Népszámlálás 2011

Ülésezett a Magyar Állandó Értekezlet Budapesten


Kogălniceanu Program
 

ez a mi munkánk
Európai parlamenti jelenlét
hírlevél
aktuális pályázatok
kiadványok
kulturális naptár
archív honlapunk
oktatási adatbázis
választási honlapunk

Beszédek, közlemények

Szavak helyett tetteket! - Válasz Szász Jenőnek

SAJTÓKÖZLEMÉNY

Szavak helyett tetteket!

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség és a szervezet oktatásügyi szakemberei értetlenül vették tudomásul, hogy az egyszemélyes magyar versenypárt az önálló állami magyar egyetem létrehozásáról szóló közvitát és kezdeményezéseket vakvágányra akarja terelni.

A versenypárt elnöke a Szövetségnek ezen a téren kifejtett minden eddigi munkáját, erőfeszítését asztal alá söpörve, Horn Gyula-könyvből vett, nem létező találkozóról szóló hamis beszámolót idézve - amelyet Markó Béla szövetségi elnök már a könyv megjelenésekor megcáfolt - próbálja a Bolyai Egyetem ügyét a vásári komédiázás szintjére alacsonyítani.

Sem a párt, sem elődszervezete nem vállalt tevőleges szerepet az oktatás kérdéseiben. Tettek helyett csupán szavakkal vettek részt minden eddigi kezdeményezésben.

Ha az RMDSZ is ezt tette volna az elmúlt 18 évben, nem volnának akkreditált szakok a Partiumi Keresztény Egyetemen, sem új magyar szakok a Babes-Bolyai Tudományegyetemen. Nem jött volna létre – tömbben és szórványban – több tíz magyar érdekeltségű oktatási intézmény, szórvány-kollégium, nem módosították volna a magyarság számára kedvezően az oktatási törvényt, nem kaptak volna állami támogatást a magyarok lakta vidékek oktatási intézményei, nem készült volna tanterv a román nyelv idegennyelvként való oktatásáról. Mindezt nem lehet lesöpörni az asztalról egy kézlegyintéssel felérő közleménnyel.

Az RMDSZ programjában valamint európai parlamenti választási programjában kiemelt helyen áll az önálló állami magyar egyetem. A kisebbségi törvénytervezet elfogadása – amelyről a versenypárt elnöke lekezelően nyilatkozik – stratégiai jelentőségű az egyetem létrehozásának tekintetében is.

Szomorúan tapasztaljuk, hogy az MPP egész kampányát az RMDSZ eredményeinek kétségbe vonására építi.

Ahelyett, hogy életképes oktatási stratégiákat tenne a magyar közösség asztalára, csupán beszél ezekről, közleményeket ad ki.

A jövőre és biztonságra vágyó fiatal nemzedék nem ezt érdemli. Az egyetem kérdése nem alacsonyítható a vásári komédiázás szintjére.

Mi hiszünk abban, hogy az egyetem ügye ennél sokkal többet érdemel.

                                                                           KELEMEN HUNOR
                                                                        az RMDSZ ügyvezető elnöke
2008. május 15.