Népszámlálás 2011

Ülésezett a Magyar Állandó Értekezlet Budapesten


Kogălniceanu Program
 

ez a mi munkánk
Európai parlamenti jelenlét
hírlevél
aktuális pályázatok
kiadványok
kulturális naptár
archív honlapunk
oktatási adatbázis
választási honlapunk

Népszámlálás 2011

A miniszterelnökhöz fordult Kelemen Hunor a népszámlálás ügyében

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke hétfőn személyesen tájékoztatta Emil Boc miniszterelnököt a népszámlálás kapcsán felmerült félretájékoztatásokról, három, a magyar közösség számára kiemelten fontos erdélyi nagyvárosban, Marosvásárhelyen, Nagyváradon és Kolozsváron.

Ezeken a településeken a megyei Statisztikai Hivatalok által tartott számlálóbiztosi képzéseken a számlálóbiztosokat úgy tájékoztatták az akkreditált kiképzők, hogy a nemzetiségről, anyanyelvről és vallásról csak a kérdezéskor jelen lévő személyek nyilatkozhatnak. E szerint ideiglenesen távol lévő, vagy a kérdezés időpontjában nem otthon tartózkodó (pl. munkában, iskolában, az üzletben lévő) családtagjaink nemzetiségéről nem nyilatkozhatnánk. Kelemen Hunor tájékoztatta a kormányfőt ezekről az esetekről azt kérve, hogy minél hamarabb történjen meg a hibák és téves információk korrigálása.

A szövetségi elnök ugyanakkor levélben fordult Traian Igas belügyminiszterhez és Vergil Voineaguhoz, az Országos Statisztikai Hivatal elnökéhez, akiket szintén tájékoztatott a történtekről felhívva a figyelmet, hogy ez az utasítás egyértelműen ellentmond azoknak a módszertani elveknek, amelyeket a népszámlálási bizottság (vagyis a kormány) elfogadott (Népszámlálási személyzet tankönyve 5. és 72. oldal).


„ A felkészítő személyzet a törvényt szándékosan félreértelmezve arra utasította a kérdezőbiztosokat, hogy amennyiben a megkérdezett személy nincs jelen, akkor annak az etnikai adatait ne írják be az űrlapba, ezáltal pedig nem válik lehetővé az sem, hogy az ideiglenesen távol levő személyek adatait a családtagok bediktálják. Ez ellentmond az 1502/2-es számú kormányhatározat 2 cikkelyébe foglalt 1-es és 6-os bekezdésének, valamint a Népszámlálási személyzet tankönyvébe foglalt, erre vonatkozó passzusnak: az ideiglenesen hiányzó személyek esetében a háztartás jelenlevő tagjai által bejelentett etnikai hovatartozást kell beírni. Egy ilyen félretájékoztatás súlyosan károsítja a népszámlálási folyamat egészét, esetenként pedig a nemzetiségi együttélés egyensúlyát is” – áll a Kelemen Hunor által elküldött levélben.

Az RMDSZ elnöke kijelentette, mihamarabbi intézkedéseket vár az általa megkeresett intézményvezetők részéről, hiszen a népszámlálás október 20-án elkezdődik, az pedig elfogadhatatlan, hogy a más nemzetiségűeket hátrányos megkülönböztetésben részesítsék a hatóságok.