Népszámlálás 2011

Ülésezett a Magyar Állandó Értekezlet Budapesten


Kogălniceanu Program
 

ez a mi munkánk
Európai parlamenti jelenlét
hírlevél
aktuális pályázatok
kiadványok
kulturális naptár
archív honlapunk
oktatási adatbázis
választási honlapunk

Beszédek, közlemények

Támogatás és támadás? - Válasz Tőkés László EMNT-elnök támadásara

SAJTÓKÖZLEMÉNY

Támogatás és támadás?
Válasz Tőkés László EMNT-elnök támadásara

Örültünk, helyénvaló és bölcs döntésnek tartottuk Tőkés Lászlónak, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnökének azt a kampány eleji nyilatkozatát, amely szerint ,,készen áll támogatni a helyhatósági választásokon mindazon jelölteket, akik a magyar közösség önrendelkezéséért harcolnak”, többek között az RMDSZ jelöltjeit is.

Örömmel vettük tudomásul, mert ez a megfontolt álláspont azé a Tőkés Lászlóé volt, aki támogatta az RMDSZ által kezdeményezett párbeszédet a magyar versenypárttal, és akit a maguk során az RMDSZ EP-képviselői is támogattak, amikor az Európai Parlament néppárti frakciójához szeretett volna csatlakozni.

Azé a Tőkés Lászlóé volt ez a korrekt döntés, akit Borboly Csaba, az RMDSZ Hargita megyei tanácselnök-jelöltje azóta tanácskozásra is hívott. Ezt a meghívást azonban Tőkés László érthetetlen okokból nem fogadta el.

Örömünkbe most üröm vegyült, hiszen három nappal az önkormányzati választások kampányának vége előtt ugyanaz a Tőkés László éles hangú nyilatkozatban támadja az RMDSZ-t.

Mikor higgyünk hát önnek, Elnök úr? Kampány elején vagy kampány végén?

Nem tudjuk mire vélni ezt a pálfordulását. Értetlenül fogadtuk azt is, hogy ön úgy értelmezi az immár kizárólagosan az MPP-nek és Szász Jenőnek nyújtott teljes mérvű választási támogatást, hogy az RMDSZ-t földbe döngöli. Szomorú, hogy ön felsorakozik, egy olyan párt mögé, amelynek alapító okiratában az autonómia ügye nem szerepel, és egy olyan pártelnök mögé, aki 3,2 millió eurós vagyongyarapodását nem tudja megindokolni.

Ennyire rosszul áll a választói támogatottság tekintetében Szász Jenő és az MPP?

Elnök úr, amikor ön az RMDSZ jelöltjeit támogatásáról biztosította, a Szövetséget ugyanaz a Markó Béla szövetségi elnök vezette, akire ön most a legkülönfélébb vádakat zúdítja.

Nem tartjuk elfogadhatónak, hogy az MPP szokásos „gyurcsányozása” mellé az EMNT is csatlakozik. Ezzel az MPP mellett immár az EMNT is a magyarországi politikai zűrzavar konfliktusait honosítja meg itthon.
Elnök úr, ez olyan fölösleges bonyodalom, amely nem segíti a romániai magyarság politikai képviseletét.
Sem Orbán Viktor, sem Gyurcsány Ferenc hangulatai, látogatásai és csatározásai nem dönthetnek a mi sorsunkról, ügyeinkről.
Ezekről csak és kizárólag magunk kell döntenünk.

Ennek felelősségét azonban, felelős romániai magyar politikusként önnek is vállalnia kell. Ehhez az elvhez kellene önnek is csatlakoznia a támadások helyett.

 

KELEMEN HUNOR,

az RMDSZ ügyvezető elnöke
2008. május 27.