoltán Kolozs megyei képviselőjelölttel

Hat éve vagyok szamosújvári lakos, de otthonomnak érzem ezt a várost és környékét. Azért fogadtam el a jelöltetési felkérést, mert érdekel Szamosújvár környékének, a megye magyarságának a sorsa. Az oktatás a jövő alapja, ezért az anyanyelven való oktatás lehetőségének a biztosítása a legfontosabb számomra. Ugyanakkor megtiszteltetésnek érzem, hogy a Szamosújvár központú körzet képviseletét egy szamosújvári lakosra bízza az RMDSZ.

A harang értünk szól, mindnyájunkért! - Interjú Molnár Gáborral, Orbaiszék képviselőjelöltjével

Úgy gondolom, a munkavállalóknak megélhetést biztosító, teljesítményarányos bért, a közalkalmazottaknak méltányos fizetést, a vállalkozóknak ösztönző, tervezhető gazdasági környezetet, a munkanélkülieknek állást, a nyugdíjasoknak tisztességes nyugdíjat, a szülőknek előnyös gyermektámogatási rendszert, a mezőgazdasági termelőknek hozzáférhető támogatási feltételeket és minden rászorulónak hatékony szociális védőhálót kell biztosítani.

Előzménytelen a kormánytámogatás nagysága, amely az elmúlt négy évben közösségünkhöz eljutott -Interjú Markó Attila Brassó megyei képviselőjelölttel

Jogalkotás terén talán a legfontosabb eredmény a Kisebbségi vagy Regionális Nyelvek Európai Chartájának ratifikálása volt, amely mögött 10 éves munka áll. A nyelvi charta az oktatás, művelődés, közigazgatás, igazságszolgáltatás, gazdasági szféra és külkapcsolatok terén biztosít igen komoly anyanyelvhasználati jogokat. Ami a jogalkalmazást illeti, példaként említeném, hogy első ízben készült egy átfogó adatbázis a helyhatósági törvény anyanyelvhasználati rendelkezéseinek alkalmazásáról.

Vállalni kell a közéleti szereplést - Interjú Ambrus Károly brassói képviselőjelölttel

A távolmaradás veszélyezteti a fennmaradási esélyeinket. Erre figyelmeztet a felvidéki magyarság példája. A Magyar Koalíció Pártja jó eredményt ért el, ennek köszönhetően kormányzási tényezővé vált. Számos kisebbségnek kedvező törvényt sikerült elfogadtatnia. Amint a kormányból kirekedt, a jogfosztás gyors ütemben következett be. Megszólítja ezért az RMDSZ a vállalkozókat és megszólítja a közösség minden tagját, hogy el kell menni választani! A gyerekeink jövője függ attól, hogy szót kérünk-e a szavazás által a közügyek intézésében.


Megismerni az emberek gondjait - Interjú Tóth Sándor Brassó megyei képviselőjelölttel

Támogatni fogom a decentralizációt, a vállalkozásösztönző környezet kialakítását, az esélyegyenlőség biztosítását és a gazdaságfejlesztő alapok átlátható pályázati elosztását. Olyan gazdasági környezet kialakításáért fogok dolgozni, hogy a fiatalság ne legyen rászorulva külföldön keresni a megélhetést.

A képviselő nem egy szavazógép fogaskereke - Interjú Nádudvary György Brassó megyei képviselőjelölttel

Sikerült például elutasítanunk azt a nagyromániás törvénytervezetet, amelynek értelmében azok az erdélyi magyarok, akik elhagynák otthonaikat és Magyarországra költöznének, pénzügyi kárpótlásban részesülnének. Magyarán: az állam fizetne, hogy a kisebbségek kotródjanak el. Azt a szintén nagy-romániás tervezetet is elutasítottuk, amely a Hargita és Kovászna megyéből a kilencvenes évek elején úgymond elüldözötteknek biztosított volna tetemes kárpótlást.

