Az önkormányzati választásokra való felkészülés elkezdődött - Kelemen Hunor a Székelyföldi Regionális Önkormányzati Tanácskozáson

2012.02.24. | Székelyföld , Önkormányzatok , Önkormányzati választások
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Az önkormányzati választásokra való felkészülés elkezdődött - Kelemen Hunor a Székelyföldi Regionális Önkormányzati Tanácskozáson

Február 24-én, pénteken délben tartotta soros ülését a Székelyföldi Regionális Önkormányzati Tanács Tusnádfürdőn. A SZÖT ülésén jelen volt Kelemen Hunor szövetségi elnök, kulturális miniszter, Borbély László politikai alelnök, környezetvédelmi miniszter, Péter Ferenc SZÖT-elnök, Szováta polgármestere, Lokodi Edit Emőke, Maros és Tamás Sándor, Kovászna megye Tanácsának elnöke, valamint Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke is.

A tanácskozás Kelemen Hunor szövetségi elnök politikai beszámolójával kezdődött, aki mérleget vont az RMDSZ kormányzati, parlamenti és önkormányzati munkájának eredményeiről az elmúlt időszakban.

A szövetségi elnök röviden emlékeztetett a választások összevonásának, majd előrehozásának terveiről. „2011-ben az az elképzelés körvonalazódott a kormánykoalícióban, hogy az önkormányzati és parlamenti választásokat vonjuk össze. Az RMDSZ hosszas és széleskörű konzultáció után úgy döntött, támogatja ezt a tervet. Az Alkotmánybíróság döntése és indoklása után kiderült, ez a terv nem megvalósítható, ekkor merült fel az előrehozott választások megtartása, ami a Parlament feloszlatását jelentette volna. A Demokrata-Liberális Párt első ízben támogatta ezt, aztán meggondolták magukat. A koalíciós tárgyalásokon végül leszögeztük, az önkormányzati választások június 10-én lesznek” – összegzett Kelemen Hunor.

A közelegő helyi választásokról a szövetségi elnök elmondta, az RMDSZ-nek az ereje mindig is az önkormányzatokban volt, éppen ezért a közelgő helyi választások nagy fontossággal bírnak. „Ma már a helyi közösségeket érintő, legfontosabb és legtöbb döntést az önkormányzatok hozzák meg, ezért az RMDSZ számára nagyon fontos, hogy polgármesterei, alpolgármesterei és tanácsosai legyenek az erdélyi megyék és települések önkormányzataiban”– hangsúlyozta Kelemen Hunor.

Kelemen Hunor úgy értékelte, az elmúlt 22 év legnehezebb önkormányzati választása elé néz idén a Romániai Magyar Demokrata Szövetség és az erdélyi magyar közösség, és az önkormányzati választások eredményeitől függ az őszi parlamenti választás kimenetele is.

Nem azért, mert az elmúlt esztendők választásai nem lettek volna nehezek, hanem azért lesz a legnehezebb, mert először fordul elő 22 esztendő után, hogy olyan megméretkezés lesz Székelyföldön, Partiumban és a szórványban is, amelyen három magyar szervezet versenyzik majd a szavazatokért. A Magyar Polgári Párt indult 2008-ban is, idén indul Tőkés László pártja is. Az RMDSZ ezekkel a politikai erőkkel készül megméretkezni, az Erdélyi Magyar Néppárt élvezi a magyar kormány teljes támogatását, ennek láthattuk már az első jeleit az RMDSZ-ellenes matricák megjelenésében. Tehát egy ilyen versenyből kell nekünk győztesként kikerülnünk” – jelentette ki az RMDSZ elnöke.
Véleménye szerint az RMDSZ önkormányzati képviselőinek a 2008 óta elvégzett munka eredményeire kell alapozniuk, és tisztességesen el kell mondaniuk a választópolgároknak, hogy miért fontos a jelenlét az önkormányzatokban és a parlamentben, mit jelent a Szövetség képviselőinek összehangolt munkája.

Kelemen Hunor kihangsúlyozta, az RMDSZ-nek nem a zsebpártok kampányolásával kell foglalkoznia, hanem a magyar közösség gondjaira, az elvégzendő feladatokra kell koncentrálnia. „Ez a felelős politikusok hozzáállása!

Borbély László politikai alelnök elmondta, az elkövetkező időszak a választásokra való felkészülés jegyében zajlik, ezért nagyon fontos elmondani azt, hogy mit tettünk az elmúlt időszakban.

- Nekünk van mivel az emberek elé állni, hiszen a megvalósításaink magukért beszélnek. El kell mondanunk, hogy a mi munkánk eredménye a településen történt befektetés, a vízhálózat, az iskolafelújítás, az utak rendbetétele. A mi munkánk az is, hogy az új kormányprogramba belekerült a fizetések és nyugdíjak emelése, valamint különböző családtámogató intézkedések elfogadása.  Meg kell érteni azt, hogy helyettünk senki nem fog a magyar érdekekért harcolni, sem Bukarestben, sem helyi szinten – mondta el Borbély László.

