2012 kulcsfontosságú esztendő lesz számunkra – Kelemen Hunor szövetségi elnök Árkoson találkozott a háromszéki önkormányzati tisztségviselőkkel

2011.12.16. | Kovászna , Önkormányzatok
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


2012 kulcsfontosságú esztendő lesz számunkra – Kelemen Hunor szövetségi elnök Árkoson találkozott a háromszéki önkormányzati tisztségviselőkkel

fotó: Angyalosi Beáta

Elsősorban az önkormányzatok szerepéről és súlyáról, valamint aktuálpolitikai témákról beszélt pénteken, december 16-án Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke Árkoson, a háromszéki önkormányzati tanácskozáson, amelyen több mint 50 képviselő, az RMDSZ megyei szervezetének elnöksége és a Főtitkárság munkatársai is jelen voltak.

Kelemen Hunor szövetségi elnök a tanácskozást a jövő évi költségvetés tervezetének ismertetésével kezdte, mint mondta, a gazdasági válság miatt a 2012-es költségvetés nem lesz nagyobb, mint az idei volt, ám az RMDSZ arra kiemelt figyelmet fordított, hogy az elkezdett beruházások a településeken folytatódjanak. Elmondta, ha megvalósul az előrevetített, 2,3 százalékos gazdasági növekedés, akkor jövő év közepétől sor kerülhet a nyugdíjak és az állami bérek emelésére is.
A jövő évi önkormányzati és parlamenti választásokkal kapcsolatosan a szövetségi elnök elmondta, több mint 4 hónapos egyeztetés előzte meg a koalíciós partnerekkel leszögezett választási elvet. „Ez alatt a négy hónap alatt folyamatosan egyeztettünk az RMDSZ megyei szervezeteivel, önkormányzati képviselőinkkel, majd ezt követően véglegesítettük koalíciós partnereinkkel a jövő évi választások alapelveit. Az RMDSZ-en belüli konzultációk során azt láttuk, hogy a többség támogatja az önkormányzati és a parlamenti választások összevonását, a választási rendszer pedig ugyanaz marad, mint ami 2008-ban volt. Újdonság viszont az önkormányzati választásokon az egyfordulós polgármester-választás, így esélyünk van arra, hogy Marosvásárhelynek ismét magyar polgármestere legyen” – jelentette ki Kelemen Hunor. Hozzátette, az RMDSZ-nek az az érdeke, hogy továbbra is erős maradjon az önkormányzatokban, ennek érdekében a választásokra való felkészülést már most el kell kezdeni. „A jövő évi választásokon ismét csak magunkra számíthatunk, amint azt az elmúlt 22 évben megtanultuk. Nekünk a román pártok nem barátaink, hanem partnereink, mi az RMDSZ-en belül kell erősek és egységesek maradjunk, csak így lehetünk sikeresek. Ami pedig a legújabb pártalapítók szándékát, a koalíciós párt létrehozását illeti, ez a lépés lenullázná az RMDSZ megyei, önkormányzati és kormányzati tagjainak a munkáját, az elmúlt 22 esztendő közös erőfeszítéseit.  Mi elmondtuk többször is az elmúlt időben, hogy az RMDSZ az együttműködésre készen áll” – fejtette ki Kelemen Hunor.

Tamás Sándor, az RMDSZ háromszéki szervezetének elnöke elmondta, „nem önmagától való az, hogy amióta az RMDSZ kormányon van, azóta a kormánytámogatások más mértékben érkeznek a magyarlakta településekre. Van érezhető fejlődés mindenhol Erdélyben és itt a Székelyföldön, és ez annak is köszönhető, hogy a napi munkában a Szövetség helyi, megyei és országos politikusai állandóan együttműködnek.”

A Kovászna megyei önkormányzati találkozó keretén belül Borbély László környezetvédelmi és erdészeti miniszter, az RMDSZ politikai alelnöke aláírta az első olyan Kovászna megyei csatornázási szerződést, amelynek finanszírozása az Országos Környezetvédelmi Alapból történik.
“Fontosnak tartottam azt, hogy most itt aláírhatom az első háromszéki víz-hálózat építésre vonatkozó szerződést. Az infrastruktúra kiépítése gyakorlatilag településeink alapvető életszínvonalának növeléséhez járul hozzá. Torja egyike azoknak a Kovászna megyei településeknek, amelynek pályázata bekerült a nyertes tervezetek listájára. Ennek a pillanatnak ismét meg kell erősítenie azt a tudatot, hogy nélkülünk sajnos hajlamosak lennének elfeledkezni megyéinkről, településeinkről. Az Ez a mi munkánk című kiadványunk tükrözi a legjobban, hogy milyen fontos megvalósításai vannak a magyarlakta településeknek. Ezért fontos az, hogy az RMDSZ jelen legyen ott, ahol a döntések megszületnek.”

Kovászna megyében 7 csatornázási-, szennyvíztisztító rendszert építenek a következő időszakban, csaknem 38milliólejértékben – fogalmazott Borbély László környezetvédelmi és erdészeti miniszter.

Ami a következő időszak fontos politikai kihívásait illeti, a politikai alelnök elmondta: “Nagyon nehéz és fontos időszak előtt állunk, választások lesznek kevesebb, mint egy éven belül. Ne legyünk kishitűek, nem igaz, hogy nem tudunk eleget tenni a 2012-es választások kihívásainak, dolgoznunk kell, mint ahogyan eddig is tettük, továbbra is egységesen kell fellépnünk. Hangsúlyoznunk kell, hogy az RMDSZ legnagyobb megvalósítása a tanügyi törvény, de nem szabad elfelejteni a Kogalniceanu-kártyát, amely szintén a Szövetség eredményeként könyvelhető el.

Az Árkoson tartott önkormányzati találkozó keretében Tamás Sándor arról számolt be, hogy Kovászna megyében minden második község rendelkezik saját sportcsarnokkal. Az RMDSZ népszerűsége is nőtt Háromszéken, hiszen a megye független, illetve Zöld Párt színeiben induló polgármesterei mára a Szövetség tagjai lettek.

Antal Árpád András Sepsiszentgyörgy polgármestere elmondta, a pályázatok kifizetésének procedúráját fel kell gyorsítani, hiszen a következő évben több kivitelezést is le lehetne zárni, abban az esetben, ha az ügyintézésnek nem állja útját a papírmunka lassúsága.

Bihari Edömér Nagyajta polgármestere elmondta, hogy a környék legfontosabb hídjának megsemmisítették a lezárt licitjét. Borbély László miniszter elmondása szerint a problémát az okozhatta, hogy a kivitelezést végző cégnek garanciával kell rendelkeznie, arra, hogy a munkálatot meg tudja valósítani – a feltételek átalakítását 2012 elejére várják, hiszen ezt a problémát más megyékben is észlelték.

Bölöni Dávid Csernáton polgármestere kérdésére Borbély László elmondta: a pályázatok jelentős részénél a hozzáadott értékadó (TVA) is elszámolható költség lett.

2012 kulcsfontosságú esztendő lesz számunkra – Kelemen Hunor szövetségi elnök Árkoson találkozott a háromszéki önkormányzati tisztségviselőkkel 2012 kulcsfontosságú esztendő lesz számunkra – Kelemen Hunor szövetségi elnök Árkoson találkozott a háromszéki önkormányzati tisztségviselőkkel 2012 kulcsfontosságú esztendő lesz számunkra – Kelemen Hunor szövetségi elnök Árkoson találkozott a háromszéki önkormányzati tisztségviselőkkel
Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.