Nem az RMDSZ, a közösség nyer vagy veszít a vasárnapi választásokon - Interjú Takács Csabával, az RMDSZ kampányfőnökével

Az RMDSZ célja, hogy az elkövetkezőkben is erős politikai képviseletet biztosítson az erdélyi magyarság számára, mint ahogyan azt az elmúlt tizennyolc évben tette. A választási kampányban ezért két fontos célt követtünk. Az egyik ismertetni, tudatosítani választóink körében az RMDSZ-nek, mint politikai szereplőnek az erdélyi magyarság érdekében kifejtett munkáját, az elmúlt négy év teljesítményeit, illetve kormányprogramunkat, amely alternatíva nemcsak a magyarság, hanem az ország számára is.

"Bölcs volt az erdélyi magyarság" - Interjú Kelemen Hunorral, az RMDSZ ügyvezető elnökével

Nyereség mindenképpen az, hogy a romániai magyarok megértették: a parlamenti választásokon nincs helye a széthúzásnak, csak egységes fellépéssel tudunk parlamenti képviseletet biztosítani. Köszönet illeti bölcsességéért az erdélyi magyarságot. Jól szerepeltünk, megismételtük a 2004-es eredményeket olyan körülmények között, amikor független jelöltek legalább egy mandátumra való szavazatot elvettek tőlünk, és azzal is a román pártokat erősítették.

Nagyon nehéz lesz együtt dolgozni - Beszélgetés Kelemen Hunorral, az RMDSZ ügyvezető elnökével

Tehát a PSD-nek végképp nincs mit a szemünkre vetnie, hisz amikor senki más nem támogatta őket, mi ott álltunk mellettük. A liberálisokkal szerettünk volna egy koalícióban lenni, próbáltuk meggyőzni őket, hogy a PD-L mellett ők legyenek a másik nagyobb párt a koalícióban. Nem sikerült. Arról viszont nem beszéltünk velük, hogy kollektív öngyilkosságot hajtunk végre, lehajítva magunkat a semmibe, és ezt szerintem a PNL vezetői megértették.
Nem hiszem, hogy neheztelnének ránk emiatt. Az az érzésem, hogy a PNL, miután látta, hogy a PD-L több mandátumot szerzett, mint a PSD, tulajdonképpen nem is igazán hajtott a kormányzásért, hanem ellenzékbe készült.


A kormányból könnyebb a magyar érdekek érvényesítése - vasárnapi nagyinterjú Markó Bélával

A nacionalizmusról Romániában is el lehet mondani, hogy nem keletkezik és nem vész el, hanem csak átalakul - mondja Markó Béla, aki éppen 15 éve vezeti az RMDSZ-t. Szerinte immár ott is előállhat egy Szlovákiához hasonló helyzet. Még nem tartunk ott, de ennek a lehetőségnek most hirtelen felmagaslott a réme - fogalmazott a költőből lett politikus. Markó lapunknak adott interjújában határozott szavakkal kritizálja Tőkés Lászlót, és elégtétellel nyugtázza a kisebbségen belüli politikai versengés kimenetelét. - Interjúnk pénteken készült.

Markó: halálos csókot kap a PSD

„Az etnikai arányosságot törvényben kellene garantálni” – véli Markó Béla. Az RMDSZ elnöke szerint fel kell oldani az ellentmondást, hogy amikor kormányon van a szövetség, a magyarok jelen vannak minden fontos intézményben, de ha ellenzékbe kerül, mindez megszűnik.

Első magyarként nem vegetálok - Interjú Borbély Lászlóval, a képviselőház külügyi bizottságának új elnökével

Bizony elszomorítottam azt, aki úgy gondolta, hogy hébe-hóba összeülünk, majd lesz valahogy, mert nem, heti rendszerességgel ülést fogunk tartani. Ezen kívül a szakbizottsági elnöknek jogában van bármikor behívatni és meghallgatni a külügyminisztert, a külügyekben felelős miniszterelnök-helyettest, az európai ügyekért felelős államtitkárt. Nemhogy joga, kötelessége félévente, évente meghallgatni a szóban forgó tárcavezetőt, államtitkárokat.

Ellenzékben sokkal nehezebb lesz - Interjú Frunda Györggyel, a szenátus emberjogi bizottságának elnökével

Kisebbségi ügyektől a be nem töltött bírói állások befagyasztásának káros következményeiig igen sokrétű feladatkört kínál a felsőház emberjogi bizottságának vezetése, amely feladatot ismét Frunda György tölti be, immár ellenzéki politikusként.

