Az Interrail-programért, azaz ingyenes, Európát átszelő vasútbérletért lobbizott a MIÉRT Bécsben

2016.10.10. | Európai Néppárt , Ifjúság , MIÉRT , Európai Unió
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Az Interrail-programért, azaz ingyenes, Európát átszelő vasútbérletért lobbizott a MIÉRT Bécsben

Hétvégen, október 7–9. között zajlott az Európai Néppárt Ifjúsági Szervezetének (YEPP) tanácsokozása Bécsben. Fontos határozatokat hozott a YEPP: biztonságos Európát szorgalmaz, egységes hadsereggel. Felhívta az Európai Bizottág és az EU-s tagállamok figyelmét, hogy erősítsék meg az Európai Unió közös kül- és biztonságpolitikáját. A YEPP álláspontja, hogy a határaink védelme Európa egyik legnagyobb prioritása, ennek érdekében az Európai Parlament és Bizottság egy közös európai hadsereg létrehozásán kell hogy dolgozzon.

A határozatok mellett a YEPP Elnökök Tanácsa egy nyilatkozatot is elfogadott, amelyben felkérik az Európai Néppárt tagszervezeteit, hogy korszerűsítsék struktúráikat, nyissanak a társadalom felé és az állampolgárok nyelvén szóljanak hozzájuk. Ugyanakkor a nyilatkozat kiemeli, hogy ezek a tagpártok szorosabban együtt kell hogy működjenek az ifjúsági szervezetekkel, és teret kell biztosítsanak az új generációnak a politikai szerepvállalásra.

A Magyar Ifjúsági Értekezlet nem értett egyet azzal a YEPP-határozattal, amelyben azt kéri az Európai Néppárttól, hogy vonja vissza azt a javaslatát, amely ingyenes Interrail vasúti igazolványt biztosítana minden 18 évet betöltött fiatal európai állampolgárnak. Ambrus Zsombor, a MIÉRT külügyi kabinetének tagja a plénum előtt elmondta: „a MIÉRT teljes mértékben ellenzi egy ilyen határozat elfogadását, hiszen fontosnak tartjuk, hogy a fiatalok megismerhessék