Népszámlálás 2011

Ülésezett a Magyar Állandó Értekezlet Budapesten


Kogălniceanu Program
 

ez a mi munkánk
Európai parlamenti jelenlét
hírlevél
aktuális pályázatok
kiadványok
kulturális naptár
archív honlapunk
oktatási adatbázis
választási honlapunk

Népszámlálás 2011

Népszámlálás 2011 - fontos a válaszadó, de fontos a kérdező is!

2011. október 20-31. között népszámlálást tartanak Romániában. A tízévente megszervezett népszámlálás egy kisebbség életében kiemelkedő pillanat. Bár nem kilóra kellene mérni sem az embert, sem a társadalmat – egy közösség súlya bizony létszámától is függ. A népszámlálás egyszerre személy- és közösségfüggő.  Személyfüggő, mert a valahová tartozás érzése egyéni kérdés, sőt egyéni döntés. Közösségfüggő, mert a népszámlálás szervezést, összehangolt munkát igényel.

Szeptember 15-én lezárult a számlálóbiztosok toborzása. Ők azok, akik meglátogatják a családokat, összeírják az adatokat az iskolázottságáról, foglalkoztatottságáról, a lakáskörülményekről, a háztartások, családok helyzetéről, és ami nekünk, magyaroknak fontos, megkérdezik a nemzetiséget és anyanyelvet is!

A hétvégén indult a  Romániai Magyar Demokrata Szövetség tájékoztató és tudatosító kampánya, Minden magyar számít szlogennel. A Szövetség arra bíztatja a magyarokat, hogy vállalják bátran nemzeti identitásuk, anyanyelvük, vallási hovatartozásuk, másrészt pedig fontos technikai tájékoztatást nyújt az összeírás folyamatáról.

A www.nepszamlalas.ro honlapon olyan szervezési, technikai tájékoztatást biztosítanak a számlálóbiztosoknak, amelyek révén elkerülhetik azokat a csapdákat, amelyek a magyar közösség hátrányára válhatnak. 

A honlapon a számlálóbiztosok regisztrálhatnak, feliratkozhatnak hírlevélre, ugyanott naprakész, közérthető tájékoztató anyagokat is találnak. A népszámlálási személyzet tankönyve magyar nyelven is elérhető a honlapon, az RMDSZ Főtitkársága pedig a területi felelősök felkészítése mellett zöld telefonvonalat működtet. A 0800-802009 számú telefonvonalat az érdeklődők október végéig hívhatják minden hétköznap 10-18 óra között.

Tudatosságunk meghatározza a holnapot. A népszámlálás eredményétől sok minden függ. Ez határozza meg az elkövetkező tíz évre a magyar nyelv használatának, iskoláink, egyetemeink, egyházaink, kulturális intézményeink sorsát. Mindez attól függ, hogy október végén hány magyart számolnak össze településeinken és a régióban. A népszámlálás eredményét pedig meghatározzák a kérdezők és meghatározzák a válaszolók!