A politikai alelnök felhívta a figyelmet arra is, hogy a magyar összefogás kerékkötője nem a Szövetség. Látjuk, mi történt Marsovásárhelyen, figyelmeztetett Borbély László, ahol a közös jelölt, Vass Levente mellett egyértelműen kiáll az RMDSZ, viszont az EMNP még a választások előtt pár hónappal sem döntötte el egyértelműen, kit támogat.  Így nem lehet magyar összefogásról beszélni. Mi az összefogás mellett vagyunk, aki velünk akar jönni, szívesen fogadjuk - hangsúlyozta a politikus.  

Borbély László tájékoztatta a polgármestereket az éppen aktuális kormányprogramokról, valamint az RMDSZ által kezdeményezett szociális intézkedésekről is.

A munkát elvégeztük, és nyugodtan állhatunk választóink elé” – jelentette ki Borboly Csaba, az RMDSZ Hargita Megyei Egyeztető Tanácsának (HET), illetve Hargita Megye Tanácsának elnöke. A politikus szerint a jelenlegi erős, cselekvőképes, a helyi tanácsoktól egészen a parlamentig építkező, erős képviselettel rendelkező érdekképviseletre van szüksége Székelyföldnek, az erdélyi magyarságnak, és az RMDSZ a garancia arra, hogy a magyar érdek érvényesül helyben, megyei szinten és országosan egyaránt, Székelyföldön és más magyarlakta térségekben.
Ma nem ott tartunk, ahol elkezdtük négy éve. Ezt mutatják a felmérések, a számok. Társadalmi, gazdasági mutatóink javultak, és ezek közül is kiemelném egy nemzeti közösség, egy térség szempontjából meghatározó mutatókat, a demográfiai mutatókat. Bizony ezek jelenleg országos összehasonlításban Székelyföldön, Erdély magyarlakta térségeiben a legjobbak. Természetesen, nálunk is nőtt a munkanélküliség, állandó jelenség a fiatalok elvándorlása, de ez közel sem ölt olyan hatamas méreteket, mint az ország más térségeiben. Nálunk élet van falun és városon, van mozgás, van tenni akarás. Az a közösségi erő, amely hosszú évszázadokon keresztül megőrzött bennünket a Kárpát-medence ezen szegletében, most felértékelődött és kibontakozhat. Ebben látom magyarázatát annak, hogy a Kárpát-medence magyar vagy más nemzetiségű kisebbségi közösségei közül egyedül mi, székelyek nem teret vesztünk, hanem igenis képesek voltunk az utóbbi 5–10 évben megfordítani a lassú, de biztos beolvadást jelentő folyamatokat” – fogalmazott Borboly Csaba.

A HET elnöke úgy látja, hogy az elmúlt négy évben, a gazdasági válság, a folytonos politikai támadások és minden más probléma ellenére, azért tudott sikeres maradni az erdélyi magyar közösség, mert kitartott egységes érdekképviseleti szervezete, az RMDSZ mellett. Ezt bizonyítja az is, hogy míg a kormánykoalíciós társának támogatottsága közel egyharmadára olvadt, a szövetségé változatlan. „Véd- és dacszövetség épült ki az RMDSZ és az erdélyi magyar választók között, akik biztos hátteret jelentettek ahhoz, hogy történjen bármi is a romániai politikában, de mi konzekvensen képviselni tudjuk nemzeti érdekeinket” – hangsúlyozta Borboly.

A felszólalók értékelték az aktuális politikai helyzetet, továbbá bemutatták az RMDSZ családtámogató és gyermekvállalást ösztönző cselekvési programját, valamint az idei helyhatósági választások előkészítéséről szóló határozattervezetet.

Az ülésen Borboly Csaba ismertette az általa vezetett Hargita Megye Tanácsa Székelyföldi Natura 2000 pályázatát, amelyet, Romániában egyedülálló kezdeményezésként, az Európai Unió Környezetvédelmi Ágazati Operatív Programjának (POS MEDIU) 4-es tengelyére nyújtanak be, és amelynek célja a Hargita megye területén található nagy kiterjedésű természetvédelmi területek biodiverzitásának megőrzését szolgáló egységes menedzsmentrendszer kialakítása. A Hargita megyei tanácselnök szerint a projektnek nyertesei lehetnek a helyi közösségek, például a közbirtokosságok. „A Natura2000-es területeken megtermelt élelmiszer, az itt előállított hús-, tej-, erdeigyümölcs- és mezőgazdasági termékek könnyebben nyerik el a biominősítést, és ezáltal jóval emelkedik a piaci értékük is. A székely termékek jövőjét az értékes természetvédelmi területeink biztosíthatják. Ebben a folyamatban van segítségünkre a kormányon levő RMDSZ és Borbély László környezetvédelmi és erdészeti miniszter” – mondta Borboly Csaba.

A fenti kezdeményezést üdvözölte Borbély László tárcavezető, és gratulált a kezdeményezőknek.

Székelyföldi Regionális Önkormányzati Tanácskozás Székelyföldi Regionális Önkormányzati Tanácskozás Székelyföldi Regionális Önkormányzati Tanácskozás
Hanganyag:
Kelemen Hunor az önkormányzati választásokról


Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.