Népszámlálás 2011

Ülésezett a Magyar Állandó Értekezlet Budapesten


Kogălniceanu Program
 

ez a mi munkánk
Európai parlamenti jelenlét
hírlevél
aktuális pályázatok
kiadványok
kulturális naptár
archív honlapunk
oktatási adatbázis
választási honlapunk

Kronológia

1989. december 16 – december 31.

December 16–19. Temesváron tüntetések kezdődnek a református parókia körül. A tömeg – köztük románok is – Tőkés László lakása elé vonul, de nem tudja megakadályozni kilakoltatását és elhurcolását. A városban tízezres tömeg tüntet. A tüntetést szétverik, eldördülnek az első sortüzek. Magyarország és Jugoszlávia felé lezárják a határt.
December 20. A kijárási tilalom ellenére százezres tömeg vonul ki Temesvár utcáira.
December 21. A népgyűlésre kihajtott tömeg kommunistaellenes jelszavakat skandál Bukarest utcáin. Más városok – főként erdélyi települések – is követik Temesvár példáját.
December 22. Éjszaka még lövöldöz, délben a bukaresti forradalmárok oldalára áll a katonaság. Ceaușescu elmenekül, a televízióhoz megérkezik Iliescu.
·        Temesváron megalakul a Bánsági Magyar Demokrata Szövetség.
·        Brassóban összeül az RMDSZ megyei szervezetének megalakítására szerveződött Ideiglenes Bizottság.
December 23.
·        Megalakul a Kolozsvári Magyar Demokrata Tanács.
·        Marosvásárhelyen összeül a Maros megyei RMDSZ kezdeményező bizottsága. Másnap megalakul az RMDSZ Maros Megyei Ideiglenes Intéző Bizottsága.
·        Megalakul a Magyar Demokratikus Nemzeti Tanács nagyváradi szervezete.
·        Megalakul a Romániai Magyarok Demokratikus Fórumának Háromszéki Szervező Bizottsága, majd az RMDSZ Ideiglenes Tanácsa.
·        A Szatmár megyei Ideiglenes Szervező Bizottság felhívása.
·        Az aradi magyar lakosság is szervezkedik.
December 24. A Nemzeti Megmentési Front Tanácsa kiáltvánnyal fordul az országhoz. Az ideiglenes jellegű tanács tagjai között van Doina Cornea, Ana Bladiana, Mircea Dinescu, Tőkés László, Domokos Géza, Petre Roman és Ion Iliescu.
·          Megalakul a Hargita megyei RMDSZ szervezet.
·          A Kovászna megyei RMDSZ Ideiglenes Intéző Bizottsága felhívása.
December 25.
·        Bukarestben megalakul az RMDSZ Ideiglenes Intéző Bizottsága. Kiáltványt tesz közzé. A fővárosi törvényszékhez benyújtott folyamodvány feltünteti az RMDSZ Végrehajtó Bizottságát: Domokos Géza, elnök, Tőkés László, tiszteletbeli elnök, Verestóy Attila, titkár. Az Ideiglenes Intéző Bizottság tagjai között vannak: Cs. Gyímesi Éva, Kántor Lajos, Balogh Edgár, Sylvester Lajos, Király Károly, Demény Lajos, Horváth Andor, Lányi Szabolcs, Sütő András, Kányádi Sándor, Toró Tibor.
December 26. A Nemzeti Megmentési Front Tanácsa Ion Iliescut nevezi ki elnöknek, Dumitru Mazilut alelnöknek, Petre Romant miniszterelnöknek.
·        Megalakul a Máramaros megyei Magyar Demokratikus Fórum.
·        Megalakul az RMDSZ máramarosszigeti szervezete.
·        A Szilágy megyei Szervező Bizottsága közleményében kijelenti: csatlakozik a Bukarestben megalakult Romániai Magyar Demokrata Szövetséghez és egyetért Kiáltványával.
December 27.
·        Az RMDSZ Ideiglenes Intéző Bizottsága közleményben hívja fel a romániai magyarságot, hogy aktívan támogassa a Nemzeti Megmentési Frontot.
December 29.
·        Megalakul az RMDSZ Brassó megyei szervezete.
·        Megalakul a Szeben megyei RMDSZ.
December 31.
·        Megalakul az RMDSZ bukaresti szervezete.