Cseke: A Kormány decentralizációs törvénytervezete korrekt finanszírozási megoldásokat is javasoljon

2013.10.08. | decentralizáció
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Cseke: A Kormány decentralizációs törvénytervezete korrekt finanszírozási megoldásokat is javasoljon

„A decentralizációs törvénytervezet korrekt finanszírozási megoldásokat is kell tartalmazzon” ‒ nyilatkozta Cseke Attila, az RMDSZ Bihar megyei parlamenti képviselője ma Bukarestben. A képviselő elmondta, hogy a Romániai Magyar Demokrata Szövetség programjában több mint húsz éve szerepel a decentralizáció elve, amelyet mindig hangoztat és kivitelezésére konkrét lépéseket tett az elmúlt időszakban.

„A Romániai Magyar Demokrata Szövetség fontos lépéseket tett az elmúlt években a szubszidiaritás elve mentén annak érdekében, hogy a központosított hatásköröket minél közelebb vigye az állampolgárokhoz. Ez történt akkor is - amikor egészségügy vagy tanügy területén - kormányon lévén, illetve olyan intézmények vezetését láttuk el, amelyek hatáskörébe tartozott a szolgáltatások áthelyezése megyei, illetve helyi önkormányzati szintekre” – vélekedett a Bihar megyei képviselő, majd hozzátette, hogy a Szövetség az egyetlen olyan politikai alakulat Romániában, amely törvénytervezetet dolgozott ki erre vonatkozóan, amely már átment a Képviselőházon és jelenleg a Szenátusban van.

 

Cseke Attila felhívta a figyelmet arra is, hogy a decentralizációról akkor lehet konstruktívan beszélni, ha a törvénytervezetben leszögezik a finanszírozási lehetőségeket a megyei és a helyi önkormányzatok részére átruházott szolgáltatások problémamentes működésére.

 

„Azon információk és dokumentumok alapján, amelyek ma publikusak és az áthelyezendő közszolgáltatások finanszírozására vonatkoznak, úgy véljük, hogy egyeztetni szükséges a Kormány képviselőivel, hiszen vannak olyan területek, amelyeken az egyébként üdvözlendő kezdeményezés egyelőre nem biztosítja a teljes finanszírozást. Az elv nagyon egyszerű kell legyen: legalább ugyanazt a finanszírozást kell biztosítani a megyei, illetve önkormányzati szintre helyezett közszolgáltatásnak, amelyet most is biztosítanak. Mindent meg kell tennünk, hogy a Kormány megértse, hogy a decentralizáció során a megyék és helyi önkormányzatok hatásköre alá helyezett közszolgáltatások működtetésére kötelező biztosítani a kellő finanszírozást” – taglalta Cseke Attila parlamenti képviselő.

Hanganyag:
Cseke Attila nyilatkozata


Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.