Az RMDSZ a magyar közösség biztonságát helyezi előtérbe – Kelemen Hunor nyilatkozata a nemzetbiztonságról való Cotroceni-i egyeztetés után

2016.04.12. | Aktuálpolitika
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Az RMDSZ a magyar közösség biztonságát helyezi előtérbe – Kelemen Hunor nyilatkozata a nemzetbiztonságról való Cotroceni-i egyeztetés után

Fotó: www.presidency.ro

„Minden ember, minden közösség, minden ország számára fontos a biztonság, és Románia térségünkben fontos stratégiai szerepet tölt be ebben a tekintetben. A romániai magyarság képviselőiként mindehhez még azt is hozzá kell tennünk, hogy a kisebbség és többség közötti béke is hozzájárul a biztonságteremtéshez. Sajnos, ezen a téren az utóbbi időben visszalépést tapasztaltunk” – hangsúlyozta Kelemen Hunor szövetségi elnök április 12-én, kedden az államelnökkel való Cotroceni-i egyeztetést követően, amelyen az RMDSZ a nemzetbiztonsági törvénycsomaggal kapcsolatos álláspontját ismertette.

Az RMDSZ elnöke szerint Romániának minden szinten meg kell hoznia a szükséges biztonsági intézkedéseket, azonban a biztonságnak a szabadságjogokkal való szembeállítása nem vezet jó megoldásokhoz, a magánélethez és az emberi méltósághoz való jogot továbbra is biztosítani kell. „Törekednünk kell az egyensúlyra, hiszen a biztonság nem vezethet az alapvető szabadságjogok feláldozásához. Olyan megoldást kell találnunk, amely ezt a nagyon fontos elvet figyelembe véve nyújt védelmet az egyéneknek és a közösségnek” – tette hozzá nyilatkozatában a szövetségi elnök, aki szerint a törvénykezési megoldások keresését nem szabad elsietni, hiszen egy egész sor felelős döntést kell meghozni, többek között azt is, hogy miként lehetne megerősíteni a hírszerző szolgálatok fölötti parlamenti, civil ellenőrzést. „Természetesen, olyan intézkedések is vannak, amelyek nem várathatnak magukra. Ilyen a például az, hogy a feltöltőkártyás mobiltelefon szolgáltatásokat ezután csak személyazonossági igazolvánnyal lehessen igénybe venni. Ebben az esetben viszont a személyi adatok biztonságát is szavatolni kell” – mutatott rá Kelemen Hunor.

Az RMDSZ a nemzetbiztonság alapvető kérdései között kiemelte a többség és kisebbség kapcsolatának kiegyensúlyozottságát. „Ennek a viszonynak a kölcsönös bizalmon kell alapulnia, hiszen egyértelműen ez az egyensúly vezet a társadalmi biztonsághoz, ez alapozza meg egyén és közösség biztonságát. Amikor a nemzetbiztonságról egyeztetünk, akkor ezt hosszú távon is figyelembe kell vennünk” – szögezte le Kelemen Hunor, aki ennek kapcsán emlékezetett az RMDSZ által kidolgozott kisebbségvédelmi árnyékjelentésre, amelyet a múlt héten mutatott be Kolozsváron, és amely a magyar közösség elleni különböző támadásokat összegzi.  Az RMDSZ arra kérte az államelnököt, legyen partner abban, hogy többség és kisebbség viszonya helyreálljon – tette hozzá a szövetségi elnök, aki azt is elmondta: a Szövetség várja azokat a nemzetbiztonságra vonatkozó elképzeléseket, amelyeket a kormány a parlamentben is bemutat a következő időszakban, és amely a nemzetbiztonsági intézményrendszer újragondolására is vonatkozik. 

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.