A székelyföldi kultúrházak helyzetéről és jövőjéről egyeztettek Csíkszeredában (AUDIÓ)

2014.10.30. | Székelyföld , Kultúra
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


A székelyföldi kultúrházak helyzetéről és jövőjéről egyeztettek Csíkszeredában (AUDIÓ)

Az RMDSZ kezdeményezésére létrejött Kulturális Autonómia Tanács (KAT), és a Hargita Megyei Kulturális Központ szervezésében, a Hargita Megyei Önkormányzat támogatásával október 29-én a székelyföldi kultúrházak szerepéről egyeztettek Csíkszeredában. A beszélgetés alapját Ferencz Angéla vitaindítója képezte, amely a KAT felkérésére készült el.

Ferencz Angéla, a Hargita Megyei Kulturális Központ igazgatója vitaindítójának ismertetőjében elmondta: „olyan módon kell újragondolni a kultúrotthonok társadalmi szerepét, hogy azok a település problémamegoldó, multifunkcionális közösségi terévé váljanak. Az infrastruktúra nagyon fontos, erre különféle pályázati kiírások, támogatási tervek voltak, viszont azt látjuk, hogy programokban a kultúrotthonok nem zárkóznak fel, a helyi közösségi életbe nem integrálódnak. Ezekre kell konkrét stratégiai javaslatokat megfogalmaznunk. Ugyanakkor meg kell teremteni a kultúrotthonok szakintézményi működéséhez szükséges keretet, melynek legfontosabb tényezője egy képzett, főállású személy alkalmazása.”

 

 

A Maros Megyei Népi Alkotások Házának osztályvezetője, Vajda András a tanácskozáson kiemelte: a civil szervezetek bevitele lenne a kultúrotthonok szakszerű kihasználásához vezető járható út, ugyanakkor véleménye szerint figyelni kell a nagyobb városok vonzáskörébe tartozó települések kulturális célt szolgáló épületeinek helyzetére, ugyanis ezeknek a városi kínálattal kell felvenniük a versenyt, amihez külön stratégiára van szükség.

 

 

Bíró A. Zoltán a Sapientia EMTE Társadalomtudományi Tanszékének professzora szerint a gyorsan változó világ egy szakmai kompetenciahiányt eredményezett, a kultúrfelelősök az aktuális kihívásokkal szemben sokszor tanácstalanok. ,,Figyelni kell a kulturális menedzserek csoportjára, ebbe folyamatosan beruházni, képzéseket tartani” – hangsúlyozta.

 

 

Az infrastuktúra-központú gondolkodás helyett át kell térnünk a humán erőforrásokba való beruházásra. E tekintetben legfontosabb a fiatalok bevonása, hiszen olyan világot építünk, ahol elsősorban ők kell otthon érezzék magukat. A mai megbeszélés célja, hogy a szakemberek a kultúrházak tevékenységének jobbítása terén olyan konkrét javaslatokat fogalmazzanak meg, amelyek az önkormányzati tisztségviselők elé tudunk terjeszteni” – számolt be a gyűlés után Székely István KAT elnök, aki elmondta: a KAT mai tanácskozásának szerkesztett változatát nyilvánosságra hozzák.

 

 

A KAT stratégiaalkotási-folyamatának következő helyszíne Kolozsvár, ahol a jövő hónap folyamán kortárs képzőművészet témában szerveznek kerekasztal-megbeszélést, Damokos Csaba vitaindítója alapján.

 

 

Székely István nyilatkozata hang formájában elérhető és letölthető a linken.

Hanganyag:
Székely István nyilatkozata


Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.