Az elmúlt félévet értékelte Borbély László Hargita megyében

2013.08.14. | Régiók , magyar-román

Az elmúlt félévet értékelte Borbély László Hargita megyében

Udvarhelyszéki és csíkszéki RMDSZ-es polgármesterekkel találkozott Borbély László, az RMDSZ politikai alelnöke a mai nap folyamán, ahol az idei év RMDSZ-t érintő politikai témáiról beszélgettek.

A találkozókon Borbély László elsődlegesen Románia területi átszervezéséről, illetve az alkotmánymódosításról beszélt, de kitért Vona Gábor Jobbik-elnök és Traian Băsescu államfő napokban tett nyilatkozatára is.

„Úgy látom, hogy a román politikusok, és nem csak a nacionalisták, megpróbálják a magyarellenes kártyát előhúzni a tarsolyból. Én úgy tudom, hogy az idei Tusványoson egyetlen olyan információ sem hangzott el, beleértve a magyar miniszterelnök előadását, amely sértené Romániában akármelyik politikus önérzetét. A borzonti EMI-táborba többek között jobbikos politikusokat is meghívtak, akik kötelességüknek érzik olyan nyilatkozatokat tenni, amelyek felborzolják a közvéleményt. Az RMDSZ egyértelműen elhatárolja magát ettől a nyilatkozattól, mert akárhogyan is tettek fel egy kérdést Vona Gábornak, az nem vezet sehova, ha úgy válaszol, hogy abból a két állam között bármiféle konfliktus lehet” – fogalmazott Borbély. Hozzátette, számára mindenképp túldimenzionáltnak tűnt a román elnök reakciója a magyarországi ellenzéki pártelnök kijelentésére, és meggyőződése, hogy politikai, nem pedig államelnöki nyilatkozat volt, hiszen túllépett minden olyan szabályon, amit a nemzetközi diplomácia elismer. „Emellett egyik nyilatkozat sem használt senkinek” – hangsúlyozta.

A területátszervezés kapcsán az alelnök elmondta, egyre biztosabb, hogy halasztás lesz, hiszen a romániai politikai élet most nem tudná az urnák elé szólítani azt az ötven százalékot, akik szavaznának az alkotmánymódosításról. Valószínű, hogy ezt a referendumot összekapcsolják a jövő évi államelnöki választással. „Az én legnagyobb problémám, hogy jelen pillanatban az RMDSZ az egyetlen politikai alakulat, amelynek van elképzelése arról, hogy hogyan nézzenek ki az új gazdasági régiók. Egyetlen párttól sem tudnak önök sem, mások sem felmutatni egy koherens elképzelést, maga a kormány sem tud” – nyilatkozta Borbély László.

Borbély kiemelte: ínséges év elé nézünk, és ezt már ez a fél év is bebizonyította. „Megemlíteném, hogy a 2010-es és 2011-es esztendők is nehezek voltak, amikor az RMDSZ kormányon volt, mert fizetéseket kellett levágni, és más megszorító intézkedések is voltak, de az infrastrukturális beruházások tekintetében most fele annyi költségvetési háttér sincs, mint akkor volt” – mondta az eseményt követő sajtótájékoztatóján Borbély, hozzátéve, jelenleg ugyan ellenzékben vannak, de konkrét elképzeléseik vannak arra a 2014–2020-as időszakra, amikor az Európai Uniótól hatalmas összegeket lehet megpályázni.

A jövő esztendei magyarországi választásokról Borbély László újságírói kérdésre elmondta: megkéri a magyarországi politikusokat, hogy a kampányukat és a belharcaikat ne hozzák be Romániába. „Azon túl, ismét személyes véleményem, hogy mi 1990 óta nagyjából mindig azt mondtuk a romániai magyaroknak, hogy éljenek szavazati jogukkal, ez gondolom érvényes lesz most is. Amúgy még nincs kialakult álláspontunk a szövetségen belül” – fogalmazott Borbély László.