Az IPU magyar–román baráti tagozatának küldöttségével találkozott Borbély László

2013.11.27. | magyar-román

Az Interparlamentáris Unió (IPU) magyar–román baráti tagozatának küldöttségével találkozott ma, november 27-én Borbély László, az RMDSZ politikai alelnöke. Szabó Ödön parlamenti képviselő, az IPU román–magyar baráti tagozatának elnöke által kezdeményezett látogatás célja a román–magyar interparlamentáris munkafolyamatok színesebbé és gazdagabbá tétele, annak érdekében, hogy a közös érdekeltségű, kétoldalú és európai projektekben jobban teljesítsenek.

A magyar–román baráti tagozat küldöttségével találkozva – köztük Simonka György, a tagozat magyarországi elnöke, Rubovszky György, a tagozat alelnöke, Varga Zoltán magyarországi képviselő, a baráti tagozat tagja, Zákonyi Botond, Magyarország újonnan kinevezett bukaresti nagykövete, és Papp Klára, a magyar külügyi hivatal munkatársa – Borbély László hangsúlyozta: a két ország államelnökei, miniszterelnökei szintjén fontos a folyamatos dialógus és kapcsolattartás, kormányoktól függetlenül, ezért a Szövetség képviselői nem örültek annak, hogy két napos bukaresti látogatása során Orbán Viktor kormányfő nem találkozott Victor Ponta miniszterelnökkel.

„Ez a látogatás mindenképp jelzésértékű, parlamenti szinten erősíteni kell a két ország kapcsolatát, az érzékeny kérdések tisztázása végett. Még ha vannak is viták, még ha vannak is hiányosságok a kisebbségi jogok betartása terén, ha visszatekintünk a kilencvenes évekre, azt látjuk, hogy történtek előrelépések. Annak ellenére, hogy a mostani kormánykoalíciónak 70%-os többsége van, nem úgy néznek ránk, mint politikai pártra, a decentralizációs törvény tárgyalása során is partnerként kezeltek bennünket. Természetesen még sok megoldandó kérdés megoldása vár ránk kisebbségi jogok terén, de a decentralizációs törvény a román kormány legfontosabb politikai döntése az elmúlt években és szerencsére módosító javaslataink felét elfogadták, pedig ellenzéki alakulat vagyunk. Ezt a befolyást erősítenünk kell, illetve elérnünk azt, hogy a mindenkori magyar kormánnyal ne kerüljünk ellenzékbe” - fogalmazott a találkozón Borbély László.

Elmondta, a következő időszak, az európai parlamenti választások miatt nagyon fontos lesz a Szövetség számára. „Sajnos a választó polgárok sokszor távol érzik maguktól Brüsszelt, ezért csak kevesebben mennek el szavazni. Bár néha nekünk is vannak fenntartásaink az Európai Unióval szemben, fontos, hogy egy erős magyar képviseletünk legyen Brüsszelben, mint ahogyan az is, hogy a választásokat követően a magyarországi és a romániai magyar európai parlamenti képviselők összefogjanak kisebbségi kérdésekben” - tette hozzá Borbély.

Az RMDSZ politikai alelnöke kifejtette: sajnálja, hogy a román-magyar kormányülések abbamaradtak, mert egy hatékony, mozgalmas folyamat szakadt meg. „A közös ülések során mindkét ország bizonyítani akart a másiknak, beindultak az adminisztrációs folyamatok, volt hivatkozási alap” - mondta el a politikai alelnök. Hozzátette, reméli a közös kormányülések a jövő évtől folytatódni fognak, és, hogy ennek a magyar–román baráti tagozatnak sikerül valóban barátokká kovácsolni Románia és Magyarország vezető politikusait.

A találkozón Simonka György, a baráti tagozat elnöke kifejtette: a magyar–román baráti tagozat beindításával jó irányba történtek változások a két ország között, és úgy érzi sikerült tartalommal is megtölteni e kapcsolatot. „Az RMDSZ 87 százalékos támogatottságát nem lehet figyelmen kívül hagyni, számunkra is fontos, hogy legyen egy olyan politikai alakulat Romániában, amely folyamatosan törekszik a romániai kisebbségek helyzetének javítására. Csak így tudunk hatékonyan együttműködni infrastrukturálisa, és gazdaságilag is a határon túli magyar közösséggel” - fogalmazott Simonka, hozzátéve, értékelik az RMDSZ-nek az eddig betöltött közvetítői szerepét, és remélik továbbra is számíthatnak segítségükre.

Varga Zoltán, magyarországi képviselő az egyeztetésen elmondta: 2008-ban vett részt utoljára közös kormányülésen, és ő maga is reméli, hogy ezek folytatására hamarosan sor kerül. „Magyarországon ma már minden meghatározó politikai erőnek fontos az RMDSZ. A két miniszterelnök felül kellett volna emelkedjen az aktuális politikai helyzeten, és találkozniuk kellett volna, de biztos vagyok benne, hogy hamarosan eljön annak is az ideje” ˗ összegzett a képviselő.