A dél-tiroli németek a romániai magyarság stratégiai partnerei

2012.01.22. | Külkapcsolatok

A romániai magyar és a dél-tiroli német közösséget a történelmi előzmények és a közösségeik európai jövőjébe vetett hite köti össze, éppen ezért az európai cselekvés terén egymás stratégiai partnerei – állapították meg csütörtökön Bolzanoban, Dél-Tirol autonóm tartomány székhelyén tartott találkozójukon Martha Stocker, a dél-tiroli Néppárt (SVP) alelnöke és Vincze Loránt, az RMDSZ nemzetközi kapcsolatokért felelős titkára. A találkozón a szervezet főtitkára, Philipp Achammer is jelen volt.

A találkozón Vincze Loránt elmondta, hogy a romániai magyarok nagyra értékelik a dél-tiroli németek által megvalósított autonómia-modellt, amely Európában példaértékűnek számít, kétségtelen azonban hogy a siker mögött félszázadnyi kitartó, lépésről-lépésre folytatott harc, jelentős nemzetközi nyomás és a védőhatalmi státust érvényesítő Ausztria áll. A nemzetközi kapcsolatokért felelős titkár tájékoztatta vendéglátóit az RMDSZ immár két évtizedes érdekvédelmi munkájának eredményeiről, amely a legutóbbi felmérések szerint is a közösség elsöprő többségének támogatását élvezi.

A felek egyeztettek az európai polgári kezdeményezéssel kapcsolatos jövő január 25-i, brüsszeli kerekasztalról. A kisebbségi keretszabályozással nem nagyokat kell mondani és európai mércével tekintve elérhetetlen célokat kell szajkózni, hanem egy kivitelezhető, a kisebbségi kérdést végre európai szinten szabályozó keretet kell javasolni – mondta a találkozón Vincze Loránt. Martha Stocker egyetértett az RMDSZ-nek azzal a javaslatával, hogy a kisebbségi keretszabályozást indítványozó európai kezdeményezés legmegfelelőbb jogi előzménye a roma stratégia, és meggyőződését fejezte ki, hogy a nagy európai kisebbségi szervezetek javaslatához a kisebb nemzeti közösségek és népcsoportok is csatlakozni fognak. Ebben a kérdésben a nemzetközi kapcsolatokért felelős titkár előzőleg többek között az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának (FUEN) vezetőivel, Hans Heinrich Hansen elnökkel és Jan Diedrichsen igazgatóval egyeztetett szintén Bolzanoban.

Az SVP a dél-tiroli németek legnagyobb politikai alakulata, amelynek többsége van a tartomány legtöbb tanácsában és vezető testületében. Az SVP képviseli a dél-tiroli németeket az Európai Parlamentben. Az RMDSZ és SVP egyaránt az Európai Néppárt tagjai.