A magyarellenes hangulat visszaszorítása közös cél: Kelemen Hunor szövetségi elnök Orbán Viktor miniszterelnökkel tárgyalt

2013.08.23. | magyar-magyar
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


A magyarellenes hangulat visszaszorítása közös cél: Kelemen Hunor szövetségi elnök Orbán Viktor miniszterelnökkel tárgyalt

Amint arról idén júliusban, Tusnádfürdőn megállapodtak, folytatódik az egyeztetés a magyar kormány és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség között. Augusztus 23-án, pénteken Kelemen Hunor szövetségi elnök Budapesten, az Országházban találkozott Orbán Viktor miniszterelnökkel, a tárgyalások fő témái a román-magyar kapcsolatok, és a Romániában fokozódó magyarellenes hangulat kezelése voltak.  

A négyszemközti tárgyaláson a két politikus egyetértett abban, hogy senkinek sem érdeke, hogy a román-magyar viszony kiéleződjön.  ”A jelenlegi felfokozott magyarellenes hangulatot román belpolitikai okok magyarázzák, ez a jelenség akkor is gondot okozhat, ha egyesek szavazatszerző szándékkal gerjesztik a konfliktusokat, hiszen ennek nyomán akár a magyarság számára súlyos következményekkel járó jogszabálytervezetek is a román parlament elé kerülhetnek. Ezek a törvénykezdeményezések, amennyiben a parlament elfogadja őket, felmérhetetlen károkat okoznak az erdélyi magyar intézményrendszerben, amely az elmúlt 24 évben jelentős mértékben hozzájárult az erdélyi magyar nemzeti közösség megmaradásában” – hangsúlyozta a találkozó után az RMDSZ elnöke. 

 

Kelemen Hunor elmondta, Orbán Viktor egyértelművé tette, hogy Magyarország, alaptörvényi kötelezettségének megfelelően, teljes mértékben az erdélyi magyarság mögött áll.

 

Az RMDSZ elnöke tájékoztatta a magyar miniszterelnököt az erdélyi magyarok törekvéseiről és az előttük álló kihívásokról, így a romániai régió-átszervezés tervezett ütemezéséről és az ottani magyarság ezzel kapcsolatos érdekérvényesítési lehetőségeiről is. Ugyanakkor hangsúlyozta, arra kérte a magyar kormányfőt, erősítse a két ország közötti intézményes kapcsolatot, ebben a Romániai Magyar Demokrata Szövetség aktív szerepet tud vállalni.

 

A két politikus megállapodott a Fidesz és az RMDSZ közötti kapcsolatok további erősítésében, és abban, hogy a jövő évi magyarországi és romániai választások kapcsán még további egyeztetéseket folytatnak egymással.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.