Kelemen Hunor: nem az RMDSZ-en kellene számonkérni Székelyföld lemaradását

Traian Băsescu államfő székelyföldi látogatása során a területi autonómia megteremtésének sikertelenségét a román alkotmány előírásaival magyarázta a hétvégén. Azzal vádolta az RMDSZ vezetőit, hogy azok az elmúlt négy évben nem tettek meg mindent Székelyföld fejlesztése érdekében, ugyanakkor azon észrevételének is hangot adott, hogy szerinte a románok ellen tisztogatás folyik a Hargita és Kovászna megyei önkormányzatokban.


Beszélgetés Lakatos Péter képviselővel, az RMDSZ kongresszusi programfelelősével

„A jelenlegi gazdasági, társadalmi helyzet sokunkat el kell, hogy gondolkodtasson, így az RMDSZ kongresszusán is hangsúlyosan szerepelnie kell az ország és a romániai magyarság szociális helyzetének. Előtérbe kellett hoznunk nekünk is az elszegényedés megállítását.”

Nem kínnal-keservvel

Az RMDSZ 9. kongresszusán a legnagyobb feltűnést az keltette, hogy a tanácskozást a román államfő is megtisztelte jelenlétével. Ráadásul a beszéde úgy volt megkomponálva, hogy az tessen a magyarságnak. A vendégjárást értékelő Markó Béla szerint még nincs eldöntve, indít-e államelnökjelöltet a Szövetség. Az RMDSZ elnökével telefonon beszélgetett Simon Judit.

Mindenkinek joga van a jóléthez

Interjú Winkler Gyulával, a Magyar Összefogás listájának második helyezett EP-képviselő-jelöltjével. Minden romániai magyarnak joga van a jóléthez, el is várja, hogy életszínvonala növekedjék. A nemzeti ügyek nem választhatók szét a gazdasági felemelkedés lehetőségeitől.Interjú Kelemen Hunorral, az RMDSZ államelnökjelöltjével

Az államelnöki kampány során készül megismertetni politikusi arcélét Kelemen Hunor, az RMDSZ ügyvezető elnöke. A Markó Béla hű követőjének számító politikus eddigi végrehajtói szerepének tulajdonítja, hogy nem került az RMDSZ legnépszerűbb politikusai közé. Kelemen Hunor erősségének tartja, hogy semmivel sem zsarolható.

KÖZÖS SIKER LEGYEN SZÁMUNKRA A VÁLASZTÁS - Beszélgetés KELEMEN HUNOR államelnökjelölttel

Ön képviseli a magyarságot az őszi államelnök-választási megmérettetésen.   Több ízben is elmondta, hogy jelöltségének fontos célja az, hogy törekvéseinkről szóló üzenetét eljuttassa a többséghez. Mit fog elmondani ezekről?„Az egyenes beszédre nyitottak az emberek” - Beszélgetés KELEMEN HUNOR-ral, az RMDSZ államelnökjelöltjével

350 település meglátogatását tervezte ebben a kampányban. Azokon a helyeken, ahol eddig járt, mit mondanak az emberek a választásokról?
Országos körutamon nem csak Erdélyben jártam, hanem azokban a régiókban is - Olténiában és Moldvában - ahol a magyarság kis létszámban él. Mindenütt azt tapasztaltam, hogy az emberek csalódottak. Elegük van a cirkuszból, a politikusok által elhagyottnak érzik magukat, és azt kérdezték tőlem, mikor számíthatnak arra, hogy a sok konfliktus után az ország sorsa egyenesbe jön.

Interjú Kelemen Hunorral

A kulturális tárca új vezetőjeként milyen tervei vannak az elkövetkező időszakra?

- Ebben a pillanatban még az új költségvetés nincs megszavazva, a tervezet az nagyon gyenge, és addig amíg nincs a költségvetés elfogadva nem is tudjuk igazából a dolgokat előre megtervezni. A 2010-es esztendőre nem ígérhetek nagy látványos dolgokat, mert nem lesz pénz rá, ezt az első pillanattól kezdve így kell kezelni. 2011-re viszont szeretném ha elő tudnánk készíteni olyan programokat, amelyeket utána könnyen be lehetne indítani. Amint mindenféleképpen folytatni fogok az a műemlék helyreállítás.

