Népszámlálás 2011

Ülésezett a Magyar Állandó Értekezlet Budapesten


Kogălniceanu Program
 

ez a mi munkánk
Európai parlamenti jelenlét
hírlevél
aktuális pályázatok
kiadványok
kulturális naptár
archív honlapunk
oktatási adatbázis
választási honlapunk

Népszámlálás 2011

Továbbra is sok a népszámlálással kapcsolatos panasz

További problémákat jeleztek a Romániai Magyar Demokrata Szövetség által működtetett zöld vonalon mindazok a romániai magyarok, akik valamilyen rendellenességet tapasztaltak vagy akadályba ütköztek a népszámlálás során. A felmerülő gondok között általános jellegűek is vannak, de továbbra is az etno-kulturális adatokkal kapcsolatos visszaéléseket nehezményezik a legtöbben.

Általános jellegű problémaként fogalmazták meg többen is, hogy a számlálóbiztos eddig semmilyen formában nem vette fel velük a kapcsolatot, ugyanakkor Kolozsváron és Marosvásárhelyen az is előfordult, hogy nem mentek be abba a lakásba, amely nem szerepelt a számlálóbiztosnak előzetesen odaadott jegyzékben. Segesvárról azt nehezményezték, hogy PPI (tartósan távol levő személy) űrlapot töltöttek ki egy olyan személy esetében, aki az ország más településen tartózkodik ideiglenesen. Négyfaluból is jelezték, hogy Kolozsvárhoz hasonlóan, radírozható golyóstollal akarták kitölteni az űrlapokat. Szatmárnémetiből három betelefonáló is arról számolt be, hogy „összetévesztették” nemzetiséget az állampolgársággal, és a nemzetiség esetében a románt tüntették fel. Marosvásárhelyről további gondként fogalmazódott meg, hogy helytelenül jegyezték le a nemzetiséget: maghiară helyett magiara-t írtak be.

A Szövetség Főtitkársága minden beérkező problémáról értesíti az RMDSZ érintett helyi szervezeteit, amelyek képviselői írásos panaszt nyújtanak be a helyi népszámlálási bizottsághoz.

Az RMDSZ ismételten felhívja mindazok figyelmét, akiknek külföldön élő családtagjaik vannak, hogy azokat mindenképpen rögzítsék a G és P űrlapokon egyaránt, ideiglenesen távol lévő személyekként. Az ő esetükben is a számlálóbiztosoknak kötelességük beírni a családtag által meghatározott etnikumot, anyanyelvet, vallási hovatartozást.

Az egyetemi hallgatóknak fontos, hogy a népszámlálás során tanulmányaik színhelyén regisztráltassák magukat P űrlapra (ne fogadják el a TP, ideiglenesen jelenlévő űrlapot). Nem gond, ha nincs ideiglenes tartózkodási engedélyük vagy nem kötöttek szerződést az általuk bérelt lakás tulajdonosával. Fontos, hogy az egyetemi hallgatók szülei is bediktálják őket állandó lakóhelyükön, figyeljenek arra, hogy ez is P űrlapon történjen.

Az RMDSZ álláspontja szerint amennyiben valaki a népszámlálás során nem kívánja a kérdezőbiztos rendelkezésére bocsátani személyi számát (CNP), ezt megteheti, az ennek hiányában kitöltött adatlap is teljes értékűnek teljes értékűnek számít.