A Közös Kül- és Biztonságpolitika (KKBP) és a Közös Biztonság- és Védelempolitika (KBVP) parlamentközi konferencián vesz részt Borbély László

2013.09.04. | Külkapcsolatok

Borbély László, a képviselőház külügyi bizottságának elnöke, Adrian Scutaru, a nemzetvédelmi bizottság alelnöke, valamint Mihai Weber, a nemzetvédelmi bizottság tagja képviseli Romániát szeptember 4‒7. között azon a Közös Kül- és Biztonságpolitika (KKBP) és a Közös Biztonság- és Védelempolitika (KBVP) parlamentközi konferencián, amelyet ezúttal Vilniusban, az EU soros elnökségét betöltő Litvániában szerveznek meg.

A konferencia legfontosabb panelbeszélgetéseinek témái: a demokrácia népszerűsítse egy kibővített Európában ‒ ötletek és eszközök;   EU prioritások és stratégiák a KKBP és a KBVP területein;  az EU és a NATO jövőbeni együttműködése;   a Keleti Partnerség és ennek stratégiai jelentősége az Európai Unió számára; az uniós célok és képességek közötti egyenlőtlenségek eltávolítása.

A konferencián Catherine Ashton, az Európai Unió kül- és biztonság politikai főképviselője, valamint Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár is jelen lesznek.

A parlamenti delegáció Romániába visszatérve, sajtótájékoztató keretén belül közvetíti a Vilniusban megfogalmazott megállapításokat, üzeneteket.