Lobbi a kisebbségekért

A lisszaboni szerződés életbe lépésével, no meg az új EB alakulásával változni látszik a brüsszeli politika, a kisebbségekhez való viszonyulás is. Erről és a közeljövőben várható kezdeményezéseikről kérdeztük Sógor Csaba EP-képviselőt.
— Milyen változások várhatóak Brüsszelben az új ,,kormány", az Európai Bizottság felállása után — kérdeztük Sógor Csaba EP-képviselőt. — Tapasztalják-e, hogy más lett a kisebbségekkel szembeni hangulat?


"Nem vágytam a miniszterségre, de kihívást jelentett" – Interjú Borbély László környezetvédelmi miniszterrel –

– Ön közismert politikus, akirôl azt tartják, hogy kemény kezû, határozott, sôt kíméletlen, de ellenfelei is elismerik: profi módon végzi a munkáját. Volt már államtitkár a szállítási minisztériumban, fejlesztési, középítkezési és lakásügyi miniszter, most pedig a környezetvédelmi tárcát vezeti. Ennyi mindenhez ért?


„Ha kell, elmegyünk a falig” - Beszélgetés Kelemen Hunor kulturális és örökségvédelmi miniszterrel

Kőrösi Csoma Sándor útját mérnénk fel, a Selyemút mintájára, de persze sokkal kisebb léptékben. Ott, ahol vannak Kőrösi-emlékhelyek, azokat feltérképezve hozhatnánk létre a Megismerés Útját. Mert Kőrösi Csoma Sándor élettörténete a kultúrák és a vallások közötti átjárást is jelenti, és az Unesco 2010-es programjában van lehetőség ezt a projektet partnerségben megvalósítanunk.


A veszély egyelőre nem hárult el - Borbély Károly szerint kifelé haladunk a nehézségekből, de nem ismerjük a válság forgatókönyvét

A külföldi befektetések és az EU-s pénzek húzhatják ki a válságból Romániát  – erről beszélt az ÚMSZ-nek adott interjúban Borbély Károly kereskedelemi és iparügyi államtitkár. Első brüsszeli látogatásain azt tapasztalta, hogy kezd visszatérni a nyugati országok érdeklődése Románia iránt.


Interjú Markó Bélával, az RMDSZ elnökévek

A Fidesz győzelme Magyarországon jó hatással lesz Románia és Magyarország kapcsolatára, és a protokolláris egyeztetéseken kívül mód nyílik majd tartalommal teli együttműködésen is – jelentette ki Markó Béla a Nyugati Jelennek, ugyanakkor hajánál fogva előrángatott ötletnek nevezte a parlamenti választási küszöb tíz százalékosra emelését.

Az RMDSZ elnökével, a román kormány miniszterelnök-helyettesével a múlt hét végén Aradon, a Magyar Ifjúsági Értekezlet küldöttgyűlésén beszélgettünk.Húsz év orvosolatlan problémái - Interjú Cseke Attila miniszterrel a romániai egészségügy állapotáról

Az egyik vidéki látogatásom alkalmával, miután közzétettük az előjegyzéses vizsgálat lehetőségére vonatkozó elképzelést, egy orvos azt mondta: miniszter úr, az ország nincs minderre felkészülve! Én visszakérdeztem: mit kellene tennie egy miniszternek, várjon karba tett kézzel, vagy kezdje el felkészíteni a lakosságot a változásra.
Több önkormányzat bírálta a kórház-decentralizáció tervét. Mivel tudja biztatni őket?

– Az egyik vidéki látogatásom alkalmával, miután közzétettük az előjegyzéses vizsgálat lehetőségére vonatkozó elképzelést, egy orvos azt mondta: miniszter úr, az ország nincs minderre felkészülve! Én visszakérdeztem: mit kellene tennie egy miniszternek, várjon karba tett kézzel, vagy kezdje el felkészíteni a lakosságot a változásra.

A normalitás stratégiája - Interjú Demeter András Istvánnal, a román rádió elnök-vezérigazgatójával

Mi volt a legnagyobb motiváció, ami miatt elvállalta a román rádió vezetését?

