A fenntartható fejlődési célok gyakorlatba ültetése nem lesz működőképes egy koherens intézményes háttér nélkül

2017.04.27. | Aktuálpolitika
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


A fenntartható fejlődési célok gyakorlatba ültetése nem lesz működőképes egy koherens intézményes háttér nélkül

Borbély László államtanácsos április 25–27. között részt vett az ENSZ Európai Gazdasági Bizottsága által szervezett konferencián Genfben, ahol a 2030-as Agenda gyakorlatba ültetésének módozatairól tárgyalt 57 ország képviselője. A megbeszéléseken jelen volt Amina Mohamed ENSZ főtitkár-helyettes, Christian Friis Bach, az ENSZ  Gazdasági Tanácsának vezetője, továbbá részt vettek más ENSZ-képviselők, valamint miniszterek, államtitkárok.

Borbély László a Gazdasági Tanács 70 éves megalakulásának ünnepi ülésén, A fenntartható fejlődés regionális tapasztalatai elnevezésű panelben és a 2016-ban Batumiban tartott zöld gazdasággal kapcsolatos magas szintű találkozójának továbbgondolásáról szóló beszélgetés meghívott előadójaként szólalt fel.„Romániának 2008 óta van fenntartható fejlesztési stratégiája. Az Agenda 2030 elfogadása után új fejezet nyílt a fenntartható fejlődési célok gyakorlatba ültetésének megvalósításában. Az Interparlamentáris Unió 171 tagországa közül Románia parlamentje elsőként, 2016-ban, elfogadott egy nyilatkozatot ezekről a célokról, amelynek alapján a kormány a stratégia újragondolásán dolgozik. A Miniszterelnöki Hivatalon belül hamarosan megalakul egy külön entitás, amely koordinálni fogja ezt a területet” – mondta Borbély.

Szükség van a célok számszerűsítésére statisztikai adatokon keresztül. Romániának szüksége van egy stratégiai gondolkodásra, és ugyanakkor meg kell erősítse az intézményes hátteret a célok elérése érdekében. Nagyon fontos egy új típusú gondolkodás meghonosítása a társadalomban, egy asztalhoz ültetni a politikumot, a civil szférát, az egyetemi és akadémiai élet résztvevőit. 

A konferencián Borbély László találkozott az Interparlamentáris Unió főtitkárával, az ENSZ Európai Gazdasági Bizottságának vezetőjével és Jan Kubis volt főtitkár-helyettessel.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.