Népszámlálás 2011

Ülésezett a Magyar Állandó Értekezlet Budapesten


Kogălniceanu Program
 

ez a mi munkánk
Európai parlamenti jelenlét
hírlevél
aktuális pályázatok
kiadványok
kulturális naptár
archív honlapunk
oktatási adatbázis
választási honlapunk

Sajtófigyelő

Elásták a csatabárdot - Elfogadta Tőkés László az RMDSZ EP-jelöltlistájának első helyét
ÚJ MAGYAR SZÓ, 2009. február 13.

A „magyar összefogás listáján” indulnak az RMDSZ és a Tőkés László vezette Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) által javasolt jelöltek az európai parlamenti választásokon – egyeztek meg tegnap Kolozsváron az RMDSZ és az EMNT vezetői. »

KORMÁNYBÓL ELLENZÉKBE - A romániai magyar politika tizenkét éve
TRANSINDEX, 2009. január 22.

Magyarként nem volt könnyű kormánypártinak lenni Romániában. Egy kisebbségi magyar közösség már eleve a barikád másik oldalán van, történelmileg beépült az idegeibe az ellenzékiség. »

Maradnak az etnikai arányok?
ÚJ MAGYAR SZÓ, 2009. január 8.

A koalíció vezető politikusai tegnap arról igyekeztek meggyőzni a közvéleményt, hogy a hatalomváltás nem jár majd politikai alapú tisztogatással a kormánynak alárendelt megyei közintézményeknél. »

Markó: halálos csókot kap a PSD
ÚJ MAGYAR SZÓ, 2008. december 18.

„Az etnikai arányosságot törvényben kellene garantálni” – véli Markó Béla. Az RMDSZ elnöke szerint fel kell oldani az ellentmondást, hogy amikor kormányon van a szövetség, a magyarok jelen vannak minden fontos intézményben, de ha ellenzékbe kerül, mindez megszűnik. »

"Az új kormány higgadtságán múlik az adónövelés" - Interjú Winkler Gyula RMDSZ-es európai parlamenti képviselővel
SZABADSÁG, 2008. december 18.

Winkler Gyula RMDSZ-es európai parlamenti képviselő Brüsszelben is elsősorban gazdasági szakpolitikusként dolgozik. A lapunknak adott interjúban úgy véli, hogy az új kormánynak nem kell feltétlenül megemelnie az adókat, de ehhez ki kell terjesztenie az adóalapot, illetve növelnie kell az adóbehajtást és a pénzügyi fegyelmet. »

Felhívás keringőre
SZABADSÁG, 2008. december 16.

Azt hiszem, kedvenc antipolitikusom, az MPP elnöke most diadalt ülhet, minthogy az RMDSZ – még ha nem is a maga kedve szerint – meghallgatta „okos” tanácsát és ellenzékbe vonult. Mi tagadás, az én fejemben is megfordult, hogy igazat kellene adnom (most az egyszer, de többet soha!) ennek az úrnak, nyilván egészen más okból. »

A román megoldás
ÚJ MAGYAR SZÓ, 2008. december 15.

A kocka el van vetve. A PD-L és a PSD alakít kormányt – és ebben a kormányban nem vesz részt az RMDSZ. Amikor elhalványulnak a nyomok, elfelejtődnek a részletek, akkor még fenségesebb fondorlatosságában látszik majd meg a konstrukció, amelyet egy elemző úgy fogalmazott meg: magyar kérdésre román megoldás született. »

Zsákutca
ÚJ MAGYAR SZÓ, 2008. december 12.

E cikk írásának pillanatában csaknem biztosra vehető, hogy a helyi kiskirályok által sarokba szorított szociáldemokrata vezetés alaposan mellényúlt, amikor nemkívánatos partnernek nyilvánította az RMDSZ-t. »

Nagyon nehéz lesz együtt dolgozni - Beszélgetés Kelemen Hunorral, az RMDSZ ügyvezető elnökével
ÚJ MAGYAR SZÓ, 2008. december 12.

Az RMDSZ, mint mindig, azt az egy dolgot veszi figyelembe, hogy a romániai magyarság ügyét könnyebb kormányban képviselni, mint csak a parlamentben – nyilatkozta az ÚMSZ-nek Kelemen Hunor, az RMDSZ ügyvezető elnöke. »

A megbízás
ÚJ MAGYAR SZÓ, 2008. december 10.

Nem fér hozzá kétség: november utolsó napján több százezren azért szavaztak z RMDSZ-re, hogy ne csak a bukaresti parlament két házában legyen ott, hanem a kormányban is. »

Sokk
ÚJ MAGYAR SZÓ, 2008. december 9.

