Borbély Károly

Borbély Károly

  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


tel.: 0762 002 000

email: karoly.borbely@energie.gov.ro, borbely_karoly@yahoo.com

Cím:: 010096 Bukarest,  Victoriei súgárút,  152 sz.Vajdahunyadon születtem, 1976-ban. Nagyenyeden a Bethlen Gábor Kollégiumban végeztem a líceumot. Mi voltunk az első évfolyam, az 1989 változás után. Bentlakásban laktunk, ahol igazi összetartó csapat verődött össze. Az a korszak meghatározó volt az életemben, az akkor kialakult barátságok mai napig élnek. Ekkor kezdtem komolyabban foglalkozni a sporttal, focizni jártam. Mai napig tagja vagyok egy kolozsvári teremfoci csapatnak, de sajnos csak hetente egyszer ha eljutok edzésre. Az irodai munka nem ad túl sok lehetőséget a mozgásra, ezért ha Bukarestben vagyok, konditerembe járok vagy uszodába.

Kolozsváron a Babeș-Bolyai Tudományegyetemen diplomáztam kereskedelmi és turisztikai menedzsment szakon. Magyarországon is éltem egy ideig, megpróbáltam ott érvényesülni, azt hittem ott tudok egy jobb jövőt kiépíteni, de hamar rájöttem, hogy itthon érzem magam otthon.

Közéleti pályafutásomat a vajdahunyadi Madisznál kezdtem. Bizonyára sokan emlékeznek még a régi Magyar Házra, ahol többek között még internetklubot is működtettünk. Ott született meg a Hunyadi János Labdarúgó Kupa ötlete, amely ma már Erdély egyik legfontosabb sportrendezvénye.

Nagyon fontosnak tartom a sportolást, szükségem van rá, mert csak így tudom levezetni a munkában felgyűlt stresszt. Meggyőződésem egyébként, hogy az RMDSZ-nek jó kondícióban levő emberekre van szüksége, akik bírják a gyűrődést. Másik igazán nagy szenvedélyem a rally, bár gyerekkori álmom, három évvel ezelőtt kezdtem el pilótaiskolába járni. Először egy salakpályán ültem rally autóban, mikor kiszálltam, mindenem remegett, de tudtam, hogy akarom ezt. Nem egyszerű sport, mert nagyon veszélyes. Nem elég szeretni az autót, a gyors vezetést, hanem sok mindent meg kell tanulni. Nekem szerencsém volt, a pilótaiskola után Mihai Leu navigátora lehettem, tavaly a kolozsvári rallyn második helyen végeztünk. Idén pedig ugyanott debütáltam pilótaként.

Amikor az autóban vagy, nem számít, hogy milyen funkciód van, azon múlik az életed, hogy mennyire vagy felkészülve, mennyire tudod az autó egyensúlyát megtartani. Számomra nagy kihívás a rally, akárcsak a politika. Mindkettőre nagyon oda kell figyelni.

Hat évvel ezelõtt megtisztelő és felelősségteljes feladatot kaptam Bukarestben, amikor a Romániai Magyar Demokrata Szövetség kormányzati szerepet vállalt. Először államtitkári megbízatást kaptam, az Országos Ifjúsági Hatóság elnökeként dolgoztam, majd 2007 decemberében a távközlési és informatikai miniszteri tárca vezetését vettem át.

Ha megnézzük az elmúlt hat évet, jól érezhetõ, hogy a gazdasági fejlődés mellett a szórványmagyarság intézményei is megerősödtek. Ez annak is köszönhetõ, hogy az RMDSZ kormányzaton volt, így a Hunyad megyei magyarságnak volt szava a közösségünket érintõ döntésekben. Együtt erősek vagyunk, együtt tovább tudunk menni.

Nagy érdeklődéssel vállaltam el 2010 januárjában az államtitkári tisztséget a Gazdasági és Kereskedelmi Minisztériumban.