A Hargita megyei iskolák és óvodák helyzetéről tanácskoztak

2012.05.28. | Hargita , Önkormányzati választások

Hargita megyei iskolák és óvodák helyzetéről tartottak szakmai megbeszélést Hargita Megye Tanácsának kezdeményezésére május 25-én Csíkszeredában.

A tanácskozáson részt vettek az RMDSZ megyei és városi jelöltjei: Borboly Csaba Hargita megyei tanácselnökjelölt, Ráduly Róbert Kálmán csíkszeredai polgármesterjelölt, Antal Attila alpolgármester-jelölt, Ferencz Salamon Alpár megyeitanácsos-jelölt, valamint az iskolák és óvodák képviselői. Mint elhangzott, Hargita Megye Tanácsa, illetve RMDSZ-frakciója az elkövetkező négy évben még nagyobb hangsúlyt szeretne fektetni az oktatásra, a szakképzésre és a felnőttoktatásra. A találkozó célja az volt, hogy átbeszéljék, mit lehet tenni a helyi tanácsok segítségével a minőségi oktatásért, a szakmunka becsületének visszaállításáért. Meg kell keresni a hiányterületeket, hogy pótolni lehessen azt felnőttképzéssel, inasképzéssel. A termelői oldalon is felmerült már a hiány – 260 gazdaság biztosítana lehetőséget gyakorlatra diákoknak.

„Vissza kell hoznunk a generációk között átörökített tudás becsületét, ezért tovább kell folytatni a magyar nyelvű gyakorlati szakképzés és továbbképzés rendszerének kialakítását, válaszolva a gazdaság változó, új kihívásaira, hogy a megye vállalkozásai képzett helyi munkaerőre építhessenek. Olyan diplomásokra és szakemberekre van szükség, akik megszerzett tudásukkal szülőföldjüket tudják gazdagítani” – jelentette ki Borboly Csaba tanácselnökjelölt.

Az átbeszélt problémák között szerepelt, hogy a szakmai képzésből kikerült fiatalok – szakácsok, pincérek, ácsok – nem találnak munkát, a tanegységek nehezen boldogulnak a pályázatírással, illetve szükség lenne bútorzatra és szakmai felszerelésekre is. Az óvodák egy része felújításra vár, hiszen előfordul, hogy nem korszerű a fűtésrendszer, vagy esővíz-elvezetési problémák adódnak, ugyanakkor szűkös a játékkészletük, a tananyaguk, a sporteszköztár, valamint egy játszótérprogram-javaslat is felmerült.

A résztvevők szükségét érzik, hogy kialakítsanak minél több fórumot, beszélgetést a diákokkal is, amelynek célja lenne, hogy rávezessék a fiatalokat arra, hogy a kétkezi munka nem szégyen, és fel tudják mérni reális tudásukat is. Az RMDSZ igyekszik a felmerült problémákra megoldást találni, és folytatni a párbeszédet az iskolákkal és óvodákkal a jövőben is.