Az igazi változás érdekében az ifjúságnak vállalni kell a politikai cselekvést

2015.11.06. | Ifjúság , Európai Parlament , Európai Unió
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Az igazi változás érdekében az ifjúságnak vállalni kell a politikai cselekvést

Annak érdekében, hogy igazi változás történjen a társadalomban, a fiataloknak vállalni kell a politikai cselekvést – fogalmazott Winkler Gyula európai parlamenti képviselő (RMDSZ, EPP) pénteken, az európai diákok jóléte és társadalmi autonómiájáról szóló eseményen, amelyet a Sapientia Egyetem kolozsvári karának épületében szerveztek.

„Az OBESSU kolozsvári konferenciája mély társadalmi elégedetlenség időszakában zajlik. Bizonyára láthatták az elmúlt napokban, amint országszerte fiatalok ezrei vonultak az utcára, tiltakozva a romániai társadalom vezetése ellen, reformokat és radikális változást követelve. Ez nemcsak Bukarestben, de itt Kolozsváron és más romániai városokban is megtörtént. Az utcai megmozdulások közös jellemzője a fiatalok nagyszámú részvétele” – nyilatkozta Winkler.

A romániai társadalom nem számít kivételnek Európában. „Minden európai országban, ahonnan Önök  jöttek, a fiatalok elégedetlenek a  perspektívával, amelyet a társadalom felmutat számukra. Ez annál is inkább jellemző Romániára, ahol a fiatalok radikális reformokat követelnek, a túl hosszúra sikeredett átmenet lezárását, a korrupció felszámolását és az európai értékhez való felzárkózást. A fiatalok elvárásainak erős a jogosultsága, ennek ellenére ezeket nem lehet egyik napról a másikra, egyetlen, bármennyire is radikális, döntéssel megvalósítani. A fiatalok elvárásait mélyreható változás révén lehet teljesíteni, amelyre máig nem volt megfelelő politikai akarat Romániában. A reális változás érdekében, a fiataloknak a politikai cselekvést is vállalni kell. Nekik kell elsősorban aktív politikai szerepet vállalni ahhoz, hogy a politizálási stílus megváltozzon Romániában” – hangsúlyozta beszédében az RMDSZ EP-képviselője.

Winkler szerint a romániai társadalomnak új vezetőkre van szüksége és törekszik megkeresni ezeket. „Meggyőződésem, hogy az új vezetők közöttetek vannak, soraitokból fognak kikerülni. Én optimista vagyok az ország jövőjét illetően, azonban optimizmusom azzal a feltétellel indokolt, hogy ti, fiatalok aktívan részt vegyetek nemcsak a civil, hanem a  politikai életben is” – tette hozzá az európai parlamenti képviselő.

Az európai diákszervezeteket tömörítő OBESSU (The Organising Bureau of European School Student Unions) és a Magyar Középiskolások Országos Szövetsége (MAKOSZ) közös meghívására, Winkler Gyula EP-képviselő részt vett Kolozsváron az „Európai diákok jóléte és társadalmi autonómiája” címmel szervezett konferencia egyik panelbeszélgetésén. Az egyhetes esemény résztvevői 16 és 19 év közötti fiatalok voltak, Európa minden országából. 

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.