Ez a szó fejezi ki a legjobban azt, amit az RMDSZ vezetői – és szavazói – érezhettek akkor, amikor a Szociáldemokrata Párt elnöke, Mircea Geoană tegnap délután kiállt a mikrofonok elé, és bejelentette: pártja kormánykoalíció kialakítását szorgalmazza az „elnöki párt” PD-L-vel – azzal a feltétellel, hogy az RMDSZ viszont maradjon ki ebből a széles parlamenti többséget biztosító szövetségből. »

Az RMDSZ folytatja a koalíciós tárgyalásokat
NÉPÚJSÁG, 2008. december 8.

Fontosnak tartják a közigazgatás mély és valós decentralizációjának a folytatását, mind a hatáskörök leosztása, mind a költségvetés, illetve az intézményrendszer szempontjából, az oktatás és egészségügy reformját, a regionális és infrastrukturális fejlesztést, és nem utolsósorban a kisebbségi jogok kiszélesítését. »

"Bölcs volt az erdélyi magyarság" - Interjú Kelemen Hunorral, az RMDSZ ügyvezető elnökével
ÚJ MAGYAR SZÓ, 2008. december 4.

Nyereség mindenképpen az, hogy a romániai magyarok megértették: a parlamenti választásokon nincs helye a széthúzásnak, csak egységes fellépéssel tudunk parlamenti képviseletet biztosítani. »

Győzelem
ÚJ MAGYAR SZÓ, 2008. december 2.

A romániai magyarság ismét, mint valahányszor, bebizonyította, hogy csalhatatlanul képes felismerni helyzetét és szerepét, általános és sajátos érdekeit. És ha a rendkívüli tét és a vizsgahelyzet, a bonyolult és előzménytelen választási rendszer meg a balkáni bizonytalanság körülményei közt minden választáskor van is izgulni valónk, a népi voks után mindig fellélegezhettünk. »

Nem az RMDSZ, a közösség nyer vagy veszít a vasárnapi választásokon - Interjú Takács Csabával, az RMDSZ kampányfőnökével
SZABADSÁG, 2008. november 28.

– Szombat hajnaltól kampánycsend, ma az utolsó nap, amikor az egy hónapja tartó korteskedés tapasztalatairól faggathatjuk. Mennyire sikerült az RMDSZ kampánystábjának elérni a kitűzött célokat? »

Csak rajtunk múlik
SZABADSÁG, 2008. november 26.

A vasárnapi választásokon leadott szavazatok képviselői és szenátori mandátumokra váltása meglehetősen nehézkés számítási rendszer szerint történik. Persze, azonnal mandátumot nyernek azok a jelöltek, akik az adott választási körzetben a voksok abszolút többségét megkapják, a többiek esetében azonban a dolgok bonyolódnak. »

Északi-sark, déli parlament Ami viszont mifelénk nem legitim novemberben, az nem lesz legitim márciusban sem. Ne ámítgassuk tehát egymást.
ÚJ MAGYAR SZÓ, 2008. november 24.

Ne ámítgassuk tehát egymást az újabb meg újabb időpontokkal. Figyeljünk viszont oda azokra a november végi választásokra, amelyek törvényesek, amelyek valóban használható parlamenti, majd kormányzati eszközöket adnak a romániai magyarság kezébe. »

Bővül a nacionalista kórus
NÉPÚJSÁG, 2008. november 22.

Két nappal ezelőtt a liberálisok megyei elnöke, Ciprian Dobre képviselőjelölt azért átkozta a román pártokat, mert szerinte olyan "kocsmaszövetségeket" kötnek, amelyekkel az RMDSZ malmára hajtják a vizet. Állítását igazolandó a helyhatósági választásokat emlegette fel, amikor ő maga is indult a megyei tanácselnö-választáson, és vereséget szenvedett az RMDSZ jelöltjével szemben. »

BCS-felmérés: apad a demokrata-liberálisok fölénye
ÚJ MAGYAR SZÓ, 2008. november 24.

Alig több mint egy százalékra apadt a Demokrata Liberális Párt (PD–L) előnye a Szociáldemokrata Párttal (PSD) szemben, az RMDSZ népszerűsége pedig nőtt a Társadalmi Kutatások Irodája (BCS) legfrissebb felmérése szerint. »

Inkább a bosszú?!
ÚJ MAGYAR SZÓ, 2008. november 21.

Talán sokunkban megragadt Obama kampányának egyik utolsó epizódja. Pár nappal a cél előtt, feleségével az oldalán, megjelent a színen Bill Clinton, és fergeteges buzdításba kezdett Obamáért. »

Archívum »