1500 lejt írhatnak le havonta adójukból a vállalkozások, ha a munkába hamarabb visszatérő alkalmazottaik gyermekei bölcsődébe vagy óvodába járnak

2018.11.19. | Oktatásügyek

Az erdélyi vállalkozói szférával folytatott egyeztetéseket követően, az RMDSZ iktatta azt a törvénykezdeményezését, amely egy 1500 lejes adójóváírást tenne lehetővé a kisgyerekes szülőknek. A tervezet egy másik fontos előírása értelmében a vállalkozóknak adóalap csökkentővé válna a duális egyetemi oktatásban való részvétel. Eddig csak a középfokú oktatás szintjén írhatták le adóalapjukból a tanintézetben zajló elméleti oktatás mellett, a cégeknél zajló gyakorlati képzések költségeit. Az RMDSZ javaslata értelmében előtérbe kerül a gazdasági szereplők együttműködésével megvalósuló gyakorlatorientált, duális oktatás, amelynek költségei leírhatók az adóalapból. A tervezetet Szabó Ödön, az RMDSZ Bihar megyei képviselője és Novák Csaba Zoltán, a Szövetség Maros megyei szenátora dolgozták ki.

Szabó Ödön, az RMDSZ oktatásügyekért felelős szakpolitikusa elmondta, hogy cégek alkalmazottjaik bölcsődei és óvodai oktatásban résztvevő gyermekei után 1500 lej értékig adójukból fedezhetik ezen korai oktatás költségeit. „Ezen rendelkezésnek több szempontból is pozitív hozadéka van, amely nem csak az államnak, de a gazdasági szereplőknek és nem utolsó sorban a szülőknek kedvez.  Serkenti az anyák munkahelyükre történő visszatérését hiszen, amennyiben egy szülő hamarabb tér vissza a gyermeknevelési szabadságról, akkor a bölcsődei költséget egészében fedezi az a cég, ahol dolgozik, ugyanakkor a teljes fizetést, nem annak 85 százalékát kapja meg, melyhez még a havi 650 lejes állami támogatást is megkapja. Az előírás az államnak is jó, hiszen egy átlagfizetésre, a gyermeknevelési szabadságra, kifizeti a 85 százalékot, amely 1800 lej körül van, azonban ezen új rendelkezés nyomán csak 1500 lejt adót enged elengednie a bölcsődei és óvodai oktatásra. A gazdasági szereplők pedig ezen összeget adójukból fedezik és hamarabb visszakapják munkatársukat, így mindenki nyer ebből a kezdeményezésből” – mutatott rá Szabó Ödön, majd hozzátette, hogy ezekből az összegekből, ahol erre igény van akár saját bölcsődéket is létrehozhatnak a nagyobb cégek, vállalatok.

A tervezet második fontos módosításáról a szakpolitikus elmondta, hogy idáig, csak a középiskolákban volt leszabályozva a duális oktatási adóalap-csökkentés lehetősége, azonban fontos ezt a felsőoktatási tanintézményeknek is elérhetővé tenni: „A tervezetünk lehetővé tenné, hogy azok a felsőoktatási intézmények, amelyek a duális képzés mellett döntenek az adóalapjukból leírják az ezzel járó költségeket. Eddig csak a középiskolákban volt ez lehetséges” – mondta Szabó Ödön. A tervezet hamarosan bekerül a parlamenti szakbizottságokba, ebben a kérdésben a Szenátus az első ház, majd a végső döntést a képviselőház hozza meg.