Az esélyegyenlőség biztosítását szorgalmazta az oktatásban Kötő József képviselő

2012.06.13. | Képviselőház , Oktatásügyek
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Kötő József keddi képiselőházi nyilatkozatában a 2011. évi 1 számú Tanügyi Törvény esélyegyenlőségről szóló alapelveinek tiszteletben tartásának fontosságáról beszélt.

Az új tanügyi törvény alapelvei szerint: "Az állam egyenlő hozzáférést biztosít a román állampolgárok részére, az oktatás minden szintjén és formájában...". Következésképpen, a törvény szellemében, a nemzeti kisebbségek részére olyan nyelven kell biztosítani a felsőoktatásba való felvételi versenyvizsgára a részvételt, amilyen nyelven tanultak a középiskolában. A 4061/2011 illetve 3313/2012 tanugyminiszeri rendeletek (4). cikkelyei korlátozzák a Tanügyi törvény előírásait, olyan értelemben, hogy a nemzeti kisebbségek diákjai csak akkor felvételizhetnek anyanyelven, ha ugyanazon a nyelven folytatják tanulmányaikat, mint amilyen nyelven érettségiztek. Tehát, azoknak a diákoknak, akik magyar nyelven érettségiztek és románul szeretnék folytatni tanulmányaikat, nem biztosítják a magyar nyelven történő felvételi vizsgát. A képviselő kérte a miniszteri rendelet módosítását, hogy a különböző nemzeti közösségekből származó tanulók azon a nyelven felvételizhessenek minden esetben, amilyen nyelven tanulták a felvételi tantárgyakat a középiskolákban. Ugyanakkor kérte, hogy a rendeletben kötelezzék az egyetemeket, hogy biztosítsák a tételek lefordítását ezekben az esetekben.

Kötő József politikai nyilatkozatában ugyanakkor a Szíriában zajló, tragikus eseményekre utalva aggodalmát fejtette ki az országban élő román állampolgárok biztonságát illetően. Itt számos román állampolgár telepedett meg, különösen nők és vegyes családokból származó gyermekeik, akik főként Homs körül laknak. Az ottani tragikus helyzet lassan a népírtás formáját ölti, ezért, a konfliktuskezelés a nemzetközi fórumok problémájává is válik. A román államnak kötelessége megvédeni polgárait a diplomácia összes csatornáit és eszközeit kihasználva. A veszélyeztetettség kézzelfogható példája azon család esete, amely két lányát vesztette, amikor meglatogatták Sziriaban élő orvos apjukat. A képviselő őszinte együttérzését fejtette ki. Követni való példa a temesvári Szíriaiak Szervezetének segítőkészsége, akik szolidaritást tanusítottak a gyászoló családdal szemben. A legújabb szíriai fejlemények szerint a katonai beavatkozás egyre keményebb és aggasztó, mutatott rá Kötő, ezért kérte az illetékes hatóságokat, hogy Szíriában tartózkodó román állampolgárok védettsége érdekében vegyenek igénybe minden eszközt, szükség esetén. Tegyenek meg minden szükséges intézkedést a Külügyminisztériumban, hogy Szíriában tartózkodó román állampolgárok hazatérési kérelmeit teljesíthessék. A Külügyminisztériumnak és  a nemzetközi fórumoknak együtt kell működniük a szíriai helyzet mihamarabbi hatékony megoldása céljából.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.