Népszámlálás 2011

Ülésezett a Magyar Állandó Értekezlet Budapesten


Kogălniceanu Program
 

ez a mi munkánk
Európai parlamenti jelenlét
hírlevél
aktuális pályázatok
kiadványok
kulturális naptár
archív honlapunk
oktatási adatbázis
választási honlapunk

Népszámlálás 2011

Rádiószpotok az októberi népszámlásásról

» A.G. Weinberger az októberi népszámlálásról

» Tájékoztató radiószpot az októberi népszámlálásról (1)

» Tájékoztató radiószpot az októberi népszámlálásról (2)

» Dancs Annamari az októberi népszámlálásról

» Egyed Ákos történész a népszámlálásról

» Openstage humortársulat az októberi népszámlálásról! (1)

» Openstage humortársulat az októberi népszámlálásról! (2)

» Böjte Csaba az októberi népszámlálásról!

» Bogdán Zsolt az októberi népszámlálásról!

Elindult az RMDSZ népszámlálási kampánya

„A népszámlálás szabályozási kereteit a magyar közösség szempontjából sikerült megnyugtatóan rendeznünk, ezzel párhuzamosan megfelelő számú magyar összeírót toboroztunk, a mai napon pedig elindítjuk az RMDSZ tudatosító kampányát, melynek üzenete, hogy vállaljuk bátran és büszkén magyarságunkat, anyanyelvünket és vallásunkat” – jelentette be Kelemen Hunor szövetségi elnök 2011. szeptember 15-én, Bukarestben.

A szövetségi elnök beszámolt arról is, hogy az elmúlt napokban felvette a kapcsolatot a történelmi magyar egyházak vezetőivel, illetve a magyar nyelvű írott és elektronikus média képviselőivel, azzal a céllal, hogy a tájékoztató és tudatosító kampány egy közös erőfeszítés eredményeként valósulhasson meg. „Minden magyar számít” – szögezte le Kelemen Hunor, „ezért nagy hangsúlyt fektetünk a vegyes házasságokban élőkre, a szórványmagyarságra, az átmenetileg külföldön tartózkodókra, a nagyvárosi tömbház-negyedekben élőkre, valamint a csángókra. Az RMDSZ célja, hogy minden romániai magyar vállalja magyarságát.”

Az RMDSZ Főtitkársága által koordinált kampány több síkon zajlik. Romániai magyar ismert és elismert közéleti személyiségek üzeneteit televíziós és rádiós klip formájában közvetítjük. Ezekben a felkért személyiségek elmondják, hogy mit jelent számukra magyarnak lenni Erdélyben, illetve miért fontos, hogy mindenki magyarnak vallja magát a népszámláláson. Az első, figyelemfelkeltő klip megtekinthető az RMDSZ honlapján (http://www.rmdsz.ro/nepszamlalas2011/).  Ezzel párhuzamosan az RMDSZ tájékoztató anyagokat, plakátokat, szórólapokat készít és juttat el a magyarok által is lakott településekre, amelyeken keresztül a népszámlálás technikai lebonyolítására vonatkozó tudnivalókon kívül, a magyarságunk vállalásának fontosságára is felhívja a figyelmet. A kampány harmadik vonatkozása egy karaván megszervezése, amely által 2011. szeptember 30-i kezdettel az RMDSZ elsősorban azokra a településekre kíván eljutni, ahol a tíz évvel ezelőtti népszámláláson a magyarok aránya 18 és 22 százalék között mozgott. Ezeken a településeken a véleményformálókkal való beszélgetésekre, valamint kulturális műsorral egybekötött előadásokra kerül sor.

A népszámlálással kapcsolatos hasznos tudnivalók, a klipek, valamint az RMDSZ által elkészített tájékoztató anyagok folyamatosan felkerülnek a nepszamlalas.ro, valamint az rmdsz.ro oldalakra.

Újabb rendellenességekre hívja fel az Országos Statisztikai Hivatal figyelmét az RMDSZ

Kelemen Hunor szövetségi elnök ismét levélben fordult Vergil Voineaguhoz, az Országos Statisztikai Hivatal elnökéhez, amelyben egy sor rendellenesség megoldását kéri. A hibák közül nagyon sokat az RMDSZ zöld vonalán jeleztek a lakosok, ugyanakkor a Szövetség területi és helyi szervezeteit is felkeresték panaszaikkal.
Továbbra is sok a népszámlálással kapcsolatos panasz

További problémákat jeleztek a Romániai Magyar Demokrata Szövetség által működtetett zöld vonalon mindazok a romániai magyarok, akik valamilyen rendellenességet tapasztaltak vagy akadályba ütköztek a népszámlálás során. A felmerülő gondok között általános jellegűek is vannak, de továbbra is az etno-kulturális adatokkal kapcsolatos visszaéléseket nehezményezik a legtöbben.
Végéhez ért az RMDSZ népszámlálás karavánja

