Átadták a gyergyóremetei hulladékgazdálkodási központot

2016.05.25. | Önkormányzatok
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Átadták a gyergyóremetei hulladékgazdálkodási központot

Parlamenti képviselők, magas rangú kormányzati tisztviselők, Borboly Csaba megyei tanácselnök, több település polgármestere, illetve a munkálatokat kivitelező cégek jelenlétében adták át május 24-én, kedden ünnepélyes keretek között a Gyergyóremetei Hulladékgazdálkodási Központot. A létesítmény a Hargita Megye Tanácsa által kivitelezett, Megyei Integrált Hulladékgazdálkodási Rendszer című uniós finanszírozású projekt szerves részeként épült meg, amelynek záró mozzanatát is képezte a keddi esemény.

Gratulálok mindenkinek megvalósításhoz, férfimunka volt ez – köszöntötte a megnyitóünnepségen megjelent vendégeket Laczkó-Albert Elemér. Gyergyóremete polgármestere kiemelte, az általa vezetett település a projekt megvalósításában partnerségéről biztosította a megyei tanácsot, és ez így lesz a továbbiakban is „Bízunk a jó folytatásban a projekt gyakorlatba ültetésének terén is. Abban vagyunk érdekeltek, hogy ugyanolyan magas normák szerint működjön ez a létesítmény, mint amilyen igényes volt eddig maga az építési folyamat. A neheze most kezdődik, a rendszert be kell üzemelni. Azon múlik ennek sikere, hogy megtartjuk-e igényességünket, vagy megalkuszunk félmegoldásokban. Remete csak a minőségben tud partner lenni, mi erre köteleztük el magunkat, ezt várjuk a rendszer minden szereplőjétől” – hangsúlyozta a községvezető.

Borbély László parlamenti képviselő, volt környezetvédelmi miniszter jelentős tényként említette, hogy a hulladékgazdálkodási rendszerek kiépítése 2007–2013 között 1,5 milliárdos uniós finanszírozást jelentett az országnak, hasonlóra lehet számítani a 2014–2020-as időszakban is. A politikus szerint számtalan buktató van ezeknek a projekteknek a megvalósításában, éppen ezért aggódott is egy kicsit, hogy a megyei tanácsnak sikerül-e betartani a szoros határidőket. „Szeretnék gratulálni mindazoknak, akik megvalósították ezt a projektet. Beindul egy olyan hulladékmenedzsment, amelynek részeként fontos, hogy továbbadjuk azt az információt, hogy nemcsak a majdani működtetők a projekt szerves részei, hanem maga a lakosság is. Hiszen nélkülük ez a rendszer nem működhet” – nyomatékosított Borbély, majd hozzátette: „örvendek, hogy ez a komplex hulladékgazdálkodási rendszer megvalósult. Ez azt jelenti, hogy Hargita megyében is megváltozott valami. Ezért kell nekünk erős önkormányzat, hogy az ilyen jellegű projekteket életbe tudjuk léptetni” – magyarázta a volt környezetvédelmi miniszter.

László Anna a Hargita Megyei Környezetvédelmi Ügynökség részéről az országos hatóság elnökének, Ioan Gherheşnek üzenetét tolmácsolta.

Tánczos Barna szenátor szerint egy megyei tanács akkor szolgálja a közösséget, ha elvégzi azokat a feladatokat, amelyek rá vannak bízva, és él azokkal a lehetőségekkel, amelyek felkínáltatnak uniós finanszírozások révén. „Ezeket a beruházásokat viszont utólag működtetni kell. Olyan működtetőkre van szükség, akik mentalitásváltást hoznak nemcsak a hulladék begyűjtésében és kezelésében, hanem mentalitásváltást tudnak elérni annak a lakosságnak a körében is, amely a hulladékot generálja. Hihetetlen nagy iparágnak nőtte ki magát a hulladékgazdálkodás, bízom abban, hogy ebből mi is ki tudjuk venni a részünket akkor, amikor nyereséges vállalkozások jönnek létre a környékünkön ezekre a hulladékmenedzsmenti rendszerekre alapozva” – jelentette ki Tánczos.

Amilyen viharos most az idő körülöttünk, nagyjából olyan viharos volt ennek a projektnek a története” – hangzott el Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke részéről. Mint fogalmazott, többször botlottak nehézségekbe a projekt megvalósítása során, de sikerült megoldaniuk ezeket. A tanácselnök megköszönte a gyergyóremeteiek pozitív hozzáállását, „akik optimisták, bizakodóak, hisznek a közös munkában, és áldozatot tudnak hozni a megyéért, Székelyföldért. Eddig is volt jelentős hozadéka a községnek a projekt révén, és a továbbiakban is lesz, hiszen a község az egyik kedvezményezettje ennek a projektnek egy komoly szerződés révén, amelyhez mindannyian tartanunk kell magunkat.” A megyeelnök szerint rendkívül fontos az erős önkormányzatiság és a közös munka, hiszen csak így lehet megvalósítani ehhez hasonló projekteket.

