A decentralizációról tárgyalt az RMDSZ frakciója Liviu Dragneával

2013.10.22. | decentralizáció

A decentralizációról tárgyalt az RMDSZ frakciója Liviu Dragneával

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség Képviselőházi és Szenátusi frakciója ma délután Liviu Dragnea miniszterelnök-helyettessel konzultált a decentralizációs törvénytervezetről. Mint ismeretes, a Szövetség képviselői idén júniusban nyújtották be decentralizációs törvénytervezetüket, mely szerint több dekoncentrált intézmény és hatáskör átkerülne a megyei és helyi önkormányzatokhoz.

„A Romániai Magyar Demokrata Szövetség 23 éve a szubszidiaritás elvét hangoztatja, amely által a döntések az állampolgárokhoz lehető legközelebb szülessenek. A Kormány saját szövegében több mint 90 százalékban átvette az általunk benyújtott decentralizációra vonatkozó törvénytervezet javaslatait. Úgy vélem, ha a tárgyalás során írásban letett javaslatainkat is elfogadják, ez lesz az utóbbi évek legfontosabb közigazgatási döntése Romániában” – ismertette a találkozó következtetéseit Borbély László.

Az RMDSZ politikai alelnöke kihangsúlyozta, hogy a Szövetség csak abban az esetben támogatja a Kormány decentralizációra vonatkozó törvénytervezetét, amennyiben a hatáskörök átadása a feladatok elvégzéséhez szükséges anyagi háttér biztosításával jár, azaz az átadott intézmények működési költségeit beépítik a következő évi költségvetésbe. Borbély elmondta, hogy, a Kormány elképzeléseihez képest vannak más területek is, ahol szükséges a decentralizáció: „Számos területen kell még alkalmazni a decentralizáció elvét, mint például a kataszterek, a levéltárak, a rendőrség, de természetesen ez a folyamat első lépése és ilyen szempontból mindenképp előrelépésnek kell tekinteni”.