Népszámlálás 2011

Ülésezett a Magyar Állandó Értekezlet Budapesten


Kogălniceanu Program
 

ez a mi munkánk
Európai parlamenti jelenlét
hírlevél
aktuális pályázatok
kiadványok
kulturális naptár
archív honlapunk
oktatási adatbázis
választási honlapunk

Népszámlálás 2011

Jól áll a magyarság! – Egyetemisták számára szervez tájékoztató kampányt a MIÉRT és az OMDSZ

Szerdán, október 5-én kezdetét vette a Magyar Ifjúsági Értekezlet és az Országos Magyar Diákszövetség által szervezett népszámlálással kapcsolatos országos tájékoztató kampány egyetemisták számára. A délelőtt folyamán az Erdély minden részéről (Brassó, Csíkszereda, Gyergyószentmiklós, Kolozsvár, Marosvásárhely, Nagyvárad, Sepsiszentgyörgy, Szatmár) összegyűlt ifjúsági szervezetek képviselőivel tartottak megbeszélést az RMDSZ Főtitkárságán a következő időszakban ország-szinten összhangban megvalósuló kampány menetéről, majd ezt követően Bodor László, MIÉRT elnök és Ravai Levente, OMDSZ elnök a kolozsvári bentlakás negyedben tájékoztatta a sajtó képviselőit a megmozdulás céljáról.„Az ifjúság, és konkrétan az egyetemisták egy olyan réteg, amelyet mobilitásuk miatt valószínűleg a legnehezebb lesz elérni és listára vezetni a népszámlálás során. A MIÉRT és az OMDSZ ez okból kifolyólag is külön figyelmet fog szentelni rájuk, a megszólításukra és megfelelő tájékoztatásukra.” – ismertette Bodor László. Ugyanakkor kiemelte, hogy „A következő négy hétben zajló tájékoztató kampány során a diákokat fiatalos módon, a saját környezetükben igyekszünk elérni és átadni azokat a fontos információkat nekik, amelyre oda kell figyeljenek a népszámlálás során, a magyarságuk büszke vállalására, továbbá az egyetemista központokban való bejegyzésükre buzdítva őket”.

„Célunk, hogy a fiatalok is felfigyeljenek arra, hogy a népszámlálás mindannyiunk számára fontos. Az eredményes tájékoztatás érdekében a kampány olyan formában fog megvalósulni, ahol minél nagyobb számban találkozunk fiatalokkal: rendezvényeken, flash-mobokon, bulikon igyekszünk átadni az üzenetet. Ugyanakkor a MIÉRT és az OMDSZ a Sapientia EMTE–vel közösen a hét folyamán egy videó pályázatot is meghirdet, amely a nepszamlalas.ro facebook oldalán fog lezajlani, és amelynek keretén belül az október 31-én éjfélig legtöbb like-ot összegyűjtő, népszámlálással kapcsolatos munka 1000 lejes díjban részesül.” – számolt be Ravai Levente a kampány eseményeiről.

Zárásként a MIÉRT elnöke elmondta, hogy a kampány során külön figyelmet fordítanak a nagyobb egyetemista központokra, mint Kolozsvár, Marosvásárhely, Brassó, Nagyvárad, ahol a szórvány vidékről származó ifjúsághoz is könnyebben el lehet jutni, továbbá a fiatalos vonulat mellett párhuzamosan folynak az egyeztetések a magyar karok tanszékvezetőivel, oktatóival is az egyetemeken való népszámlálással kapcsolatos tájékoztatás érdekében.