Péter Ferenc, az RMDSZ Maros megyei tanácselnökjelöltje kijelentette: Gyergyóremetén mostantól egy korszerű, az európai uniós követelményeknek megfelelő integrált hulladékgazdálkodási létesítmény működik. „Maros megyének is szüksége lenne egy ilyen jellegű központra, amelyet azonban még mindig nem sikerült beüzemeltetni” – nyilatkozta a helyszínen. Úgy értékelte, hogy Maros megyének is meg kell találni a legjobb gyakorlatok mentén azt a megoldást, amely által funkcionálissá teszi az európai uniós forrásokból épített hulladékgazdálkodási központot. „Ezt a projektet 2010-ben, Lokodi Edit elnöksége idején indította el a Maros Megyei Tanács, de miután a megye vezetése más kezekbe került, nagy áldozatok árán sikerült ugyan tartani a szerződésekben foglaltakat, de a mai napig nem sikerült beüzemeltetni a rendszert” – hangsúlyozta Péter Ferenc. Hozzátette: „napjaink egyik kihívása a hulladék tárolása és feldolgozása, hiszen a mi felelősségünk az is, hogy a megtermelt hulladékot a természetnek kevésbé ártó, mesterséges módon újrahasznosítsuk és feldolgozzuk.

Az ünnepség további részében a szelektív hulladékot válogató üzem működését mutatták be a jelenlevőknek, ezt követően fotókiállítással egybekötött projektbemutatón is részt vehettek a vendégek.

Modern hulladékgazdálkodási központ épült

A szóban forgó beruházás révén több, a megyei hulladékgazdálkodási rendszer hatékony működéséhez elengedhetetlen létesítmény épült. Elkészült például az EU-konform hulladéklerakónak az első cellája 450 000 köbméter kapacitással, amely 337 500 tonna hulladékot képes befogadni, és 6,25 évig szolgálja ki Hargita megye lakosságát. A csurgalék kiszivárgását háromszoros biztonsági rendszer biztosítja. Megépült a cellában keletkező biogázégető, amely 600 m³/óra biogáz elégetésére alkalmas, és 1000 fokon égeti el a biogázt. Megépült a garázs, a szerelőműhely és az adminisztratív épület, valamint a víz-, esővíz-, elektromos áram- és csatornarendszer. Az üzem modern laboratóriummal, meteorológiai állomással, belső kommunikációs és követőrendszerrel, üzemanyag-állomással és autómosóval rendelkezik.

A projekt részeként szelektív hulladékválogató és komposztálóállomás is készült a komplexumban. Így felépült a válogatóállomás iparcsarnoka, amely több mint 3800 négyzetméter. Üzemképesek a válogatóállomás modern gépei és felszerelései (szállítószalagok, kéziválogató-kabinok, zsákfeltépő szerkezet, bálázóprés, az állomást kiszolgáló homlokrakodó, a bálákat mozgató céljármű). Szintén elkészült a komposztálóállomás előkezelési csarnoka. Az intenzív komposztáló és a komposztérlelő munkafelületeket leaszfaltozták, valamint kiépült a komposztlevegőztető és csurgalékelvezető rendszer. Üzemképesek a komposztálóállomást kiszolgáló gépek és felszerelések (homlokrakodók, kamionok, nagy űrtartalmú tárolókonténerek, zsákfeltépő felszerelés, válogatószalag, nagy teljesítményű aprítógép, önjáró komposztforgató, komposztrosta, komposzttakaró gép stb.). Elkészült a már kész komposztot tároló és ideiglenes hulladéktároló csarnok.

A komplexummal kapcsolatos munkálatokat a kolozsvári Hidroconstrucția Rt. és a bukaresti Secvision Business Solutions Kft. kivitelező cégtársulás végezte.

 A hulladékgazdálkodási projektről

Hargita Megye Tanácsa 2013 októberében olyan projektfinanszírozási szerződését írta alá, amelynek kivitelezése az egész megye hulladékgazdálkodási menedzsmentjét hivatott megoldani. A projekt áfa nélküli értéke mintegy 164 millió lej, amelynek 70,5%-át uniós forrásokból, 14,2%-át kormányalapokból, 15,3%-át pedig a megyei tanács saját költségvetéséből finanszírozzák. Ez a projekt a megyében az egész hulladékgazdálkodási folyamatot építi újra, kezdve az összegyűjtéstől a végső lerakásig.

A projekt célja európai uniós követelményeknek megfelelő, korszerű és fenntartható hulladékgazdálkodási rendszer kiépítése és működtetése Hargita megyében. Az Európai Unió előírásainak nem megfelelő városi hulladéklerakók felszámolása, illetve bezárása. Az integrált hulladékgazdálkodási rendszer hozzá kíván járulni Hargita megye környezeti értékeinek védelméhez és javítja a lakosság életminőségét. A projekt beruházásaiból valamilyen szinten a megye valamennyi települése részesül Székelyudvarhely kivételével.

A projekt közvetlenül 11 települést érint, közvetetten természetesen az egész megye haszonélvezője lesz, kivételt képez ez alól Székelyudvarhely és néhány udvarhelyszéki település.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.