– Az a megtiszteltetés, hogy amikor felmerült a nevem, az RMDSZ Szövetségi Állandó Tanácsa részéről nem volt ellenvetés, egyhangúlag döntöttek. Mind a szövetségen belül, mind a szűkebb és tágabb szakmai körökben nagyon sokan elmondták nekem, hogy bár ők nem gondoltak erre a megoldásra, de messzemenően egyetértenek vele. Takács Csaba: "Az erdélyi magyaroknak tartozunk felelősséggel"

 
 
– Olyan szövetséget kell akarnunk, amilyent az erdélyi magyarság tőlünk elvár. Kommunikációnknak egocentrikus helyett közösségcentrikussá kell válnia – hangsúlyozta Takács Csaba, az RMDSZ ügyvezető elnöke a Szövetségi Képviselők Tanácsának (SZKT) múlt pénteken, Marosvásárhelyen tartott ülésén. Az RMDSZ prioritásairól, a 2011. február 26-27-re kitűzött tízedik kongresszus előkészületeiről, az elkövetkező fél év legfontosabb tennivalóiról is kérdeztük ezúttal Takács Csabát.


Utazás a leépítések körül - Beszélgetés Kelemen Hunorral, Románia művelődési miniszterével

A kormánynak a célja az volt, hogy az önkormányzatokon belül olyan átrendezést hajtson végre, amely az alkalmazottak számát illetően egyensúlyt teremt, ami jelen pillanatban nem létezik. Ezért az esetek többségében egyfajta létszámcsökkentést vezet be. Az önkormányzatok vezetőinek jelentős része úgy értelmezte ezt, szerintem helytelenül, hogy elsősorban a kulturális intézményeknél végez leépítést, és nem a saját apparátusában, ott ahol a fölösleg van.

Politika és líra között

Miközben Markó Béla kormányfőhelyettessel a kormánypalotában beszélgettünk, lent, a bukaresti Victoria téren szakszervezeti tüntetésre gyűlt a tömeg. Az RMDSZ elnökét az elmúlt kilenc hónap kormányzásáról kérdeztük – kilenc hónapról, melyek alatt a válság elszabadult, csökkentek a fizetések, nőtt az áfa, új adónemek jelentek meg.

Erdélyről nem a budapesti Országgyűlésben szavaznak - Interjú Markó Béla RMDSZ-elnökkel, a bukaresti kormány miniszterelnök-helyettesével

 
Egyelőre kitart a kormányzati részvétel mellett az RMDSZ, de további megszorításokat nem hajlandó támogatni – mondta lapunknak Markó Béla, az RMDSZ elnöke. A román kormány miniszterelnök-helyettese örömmel vette a Máért újraindítását, bár egyelőre még nem világos, hogy az együttműködés miről szól majd.


Egy szabadelvű ajánlat – interjú Eckstein-Kovács Péterrel

Elsőként hozta nyilvánosságra azt a szándékát, hogy a nagyváradi tisztújító kongresszuson indul az RMDSZ elnöki tisztségéért, anélkül, hogy megvárta volna, mit szándékozik tenni Markó Béla szövetségi elnök. Miért gondolta, hogy mindenkit meg kell előzzön ezzel a bejelentéssel?


Interjú Kelemen Hunorral, az RMDSZ szövetségi elnökjelöltjével

Az elnökjelöltek programjával a kongresszusi küldötteknek is szembesülniük kell, de nem a kongresszuson, hanem jóval előtte. Az én elképzelésem szerint az elnök programja nem lehet más, mint az RMDSZ programja, ami a politikai célkitűzéseket illeti, és természetesen emellett kell egy nagyon karakteres rész arról, hogy – amennyiben megválasztanak – hogyan kívánom ellátni az elnöki teendőket.

Kétpilléres politikát az RMDSZ-ben – interjú Kelemen Hunor kulturális és örökségvédelmi miniszterrel –

 

„Képes vagyok a román politikusokat meggyőzni az önrendelkezés jogosságáról”
– Többször is nyilatkozta már, hogy valószínűleg az RMDSZ legnehezebb éve volt a tavalyi, ami elsősorban a gazdasági válságnak, a megszorító intézkedéseknek köszönhető. Miért akar egy ilyen nehéz helyzetben elnök lenni?Kelemen emberközeli szövetséget akar

A Markó-arcú RMDSZ reformjára van szükség a februári kongresszus után, és Tőkés Lászlót még rá lehet beszélni, hogy tegyen le pártalapítási szándékairól. Ugyanakkor a társadalomszervezés egyik legfontosabb feladata kell legyen az RMDSZ-nek. Ennek érdekében át kell alakítani a döntéshozási mechanizmusokat, kiszélesíteni az elnökséget, megnövelni a Szövetségi Állandó Tanács tagjainak számát – mondta Kelemen Hunor, akit arról kérdeztünk, milyen lesz az RMDSZ reformja, ha őt választják szövetségi elnökké.