Október 23-án, vasárnap zárta útját a RMDSZ Főtitkársága által koordinált országos népszámlálási karaván, amely az elmúlt időszakban olyan településekre látogatott el ahol a magyarság számaránya a 2002-es népszámlálási adatok alapján 18 és 22 százalék közt helyezkedik el. A karaván stábja 14 nap alatt Kolozs, Szilágy, Bihar, Arad, Kovászna, Hargita, Szatmár, Máramaros, Maros és Fehér megye több mint 100 településén járt, amelyeken szórólapozás, fórumok, szűkkörű beszélgetések és humorelőadások keretén belül szólította meg a magyar lakosságot, tájékoztatva őket a népszámlálás fontosságáról és annak technikai tudnivalóiról.
Folyamatosan jelzik a visszaéléseket az RMDSZ zöld vonalán

A hétvége folyamán is működtetett telefonos ügyelet során elsősorban az etno-kulturális adatokkal kapcsolatos visszaéléseket jeleztek a Romániai Magyar Demokrata Szövetségnél – nyilatkozta Kolozsváron Kovács Péter. A főtitkár szerint a Szövetség munkatársainak az időben jelzett problémákat sikerült orvosolniuk, hiszen a panasztevőknek minden esetben igazuk volt.
Vastaps a szórványkaravánnak Déván

„Közösségünk tíz évben egyszer mérettetik meg, és tíz évig e számok alapján döntik el, mekkora súlya van Romániában a magyarságnak, mennyire kell minket komolyan venni, mennyire számít ez a közösség” – fogalmazott Horváth Anna, az RMDSZ főtitkárhelyettese szerdán a dévai Művész Színházban, a Magyar Ifjúsági Értekezlet és az Országos Sport és Ifjúsági Hatóság által szervezett szórványkaraván Hunyad megyei állomásán.
Rendellenességek Erdélyben a népszámlálás során

Rendellenességre hívta fel a figyelmet Marthy Mátyás, a Brassó megyei RMDSZ ügyvezető elnöke. A Szövetség képviselője azzal kapcsolatban fordult a Brassó városi és megyei népszámlálási bizottsághoz, hogy október 19-én egy népszámlálási biztos egy magyar családnál a nemzetiségre, anyanyelvre, és felekezeti hovatartozásra vonatkozó kérdést azzal vezette fel, hogy ezekre nem kötelező válaszolni. A válaszadó jelezte, hogy nyilatkozni szeretne ezekről a kérdésekről, amit a népszámlálási biztos csak többszöri felszólításra volt tudomásul venni.
A hiányzó családtagok etnikumáról is nyilatkozhatunk - Pontosít az Országos Statisztikai Hivatal

Figyelmeztette Bihar, Kolozs és Maros megye népszámlálási bizottságait az Országos Statisztikai Hivatal. Erről az intézmény elnöke, dr. Vergil Voineagu hivatalos levélben tájékoztatta a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnökét.
Utolsó hetéhez érkezett az RMDSZ népszámlálási karavánja

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség országos tájékoztató kampányának keretén belül utolsó hetéhez érkezett a népszámlálás karaván, amely a következő napokban Szatmár, Máramaros, Maros és Fehér megye szórvány településein népszerűsíti a magyarság vállalásának fontosságát.

„Minden egyes esetben valljuk meg nemzetiségünket, anyanyelvünket, felekezeti hovatartozásunkat!”

Október 22-én, kedden Arad megyébe érkezett a Magyar Ifjúsági Értekezlet (MIÉRT) és az Országos Sport és Ifjúsági Hatóság által szervezett szórványkaraván, mely ezúttal is a népszámlálás fontosságára hívta fel a figyelmet, de gazdag kulturális műsort is kínált az aradi Kultúrpalota közönségének.
A miniszterelnökhöz fordult Kelemen Hunor a népszámlálás ügyében

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke hétfőn személyesen tájékoztatta Emil Boc miniszterelnököt a népszámlálás kapcsán felmerült félretájékoztatásokról, három, a magyar közösség számára kiemelten fontos erdélyi nagyvárosban, Marosvásárhelyen, Nagyváradon és Kolozsváron.
Népszámlálás 2011 - Technikai információk!

