Népszámlálás 2011

Ülésezett a Magyar Állandó Értekezlet Budapesten


Kogălniceanu Program
 

ez a mi munkánk
Európai parlamenti jelenlét
hírlevél
aktuális pályázatok
kiadványok
kulturális naptár
archív honlapunk
oktatási adatbázis
választási honlapunk

Beszédek, közlemények

Marosvásárhely továbbra is többet érdemel!- Borbély László közleménye

Szeretném megköszönni mindazoknak, akik segítettek abban, hogy felmutassuk Marosvásárhelynek az alternatívát. Azt az esélyt, amely a továbbiakban is azt kell hogy jelentse: itt nincsenek elsőrangú és másodrangú állampolgárok, hogy itt a kétnyelvűség otthonra talál, hogy meg kell őriznünk értékeinket.

Amikor eldöntöttem, hogy hazatérek Marosvásárhelyre, felajánlottam a marosvásárhelyieknek, hogy együtt gondoljunk arra, hogy ez a város többet érdemel, hogy fogjunk össze ezért a városért, hogy bízzunk abban, igenis vissza lehet adni Marosvásárhelynek azt a rangját, amelyre oly büszkék vagyunk. Én azóta sem változtam. Egyedi élmény volt számomra ez az utolsó másfél hónap is, amikor a marosvásárhelyieket méginkább magam mellett éreztem. Nemcsak, hogy megérte ez a vállalkozás, hanem megerősített abban a hitben, hogy csakis így lehet. Az embernek kell legyenek vágyálmai, és azokat meg is kell valósítania, hogyha engedik.

Itt most azok győztek, akik csalnak, akik megfélemlítik az embereket, akik nem akarják, hogy egy szabad városban éljünk. Nem hittem volna, hogy megtörténhet az, ami az utóbbi két napban megtörtént Marosvásárhelyen. Nem hittem volna, hogy a hivatalosságok tétlenül nézik, hogy valakik kampánycsendben teleszórják plakátokkal a várost, hogy valakik végigüvöltik a várost hangosbeszélőkkel, hogy valakik ellopnak egy felvevőkamerát, amely bizonyította, hogy mekkora csalásokra készülnek itt, Marosvásárhelyen. Én hiszem, hogy becsületesen is lehet nyerni, és ha nem hinnék ebben, akkor abbahagynám. Azt kívánom a marosvásárhelyieknek, hogy higgyenek ezekben az értékekben. Ne higgyék, hogy meg lehet minket félemlíteni. Ne higgyék, hogy évekig – négy évig, vagy nyolc évig – ígérgetni lehet anélkül, hogy megvalósulnának ezek az ígéretek. Nőjünk fel azokhoz az eszményekhez, vágyálmokhoz, amelyek a marosvásárhelyiséget jelentik. Nem nagy szavak ezek, hanem olyan értékek, amelyek a jövendő nemzedék számára követendő utat mutathatnak, itt Marosvásárhelyen. Ezt üzenem mindenkinek.
.
Köszönetet szeretnék mondani mindazoknak, akik mellettem voltak, fantasztikus csapatomnak, akik nagyon sokat dolgoztak, és biztos vagyok benne, hogy eljön az idő, amikor kihúzzuk megint magunkat, és azt mondjuk, hogy másképp is lehet.

Borbély László

Marosvásárhely
2008. június 2.