A 2015 utáni fenntartható fejlesztési programokról és célokról tárgyalt Borbély László New Yorkban

2015.07.03. | Külkapcsolatok
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


A 2015 utáni fenntartható fejlesztési programokról és célokról tárgyalt Borbély László New Yorkban

Az ENSZ Gazdasági és Szociális Tanácsának (ECOSOC) égisze alatt megrendezett Magas Szintű Politikai Fórumon (HLPF) vett részt csütörtökön, július 2-án Borbély László, a képviselőház külügyi bizottságának elnöke New Yorkban, amelynek központi témája ezúttal Az integráció erősítése, a HLPF 2015 utáni céljainak áttekintése és gyakorlatba ültetése volt.

Borbély László, aki a fenntartható fogyasztást és termelést tárgyaló panelbeszélgetésen szólalt fel, elmondta: a következő időszakban a nemzeti parlamentek politikai döntései és intézkedései kulcsfontosságúak lesznek a fenntartható fejlődés, valamint a javasolt fenntartható fejlesztési célok megvalósítása érdekében. „Túl a technikai megközelítésen, ami a fenntartható fejlődést, valamint a fenntartható termelést és fogyasztást illeti, a célok megvannak fogalmazva, a legnagyobb kihívást viszont ezek gyakorlatba ültetése jelenti. Intézményeinktől azt kell elvárnunk, hogy koherensen és áttekinthetően fogalmazzanak meg és dolgozzanak ki a következő 15 évre egy olyan életképes mechanizmust, amely információkkal látja el a parlamentek képviselőit, amely kommunikációs platformokat teremt az országok képviselőinek találkozására, és amely segít a célokat lebontani törvénykezési kezdeményezésekké” – hangsúlyozta Borbély László a kerekasztal-beszélgetésen. Hozzátette, a román parlament képviselőházának külügyi bizottsága pontosan ezzel a céllal hozta létre ezen a héten a fenntartható fejlődés albizottságot.

 

Martin Sajdikkal, az ECOSOC elnökével, aki jövő héttől az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) elnökének a külön megbízottja lesz Ukrajnában, a továbbra sem szűnő kelet-ukrajnai feszültségekről is beszélgettünk, hiszen a folyamatos katonai beavatkozások Ukrajna területén nem csak Európát, de az Egyesült Államokat is aggasztják. Románia számára, geopolitikai helyzetéből adódóan, fontos, hogy milyen irányt vesznek az ukrajnai események, ezért a jövőben mind a régión belül, mind pedig az amerikai szakemberekkel szorosabb együttműködésre, aktívabb kommunikációra lesz szükség” – fogalmazott Borbély László.

 

A képviselőház külügyi bizottságának elnöke amerikai látogatása során egyeztetett Petra Bayr osztrák képviselőnővel is, aki több fenntartható fejlődést támogató európai intézménynek a tagja, és akivel abban egyeztek meg, hogy a következő időszakban közös kezdeményezéseik lesznek a parlamentek szerepeinek megerősítése érdekében.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.