A határokon átívelő együttműködések előnyt élveznek az uniós pályázati kiírásokon

2012.09.28. | Európai Unió , Pályázatok
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Vállalkozások és Önkormányzatok a közös fejlődésért Csongrád és Temes megyében – ezzel a címmel szerveztek pénteken Szegeden szakmai konferenciát, amelyen előadást tartott Winkler Gyula, az RMDSZ európai parlamenti képviselője.

Regionális fejlesztési lehetőségek, kitörési pontok, fejlesztési irányvonalak az EU új 2014-2020 költségvetési időszakában témakörben megtartott előadásában, Winkler Gyula rámutatott: az EU költségvetési kereteinek vitáján is érződött, hogy más a nyugat-európai és más a közép- és kelet-európai tagállamok érdeke. „Még nincs döntés, de bizakodhatunk abban, hogy a pénzügyi keret nem csökken a 2007-2013-as időszakhoz képest. A legvalószínűbb, hogy az infláció mértéke alapján lesz kiigazítás” – mondta el az EP-képviselő, ismertetve az Európai Unió többéves pénzügyi keretéről (a továbbiakban MFF - Multianual Financial Framework) szóló viták helyzetét, valamint bemutatva az Európa 2020 fejlesztési stratégia legfontosabb irányvonalait.
 
Az új regionális fejlesztési és kohéziós politika struktúrája a területi és határokon átívelő együttműködést szorgalmazza – számolt be Winkler Gyula, aki a kooperáció szerepére hívta fel a figyelmet: “minden egyes, az EP-ben megvitatásra előreterjesztett dokumentumban kiemelt szerepet kap az együttműködés. Ennek megfelelően, ha helyi fejlesztésről beszélünk, az új közpolitikák szerint több önkormányzat társulása egy projekt körül előnyt jelent az uniós finanszírozás elérésében, szemben azokkal a településekkel, amelyek magukban szeretnének dolgozni”.

Az RMDSZ európai parlamenti képviselője szerint a határokon átívelő együttműködések jelentős európai finanszírozásban részesülhetnek, ugyanakkor – ebben az kontextusban -  Csongrád és Temes megyének meg kell erősítenie az együttműködést és el kell kezdenie a  közös programok előkészítését a 2014-2020-as időszakra. „Ideje lenne újraéleszteni a háromoldalú együttműködéseket is a Duna-Körös-Maros-Tisza (DKMT) Eurórégióban, amelynek a szerbiai Vajdaság is tagja, hiszen ennek az eurórégiónak kiemelt potenciálja van, tekintettel az EU bővítésére és Szerbia csatlakozási tárgyalásaira” – vélte Winkler Gyula.

Az EP-képviselő kitért a Közös Agrárpolitikára is, amely szintén előnyben részesíti az együttműködésen alapuló projekteket. Ismertetve az erdélyi fejlesztési perspektívákat, Winkler Gyula elmondta: ”ha megnézzük, a 2014-2020-es MFF az Európa 2020 stratégia prioritásaira épül, ezért döntött úgy az RMDSZ, hogy összeállítja az Erdély 2020 fejlesztési tervet, amely az erdélyi magyar közösség gazdasági és szociális fejlesztési programját tartalmazza. Az egyik okunk az Erdély 2020 kidolgozására egyértelműen az, hogy Románia katasztrofális arányban tudta lehívni az uniós forrásokat. Arra számíthatunk, hogy Románia a 2007-2013 költségvetési időszak finanszírozási keretének közel egyharmadát elveszti, és nem kis összegről, hanem mintegy tíz milliárd euróról van szó. Ha csak a mai konferencián jelenlevő önkormányzatokra gondolunk, azt látjuk, hogy  ebből a pénzből több száz, fejlődést hozó projektet lehetett volna finanszírozni”. Az EP-képviselő szerint tíz hónap konzultációt követően az RMDSZ hamarosan véglegesíti az Erdély 2020 fejlesztési tervet.

Winkler Gyula arra biztatta a szegedi konferencia részvevőit, hogy élesszék fel, erősítsék meg a meglévő testvértelepülési kapcsolatokat a két megyében és keressenek új együttműködési lehetőségeket is.

A Csongrád Megyei Önkormányzat székhelyén zajló konferencián több mint harminc Temes és Csongrád megyei település képviselője, vállalkozók vettek részt. A rendezvényt a megyei önkormányzat és az ArchEnerg, Regionális Megújuló Energetikai és Építőipari Klaszter szervezte.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.