Népszámlálás 2011

Ülésezett a Magyar Állandó Értekezlet Budapesten


Kogălniceanu Program
 

ez a mi munkánk
Európai parlamenti jelenlét
hírlevél
aktuális pályázatok
kiadványok
kulturális naptár
archív honlapunk
oktatási adatbázis
választási honlapunk

Népszámlálás 2011

A hiányzó családtagok etnikumáról is nyilatkozhatunk - Pontosít az Országos Statisztikai Hivatal

Figyelmeztette Bihar, Kolozs és Maros megye népszámlálási bizottságait az Országos Statisztikai Hivatal. Erről az intézmény elnöke, dr. Vergil Voineagu hivatalos levélben tájékoztatta a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnökét.


Kelemen Hunor azt követően fordult az Országos Statisztikai Hivatalhoz, hogy a három megyében tévesen értelmezték az összeírás módszertanát a kérdezőbiztosok számára tartott felkészítők során. Az itt elhangzott téves utasítások értelmében a nemzetiségről, anyanyelvről és vallásról csak a kérdezéskor jelen lévő személyek nyilatkozhatnak. A Szövetség elnöke Vergil Voineaguhoz intézett levelében felhívta a figyelmet arra, hogy ezek az utasítások ellentmondanak az 1502/2-es számú kormányhatározat 2 cikkelyébe foglalt 1-es és 6-os bekezdésének, valamint a Népszámlálási személyzet tankönyvébe foglalt, erre vonatkozó passzusnak: az ideiglenesen hiányzó személyek esetében a háztartás jelenlevő tagjai által bejelentett etnikai hovatartozást kell beírni.

Az Országos Statisztikai Hivatal elnöke válaszában biztosította az RMDSZ elnökét, hogy a kérdezőbiztosok mindenhol írásban megkapják azokat a szükséges információkat, amelyek kizárják a metodológia téves értelmezését, és lehetővé teszik azt, hogy a népszámlálás eredményei a lehető legpontosabban tükrözzék a realitást.

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke hétfőn személyesen tájékoztatta Emil Boc miniszterelnököt a népszámlálás kapcsán felmerült félretájékoztatásokról, ugyanakkor levélben értesítette Traian Igas belügyminisztert is.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség ismételten felhívja mindazok figyelmét, akik bármelyien rendellenességet tapasztalnak, akadályba ütköznek a népszámlálás során, azonnal jelezzék a Szövetség helyi irodáiban vagy az ingyenesen hívható zöld vonalon: 0800-802009.