Az EU segítségével egészségesebb társadalmat építhetünk

2016.08.14. | Székelyföld , Kovászna , Ifjúság , Európai Unió
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Az EU segítségével egészségesebb társadalmat építhetünk

Európai helyzetjelentés zárta a csomakőrösi SIC Feszt előadásainak sorát. Szombaton délután Európa forrong! címmel szerveztek beszélgetést, amelyen Winkler Gyula európai parlamenti képviselő és Fejér Előd, az Európai Bizottság volt munkatársa vett részt, a moderátor Szöllősi Tamás, a Kézdivásárhelyi Ifjúsági Szervezet elnöke volt. 

Az utóbbi években az egymást követő válságoknak is köszönhetően olyan a hangulat Európában, amely inkább a negatívumok felé billenti a mérleget, indította előadását Winkler Gyula EP-képviselő, aki szerint ez a negatív felhang részben indokolt, viszont vannak olyan, kevésbé látványos folyamatok, amelyekről kevés szó esik, holott fontosak lennének.

A 2007-es csatlakozáskor tárt karokkal fogadták Romániát az Európai Unióban, dübörgött a gazdaság, idézte fel Winkler Gyula, majd bekövetkezett a 2008-as gazdasági válság, aztán a munkahelyek hiánya, az eurókrízis, majd a görög válság, később a menekült válság határozta meg a hangulatot, idén jött a Brexit, tehát az elmúlt években a válságok sorozatosan érték el az Európai Uniót. Ezek azok az európai témák, amelyekről sok szó esik, kevésbé látványos, viszont annál fontosabb kérdés, hogy milyen a fiatalok közérzete Európában, mutatott rá az EP-képviselő, hangsúlyozva, hogy 88 millió fiatalról beszélünk. Ismertette egy friss európai felmérés adatait, amely szerint az európai fiatalok hatvan százalékát a munkahelyek hiánya foglalkoztatja, negyven százaléka szerint a gazdasági növekedés hiánya olyan kérdés, amelyet meg kell oldani. Az ifjúság alig négy százalékát érdekli, hogy mi van a migránsokkal, a terrorizmussal vagy a Brexit következményeivel. „A látványos dolgokról szeretünk beszélni, holott a mindennapi élet kihívásai, a jövő megtervezése, a jövedelem, a jólét, a létbiztonság kérdése foglalkoztatja a fiatalokat. A 2008-as gazdasági válság óta egyre nagyobb az  egyenlőtlenség a külön