A 2015 utáni fenntartható fejlesztési programokról és célokról tárgyalt Borbély László New Yorkban

2015.07.03. | Külkapcsolatok

Az ENSZ Gazdasági és Szociális Tanácsának (ECOSOC) égisze alatt megrendezett Magas Szintű Politikai Fórumon (HLPF) vett részt csütörtökön, július 2-án Borbély László, a képviselőház külügyi bizottságának elnöke New Yorkban, amelynek központi témája ezúttal Az integráció erősítése, a HLPF 2015 utáni céljainak áttekintése és gyakorlatba ültetése volt.

Borbély László, aki a fenntartható fogyasztást és termelést tárgyaló panelbeszélgetésen szólalt fel, elmondta: a következő időszakban a nemzeti parlamentek politikai döntései és intézkedései kulcsfontosságúak lesznek a fenntartható fejlődés, valamint a javasolt fenntartható fejlesztési célok megvalósítása érdekében. „Túl a technikai megközelítésen, ami a fenntartható fejlődést, valamint a fenntartható termelést és fogyasztást illeti, a célok megvannak fogalmazva, a legnagyobb kihívást viszont ezek gyakorlatba ültetése jelenti. Intézményeinktől azt kell elvárnunk, hogy koherensen és áttekinthetően fogalmazzanak meg és dolgozzanak ki a következő 15 évre egy olyan életképes mechanizmust, amely információkkal látja el a parlamentek képviselőit, amely kommunikációs platformokat teremt az országok képviselőinek találkozására, és amely segít a célokat lebontani törvénykezési kezdeményezésekké” – hangsúlyozta Borbély László a kerekasztal-beszélgetésen. Hozzátette, a román parlament képviselőházának külügyi bizottsága pontosan ezzel a céllal hozta létre ezen a héten a fenntartható fejlődés albizottságot.

Martin Sajdikkal, az ECOSOC elnökével, aki jövő héttől az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) elnökének a külön megbízottja lesz Ukrajnában, a továbbra sem szűnő kelet-ukrajnai feszültségekről is beszélgettünk, hiszen a folyamatos katonai beavatkozások Ukrajna területén nem csak Európát, de az Egyesült Államokat is aggasztják. Románia számára, geopolitikai helyzetéből adódóan, fontos, hogy milyen irányt vesznek az ukrajnai események, ezért a jövőben mind a régión belül, mind pedig az amerikai szakemberekkel szorosabb együttműködésre, aktívabb kommunikációra lesz szükség” – fogalmazott Borbély László.

A képviselőház külügyi bizottságának elnöke amerikai látogatása során egyeztetett Petra Bayr osztrák képviselőnővel is, aki több fenntartható fejlődést támogató európai intézménynek a tagja, és akivel abban egyeztek meg, hogy a következő időszakban közös kezdeményezéseik lesznek a parlamentek szerepeinek megerősítése érdekében.