Romániában kötelező a népszámlálás kérdéseire válaszolni, kivéve azt a néhány kérdést, amelyre opcionális a válaszadás. Az állandó lakosság adatai lesznek a meghatározóak fejlesztési kérdésekben, de a kisebbségi jogok érvényesítésében is.
A népszámlálás az elkövetkező tíz év legfontosabb eseménye

Az elmúlt hétvége folyamán Arad és Bihar megye szórvány településein járt a Romániai Magyar Demokrata Szövetség népszámlálás karavánja, melynek célkitűzése arra buzdítani a magyar lakosságot, hogy a népszámlálás során bátran vállalja fel nemzeti, vallási és kulturális hovatartozását. A karaván önkénteseihez a Szövetség országos, megyei és helyi képviselői is csatlakoztak, akik a népszámlálás hasznos technikai tudnivalóit ismertették a beszélgetések során a véleményformálókkal.
Jól áll a magyarság! – Egyetemisták számára szervez tájékoztató kampányt a MIÉRT és az OMDSZ

Szerdán, október 5-én kezdetét vette a Magyar Ifjúsági Értekezlet és az Országos Magyar Diákszövetség által szervezett népszámlálással kapcsolatos országos tájékoztató kampány egyetemisták számára. A délelőtt folyamán az Erdély minden részéről (Brassó, Csíkszereda, Gyergyószentmiklós, Kolozsvár, Marosvásárhely, Nagyvárad, Sepsiszentgyörgy, Szatmár) összegyűlt ifjúsági szervezetek képviselőivel tartottak megbeszélést az RMDSZ Főtitkárságán a következő időszakban ország-szinten összhangban megvalósuló kampány menetéről, majd ezt követően Bodor László, MIÉRT elnök és Ravai Levente, OMDSZ elnök a kolozsvári bentlakás negyedben tájékoztatta a sajtó képviselőit a megmozdulás céljáról.
Népszámlálás 2011 – hogyan zajlik a népszámlálás?

Még alig egy hónap van hátra és megkezdődik a népszámlálás. A számlálóbiztosok egy 80-100 lakásból álló körzetet kapnak, ez azt jelenti, hogy nagyjából 250-300 személyt kell összeírjanak. Országos szinten több mint 100.000 kérdezőbiztos fog dolgozni.
A magyar kérdezőbiztos a biztos - Népszámlálási tájékoztató Brassóban

Két egyformán fontos célközönsége van az RMDSZ népszámlálási identitás-kampányának: a válaszadó és a kérdezőbiztos – jelentette ki Brassóban, a magyar kérdezőbiztosok tájékoztatására szervezett találkozón Markó Attila államtitkár, az Országos Népszámlálási Bizottság tagja. Az államtitkár szerint jelentős előrelépés, hogy 2011-ben többnyelvű a népszámlálási kampány: magyar nyelvű űrlap, plakát, kézikönyv, rádió- és tévéreklám is készült állami költségvetésből.
Népszámlálás 2011 - Minden magyar számít!

Az erdélyi magyar közösségek regionális identitása mindig erős volt. Mindannyian tudjuk: nem mindegy, hogy székely vagy csángó valaki, netán bánsági vagy szilágysági. A regionális, térségi különbözőségek színesítik, erőssé teszik közösségünket. Mégse feledjük azt, ami közös bennünk, ami összeköt minket: magyarok vagyunk!
Közérdekű üzenet a Quimby erdélyi koncertkörútján: Minden magyar számít!

Az októberi népszámlálás fontosságára is szeretnék felhívni a rajongók figyelmét a Quimby erdélyi turnéjának szervezői. Mint ismeretes, a rendkívül népszerű együttes 2011. október 5-8. között négy erdélyi nagyvárosban lép fel: október 5-én Marosvásárhelyen, 6-án Kolozsváron, 7-én Székelyudvarhelyen, 8-án pedig Nagyváradon.
Népszámlálás 2011 - fontos a válaszadó, de fontos a kérdező is!

2011. október 20-31. között népszámlálást tartanak Romániában. A tízévente megszervezett népszámlálás egy kisebbség életében kiemelkedő pillanat. Bár nem kilóra kellene mérni sem az embert, sem a társadalmat – egy közösség súlya bizony létszámától is függ. A népszámlálás egyszerre személy- és közösségfüggő.  Személyfüggő, mert a valahová tartozás érzése egyéni kérdés, sőt egyéni döntés. Közösségfüggő, mert a népszámlálás szervezést, összehangolt munkát igényel.
Ingyenesen hívható telefonvonalat működtet az RMDSZ a népszámlálás lebonyolításáig

Az RMDSZ Főtitkársága a mai naptól kezdve zöld vonalat üzemelt be, amely 2011. október végéig tartó népszámlálási folyamat lezárulásáig működik – jelentette be Kolozsváron Kovács Péter, a Szövetség főtitkára. A 0800-802009 számú telefonvonal által az a célunk, hogy a népszámlálást helyi szinten lebonyolító önkormányzatok mellett, a kérdező biztosok és a válaszadók számára is naprakész információkat nyújtsunk.