Népszámlálás 2011

Ülésezett a Magyar Állandó Értekezlet Budapesten


Kogălniceanu Program
 

ez a mi munkánk
Európai parlamenti jelenlét
hírlevél
aktuális pályázatok
kiadványok
kulturális naptár
archív honlapunk
oktatási adatbázis
választási honlapunk

Népszámlálás 2011

Vastaps a szórványkaravánnak Déván

„Közösségünk tíz évben egyszer mérettetik meg, és tíz évig e számok alapján döntik el, mekkora súlya van Romániában a magyarságnak, mennyire kell minket komolyan venni, mennyire számít ez a közösség” – fogalmazott Horváth Anna, az RMDSZ főtitkárhelyettese szerdán a dévai Művész Színházban, a Magyar Ifjúsági Értekezlet és az Országos Sport és Ifjúsági Hatóság által szervezett szórványkaraván Hunyad megyei állomásán.

A karaván ezt megelőzően bejárta a megye több települését: Hasdát, Rákosd, Pestes és Csernakeresztúr magyarságát szólították meg az önkéntesek, juttatták el a népszámlálással kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.

A tájékoztató körút legfontosabb mozzanata a dévai Művész Színházban színre vitt kulturális műsor volt. Ennek felvezetőjében Horváth Anna főtitkárhelyettes hangsúlyozta: „Kulcskérdés, hogy minden magyart megszámláljanak, hogy bejegyeztessük azokat is, akik a számlálóbiztos érkezésekor máshol, akár a településen, az országban vagy épp külföldön tartózkodnak.” A Szövetség politikusa felhívta arra is a figyelmet, hogy ne használjunk helyi identitásokat, nemzetiségünk, anyanyelvünk megjelölésére a magyar / maghiar-t diktáljuk be, adatainkat pedig tollal, golyóstollal rögzítsék.

Széll Lőrincz államtitkár, az Országos Sport és Ifjúsági Hatóság alelnöke a 2007 óta megszervezésre kerülő szórványkaraván identitáserősítő szerepét emelte ki. „Ebben az évben lényeges, hogy a kulturális szórakozás biztosítása mellett, mondjuk el a szórványmegyékben élő magyaroknak, hogy mennyire fontos a népszámlálás, fontos a fiataljainknak annak érdekében, hogy itthon tudjunk élni, magyarként” – fogalmazott Széll Lőrincz.

Az összegyűlteket köszöntötte Pogocsán Ferdinánd, a dévai RMDSZ elnöke is, majd Babos Aranka, a Hunyad megyei RMDSZ ifjúsági alelnöke, a Hunyad megyei Magyar Ifjúsági Tanács elnöke kéréssel fordult a népes közönséghez: „Segítsenek a mindannyiunk jövőjét érintő kérdésben, beszéljenek a népszámlálás fontosságáról ismerőseik, barátaik, szomszédaik körében.”

Az estet a Csernakeresztúri Hagyományőrző Néptáncegyüttes, Holovacskó Zsolt humorista, valamint Dancs Annamari közös műsora zárta.

Ma, a népszámlálás első napján, a karaván Fehér megyébe látogat el.