Eckstein-Kovács Péter: „Újra kinyitnám az ernyőt”

– Elsőként jelentette be, hogy megpályázza az RMDSZ elnöki tisztségét. Jelszava Változás, ami tömören kifejezi programjának a lényegét. Mit kell pontosan érteni ez alatt?

– Vannak egyes szervezési kérdések, ahol, úgy érzem, megérett a helyzet a változásra. Az utóbbi időben nagyon hangsúlyosan megfogalmazódott, hogy az RMDSZ-en belül regionális politikákra van szükség.

Kelemen Hunor: „Nem Markó fog irányítani” – interjú

Fotó: Bone Ewald

Fotó: Bone Ewald

Nyitni akar az emberek felé és hitelesen kíván megoldást javasolni az egyén és a közösség problémáira a Markó Béla leköszönő RMDSZ-elnök székére pályázó Kelemen Hunor. A 44 éves kulturális miniszter a Krónikának adott interjúban elmondta: szélesebb alapokra helyezné a szövetségen belüli döntéshozatalt.Visszatéríteni az RMDSZ-t a választóihoz

Mint köztudomású, Eckstein-Kovács Péter megpályázza a szövetségi elnöki tisztséget az RMDSZ februári nagyváradi tisztújító kongresszusán.  A volt kisebbségi miniszter, Traian Băsescu államfő kisebbségi ügyekben illetékes tanácsadója, a Szabadelvű Kör nevű RMDSZ-platform elnöke ezáltal az első számú kihívója Kelemen Hunor kulturális miniszternek, a Markó Béla után megüresedő poszt „hivatalos” várományosának. Eckstein-Kovács Pétert arra kértük, fejtse ki, mit változtatna az RMDSZ-ben, ha megválasztanák elnöknek.

Kelemen Hunor: „Együtt kell megváltoztatnunk a szövetséget”

– Az elmúlt időszakban megjelent sajtókommentárokban úgy emlegetik, mint a „folytonosság” képviselőjét. Köztudott az is, hogy Markó Béla elnök úr támogatását élvezi. Ön számára valójában mit jelent a „folytonosság”, illetve mennyire tudja elvonatkoztatni magát Markó Béla személyétől?Eckstein-Kovács Péter: én vagyok a garancia a stílusváltásra

Változtatna az RMDSZ felülről irányított, utasításos rendszerén a szövetség elnöki tisztségére pályázó Eckstein-Kovács Péter, aki barátságos, befogadó és igazságos szervezet kialakítását tűzte ki célul. A Krónikának adott interjúban a politikus kifejtette: „klasszisokkal” jobbítaná a magyar–magyar viszonyt, a parlamenti jelenlétnek pedig szerinte felül kell írnia a kormányszerepet: ha a választópolgárok érdekét az szolgálja a legjobban, hogy az RMDSZ ellenzékbe vonuljon, akkor ezt meg kell tenni.

Biztosra megy a kongresszusi biztos - Beszélgetés Kovács Péter ügyvezető alelnökkel az RMDSZ legfontosabb döntéshozó fórumának előkészületeiről

Milyen feladatokkal és hatáskörrel jár a hangzatos kongresszusi biztosi tisztség?

– Három részre osztható az én feladatköröm, amit egyébként egy SZKT-határozat szabályoz. Az egyik az alapszabályzat- és a programmódosító bizottságok munkájának a segítése, a másik a jelöltállítási folyamat szabályosságának az ellenőrzése, a harmadik az operatív szervezés koordinálása.A célok nem változnak, a stílus igen (Interjú Kelemen Hunorral, az RMDSZ elnökével)

- Többször elhangzott a kongresszus során, hogy az ünneplés ideje a hét végével lejár, hétfőn kezdődik a munka. Melyek az első teendők?
— A legfontosabb megalapítani az új alapszabályzatban meghatározott testületeket, az elnökséget, a Szövetségi Állandó Taná­csot, mert ezek nélkül nem lehet döntéseket hozni. Az SZKT-n meg kell választanunk az új főtitkárt, alelnököt, újraszervezzük a főtitkárságot, ez mind a következő hetek története, de közben végeznünk kell a politikai és a társadalomszervezési munkát.

