A hétvégén startolt az RMDSZ kulturális vonatkozású pályázati tanácsadó körútja

2013.04.15. | Kultúra , Pályázatok

A hétvégén startolt az RMDSZ kulturális vonatkozású pályázati tanácsadó körútja

Kolozsváron, április 12‒13-án került sor az RMDSZ Kulturális Főosztályának pályázatíró képzésére. A hétvégi képzés része annak a hét állomásos, pályázatíró tanácsadó körútnak, amely keretén belül kétnapos fejtágítókon, szakemberek bevonásával a hazai és Európai Uniós pályázási rendszert, valamint az Európai Unió kulturális keretprogramjával kapcsolatos tudnivalókat ismerhetik meg a résztvevők.

„A hétvégi képzés célja elsősorban az volt, hogy az emberek megismerjék a pályázási lehetőségeket, hogy helyesen tudjanak európai uniós pénzeket lehívni, másodsorban pedig azt tűztük ki célul, hogy helyi partnerségek jöjjenek létre a jelenlévő szervezetek között, hiszen közösen több ötlet születik, hatékonyabban tudnak pályázni” - mutatott rá Hegedüs Csilla, az RMDSZ kultúráért felelős főtitkárhelyettese.

Az erdélyi magyar kulturális tevékenység fellendülését támogató projekten a Romániai Kultúrpont Iroda, a Román Nemzeti Kulturális Alap, az AltArt Alapítvány és a Transylvania Trust Alapítvány szakemberei képezték ki a Kolozs és Szilágy megyéből jelenlévő civil szervezetek, kulturális intézmények, önkormányzatok képviselőit.

„Az előadások során a Romániában, illetve az Európai Unióban fellelhető kulturális pályázatokkal ismerkedtek a jelentkezők, valamint elsajátították a pályázatírás alapjait, megtanulták hogyan kell helyesen kitölteni a pályázati íveket”- emelte ki a főszervező főtitkárhelyettes.

Hegedüs Csilla elmondta, hogy a hétvégi képzés abszolút sikerként könyvelhető el, hiszen túljelentkezés történt: jóval több érdeklődő volt jelen, mint amennyire számítottak, majd hozzátette: „a visszajelzések alapján elmondható, hogy a kulturális pályázatíró tanácsadás képzést a résztvevők hasznosnak ítélték meg, az előadások interaktivitásának, a trénerek gyakorlati ismertetőinek és feladatainak köszönhetően.”

A pályázatíró körút második képzésére április 26‒27-én, Marosvásárhelyen kerül sor, ahová elsősorban Maros és Szeben megyeiek jelentkezését várják a kulturalisfoosz@rmdsz.ro e-mail címen, valamint a 0264-441425-ös telefonszámon április 21-ig.