Az RMDSZ álláspontja a marosvásárhelyi SZKT-n

2018.03.03. | SZKT

Az RMDSZ álláspontja a marosvásárhelyi SZKT-n

Fotó: Gönczy Tamás

Kelemen Hunor: céltalanság és vízióhiány jellemzi ma Romániát.

Nincsenek nagy projektek, amelyekben konszenzus lenne a parlamenti pártok között. 2018-nak annak az esztendőnek kellene lennie, amikor néhány alapvető kérdésben a romániai társadalom párbeszédet folytat a jövőt illetően. Ehhez néhány alapelvet és értéket tisztáznunk kell: mit értünk jogállam alatt, a hatalmi ágak szétválasztásán, illetve mit gondolunk az alapvető szabadságjogokról.

A vízióhiány és az ország stratégiai terveinek hiánya a mindennapokra is rányomja bélyegét: nő a szegénység és nő az elvándorlás, és mit sem ér a gazdasági növekedés, ha ezt nem fenntartható módon fordítja vissza a gazdaságba a kormányzat, úgy, hogy új munkahelyek létesüljenek, hogy a szegénység felszámolására koncentráljon.

Románia nem modellértékű ország a kisebbségi közösségek védelmének tekintetében. Ezt alátámasztja az Európa Tanács szakértői testületének legfrissebb jelentése is. Üdvözöljük a szakértői következtetéseket, amelyek között számtalan utalás található az RMDSZ által benyújtott árnyékjelentésre is.

Románia továbbra sem rendezte a kisebbségi közösségek, a magyar emberek helyzetét: bár mintaország látszatát kelti, a tények mást mutatnak, és ez most már Európában is egyértelmű. A román külügy továbbra is hárít, és konokul figyelmen kívül hagyja a tényeket. Ezek viszont megkerülhetetlenek.

Két hét múlva ünnepeljük az 1848-as forradalom és szabadságharc 170. évfordulóját – a Szövetség központi rendezvényét Szatmárnémetiben szervezzük.  Március 15. az erdélyi magyarok egyik legnagyobb ünnepe. 170 éve szabadságot, egyenlőséget, testvériséget kértünk – sosem mások rovására. Ma sem elégs