A népszámlálás küszöbén - Tudatosítási kampány: célcsoportok beazonosítva

A tájékoztatási kampány szervezésének részleteiről Kovács Pétert, az RMDSZ Népszámlálási Munkacsoportjának megyei szervezetekkel való kapcsolattartással megbízott tagját, kampányszervezőt kérdeztük.

Hatékonynak és láthatónak is lenni - Beszélgetés Borbély László környezetvédelmi miniszterrel, az RMDSZ politikai alelnökével

„Az RMDSZ-nek az elkövetkező egy esztendőben jobban kell kommunikálnia. Ez a következő időszak nagy kihívása, hiszen ha egy olyan jövőképet, egy olyan választ nem tudunk adni a kérdésekre, amellyel meggyőzzük az embereket arról, hogy nem volt hiábavaló, amit csináltunk, akkor felmerül, hogy hogyan tovább” – véli a lapunknak adott interjúban Borbély László, az RMDSZ új politikai alelnöke.

GMO? Egye, aki akarja! - Interjú Tánczos Barna mezőgazdasági államtitkárral

Romániában viszonylag kevés a gépesített, professzionális farm, és továbbra is nagyon sok a háztáji gazdaság, ahol csak azért termelnek, hogy ne hagyják a földet megműveletlenül.

„Amerikából jöttem...”

Interjú Borbély László környezetvédelmi miniszterrel az ENSZ-szakbizottság New York-i ülése után Helyi idõ szerint pénteken ért véget New Yorkban az ENSZ Fenntartható Fejlõdési Bizottsága (CSD) 19-ik ülése; az ott megszületett politikai döntések elfogadásáról az ENSZ õszi, általános ülésén határoznak. Borbély László romániai környezetvédelmi miniszter a bizottság elnökeként annak munkálatairól, az Amerikában eltöltött két hét tanulságairól hazautazása elõtt beszélt lapunknak.„Nem feküdtünk kétvállra” - Interjú Kelemen Hunorral, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnökével

„Az Iskola Alapítvány Iskola Alapítvány marad, megtalálja az új utakat és lehetőségeket. Nem feküdtünk kétvállra, megyünk tovább” – hangsúlyozza az ÚMSZ-nek adott interjúban Kelemen Hunor. Az RMDSZ elnöke a szövetség kongresszusa óta eltelt időszakot értékelte lapunknak.

Posta: mennyiség helyett minőség - Interjú Moldován Józseffel, a Távközlési és Információs Társadalom Minisztériuma államtitkárával

Erdélyi tájékoztatási turnén vett részt az elmúlt hetekben Moldován József. A távközlési államtitkár a postai átszervezésekről tájékoztatta a háromszéki, szatmári, bihari polgármestereket, önkormányzati vezetőket.

A szólásszabadságtól az uszításig

 

Roma-magyar konfliktusokkal kapcsolatban mindenről lehet beszélni, de nem mindegy, hogy hogyan. Asztalos Csabát, a Diszkriminációellenes Tanács elnökét kérdeztük ( Parászka Boróka - manna.ro)Szonettől kormányülésig és vissza - Beszélgetés Markó Béla miniszterelnök-helyettessel, az RMDSZ volt szövetségi elnökével

„Én arra gondolva építettem politikusi pályámat, hogy jó, ha az embernek van másik hivatása. Ad egyfajta hátteret, biztonságot, s ezt másoknak is ajánlom: ne felejtsék el az eredeti hivatásukat” – inti politikustársait Markó Béla volt RMDSZ-elnök.

