Arany László Mesemondó Verseny Nagyszalontán

2012.11.27. | Parlamenti választások , Bihar
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Arany László Mesemondó Verseny Nagyszalontán

Tizenötödik alkalommal tárult ki a mesék birodalma Nagyszalontán, az Arany János Művelődési Egyesület szervezésében. A meseíró, gyűjtő Arany Lászlóról elnevezett megmérettetés idén is több száz gyermeket mozgatott meg.

Az Arany László Mesemondó versenyre óvodástól hatodik osztályos korosztályig nevezhettek a gyermekek, bár idén óvodás kevesebb volt, a legkisebbek korcsoportja zömmel az előkészítő osztályokból érkeztek. A megmérettetésre, mint minden esztendőben, egy Arany László mesével, vagy mesegyűjtéssel kellett készülni, idén korcsoportonként a mesét is megszabták a szervezők. A legkisebbek az Incike Pincike mesét, az első-második osztályosok a vadgalamb és a szarka meséjét, a harmadik-negyedikesek a kutya-macska barátságot elbeszélő mesét, az öt-hatodikosok pedig a Farkas-tanya című mesét kellett előadják. A másik kategóriában szabadon választhattak a benevezők egy modern mesét Lázár Ervin, Csukás István, Kányádi Sándor, Marton Lili, Hervai Gizella munkáiból.
Az osztályokban tartott selejtezőkre több száz gyermek készült, innen az elődöntőbe nyolcvanan jutottak. Legnépesebb a harmadik-negyedikesek korcsoportja volt, ott 27 kisdiák állt a zsűri elé, míg a legidősebb korcsoportban tízen próbáltak szerencsét. A szombati döntőbe öten juthattak, korcsoportonként. A legkisebbek közül az egyik gyermek sajnos megbetegedett, így nem tudott részt venni a verseny finisében, a harmadikosok korcsoportjában pedig a zsűri hat gyermeknek adott zöld utat a döntőbe, ott ugyanis annyira szoros volt a mezőny, hogy nem lehetett igazságosan eldönteni a sorrendet.
A mesemondó verseny döntőjére szombat délután a Magyar Házban került sor. A zsűriben Bathó Ida színművész, Pető Csilla képviselő és Zahu Valéria tanítónő foglalt helyet. Sorra peregtek a mesék, megelevenedtek a kis vadgalambok, még a tű, meg a tojás is megszólalt, de felsorakozott számos Kobak-mese, s vidám, csattanós történetek peregtek. A termet zsúfolásig töltötték a szülők, kisdiákok, mégis olyan csend volt a széksorok között, hogy pisszenés sem zavarta a mesélő apróságokat, csak a történet végén feltörő taps jelezte a nagyérdemű jelenlétét.
A versenyről természetesen senki sem ment haza üres kézzel. A szervezők a legjobb mesélőket díjazták, a civil szervezetek és magánemberek, a magyar iskola és az RMDSZ különdíjakkal jutalmazta a kis mesemondókat.

Nyertesek
A legkisebbek mezőnyében Takó Dorottya Csilla vehette át az első díjat, őt Szél Tamara és Kokovay Petra követte a rangsorban. Az első-második osztályosok mezőnyében Veres Dóra Viktóriának ítélte a zsűri az első helyezést, második lett Tóth Blanka, harmadik Szász Antónia Fanni. A harmadik-negyedikesek rangsora: Órás Tímea, Szemes Kamilla, Hulea Henrietta. A legidősebb korcsoportban az első helyezett Vágó Rebeka lett, mögötte Makai Endre és Szabó Beatrix zárta a megmérettetést. Szintén ebből a korcsoportból választotta a zsűri a verseny legjobb mesélőjét, az Arany László díjat idén Nemes Bernadett vehette át.

A zsűri:
Pető Csilla képviselő együtt jubilált a mesemondó versennyel, hiszen 15 esztendeje minden évben részt vállalt az ítészek csapatában. „Az Arany László mesemondó verseny egy olyan kezdeményezés, mely egyedüli a megyében. Itt a hajdúvárosban 15 éve töretlenül, minden november végén összegyűlnek a mesélők, s azt is elmondhatom, hogy évről évre egyre rangosabb a megmérettetés. Az évek során a zsűriben helyet foglaló színművészek, pedagógusok jó tanáccsal látták el a felkészítőket s a versenyzőket – és immár jól látható, hogy megfogadták azokat. Így tudott a szalontai mesemondó verseny egyre sikeresebbé, rangosabbá válni.”

Zahu Valéria tanítónő meglepetés-vendéggel érkezett a hajdúvárosba: elhozta kis diákját, Guba Áron Mátét, a Szacsvai Imre Általános Iskola másodikos tanulóját, aki nemrég országos első helyezést nyert a Kriza János Mesemondó versenyen. Áron előadta a nyertes mesét, ezzel nyitva meg a versengést a szalontai Magyar Ház színpadán.  
Zahu Valéria a szülőkhöz, pedagógusokhoz szólt az eredményhirdetés előtti percekben, arra bíztatva őket, meséljenek minél többet gyermekeiknek, mert a mese hozzátartozik az élethez, segít az énkép formálásához, erkölcsi tartást ad – különösen a magyar népmesék, ezért örvendetes, hogy Arany László gyűjtését nem engedi a szülőváros feledésbe merülni, mondta a pedagógus.

Bathó Ida színművésznő értékelő szavaiban elmondta, Nagyszalontán ezidáig a szavalóverseny zsűrijében többször is járt, de a mesemondó versenyre most először kapott meghívást.  „Az elmúlt években azt tapasztaltuk, hogy évről évre fogyatkozik a szavalóversenyre nevezők száma. Most örömmel látom ezt a sok ügyes, tehetséges, gyönyörű gyermeket, s megnyugodtam, mert tudom, van utánpótlása a szavaló versenyeknek!” – mondta, majd szakmai tanácsokkal fordult versenyzőkhöz és felkészítőikhez. Az idei mezőnyben egyetlen beszédhibás gyermek sem volt – ami meglepő, hiszen óvodás, kisiskolás korban ez természetes lenne, mondta, – vigyázni kell azonban a hanglejtésre, az előadásmódra, a mese ritmusának tartására, hogy a jövőben még tökéletesebb legyen az előadás.  

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.