Egyedül nem lettem volna eredményes - Beszélgetés MARKÓ ATTILA államtitkárral, az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatalának vezetőjével

Közeledik a népszámlálás, október 20 és 31 között kerül rá sor. Európai akció, ugyanis az idén népszámlálást tartanak az EU valamennyi tagországában. Tehát izgatottan várják, készülnek rá mindenhol, még az Európai Parlamentben is figyelik az előkészületeket.Kelemen Hunor: létbiztonságot és egységet követel a magyarság

Immár fél év telt el az RMDSZ februári nagyváradi kongresszusa óta, amikor Kelemen Hunor személyében új elnököt választott az érdekvédelmi szervezet. Ez alkalomból készítettünk interjút az RMDSZ új vezetőjével, aki egyben a kulturális tárcát is irányítja.

Betű- és számvetés között - Beszélgetés a hatvanadik születésnapjához érkezett Markó Bélával

Időutazásra invitáltuk beszélgetőtársunkat, életútja és pályája eddigi jelentős stációit érintve. Óhatatlanul is onnan indultunk, ahol a költő és politikus Markó Bélával készülő interjúk többsége „megfordul”: alkotás és közéleti szerepvállalás mindig kihívást jelentő mezsgyéjéről. „Évtizedes” léptékű kor-sétánk során nemcsak múltat és jelent szemlézünk, miközben valamiképpen a gyökerekhez való visszatérésről esik szó, hanem a közeljövőbe is előrenézünk ... egy keveset, amennyire interjúalanyunk enged az ilyenfajta „kísértésnek”.

Magyari Tivadar, az RMDSZ oktatási főtitkárhelyettese - Jelen vagyunk a padlástól a pincéig

Nem kívánt harmadszor is pályázni a Babeş–Bolyai Tudományegyetem magyar tagozatvezetői tisztségére az egyetem rektorhelyettese, Magyari Tivadar, aki a korábbi évek tapasztalatait új feladatkörben kamatoztatja, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség oktatási főtitkárhelyetteseként. A magyar tagozat fejlődéséről, a hazai felsőoktatásról, a politikától való távolmaradásról Kustán Magyari Attila kérdezte a szakembert.

Máté András Levente, képviselőházi frakcióvezető - „Döntenünk kéne arról, hogy meddig tovább”

Az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője szerint azon múlik a kormányon maradásuk, mekkorára nő a nagyobbik koalíciós partner szövetséggel szembeni adósságainak listája. A lajstromot a kisebbségi törvény elfogadása vezeti, ám szeptemberben elkezdődött parlamenti ülésszakában több olyan jogszabály is napirenden van, ami a koalíció szakítópróbája lehet. Máté András Leventét a törvényhozói munkáról, a koalíciós összhangról Cseke Péter Tamás kérdezte.A költségvetés másik oldalán - Beszélgetés Lakatos Péterrel, a számvevőszék új vezetőtanácsi tagjával

„A számvevőszék a büdzsé tervezetét és a végrehajtását egyaránt véleményezi, ilyen körülmények között nagyon fontos, hogy az általa elkészített jelentés megalapozott legyen és minden szempontot figyelembe vegyen.”

Reformra van szükség, nem káoszra - Beszélgetés Kelemen Hunor művelődési miniszterrel, az RMDSZ elnökével

 

Nem prioritásunk a területi átszervezés, a koalíciós megállapodásban is csak a fejlesztési régiók újragondolása szerepel – jelentette ki Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke a TVR magyar adásának Sajtóban című legutóbbi műsorában (kérdezett Cseke Péter Tamás, Mosoni Emőke és Borbély Tamás).„Senkinek sem rossz az etnikai alapú autonómia”

fotó: Tofán Levente

Beszélgetés Sógor Csabával, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség európai parlamenti képviselőjévelLétkérdés az együttműködés a magyar kormány és az RMDSZ között

 A külhoni magyar szervezetek és a magyar kormány viszonya nem függhet a napi politikától, ezeknek a szervezeteknek önállóan kell politizálniuk ahhoz, hogy hatékonyak lehessenek. Az RMDSZ volt elnöke, Románia miniszterelnök-helyettese szerint nehezen bár, de ezt eddig minden kormány tudomásul vette. Markó Béla arra azonban egyelőre még keresi a választ, hogyan történhetett meg, hogy - finoman fogalmazva - "nincs szoros kapcsolat" a legnagyobb külhoni magyar párt és a budapesti kormány között.