Az RMDSZ Hargita Megyei Szervezetének sajtóközleménye

2012.05.24. | Hargita , Önkormányzati választások

A választási kampány kezdete óta a két magyar versenypárt Hargita megyei képviselői azzal a hamis állítással házalnak megyénk polgárainál, mely szerint az átlagbér országos szinten Hargita megyében a legalacsonyabb. Az Erdélyi Magyar Néppárt e téves információt tartalmazó külön prospektust is kiadott és terjeszt.

Megtévesztő tájékoztatás helyett inkább arra lenne szükség, hogy mutassák be programjukat, tisztességes eszközökkel kampányoljanak. Az átlagbér tekintetében Hargita megye a legutóbbi, 2011-es esztendőre tekintve a 33-ik, de fontosnak tartjuk kiemelni, hogy minden ilyen statisztikai kimutatást indokolt óvatosan kezelni, mert ott, ahol az ország köztudottan egyik legfejlettebb megyéjét, Bihar megyét kihozzák átlagbér tekintetében a legutolsónak, a másik fejlett megyét, Szatmárt pedig 38-iknak, ott érdemes a sommás megállapítások helyett a számok mögé nézni. A közleményünkhöz mellékelt kimutatásra rápillantva könnyűszerrel megállapítható, hogy azokban a zömében erdélyi megyékben, amelyek kiterjedt kisvállalkozói, illetve gazdaszektorral rendelkeznek, mint Bihar, Szatmár, Szilágy, Hargita, Kovászna megye, ott a statisztikai kimutatások torzítják a valós jövedelmi viszonyokat, ugyanis a kedvezőbb adózási feltételek miatt a vállalkozók nem fizetésben, hanem osztalékban veszik ki cégeikből a nyereséget.

Természetesen nem állítjuk, hogy megyénkben nagy a jólét, de azt állíthatjuk, hogy a gazdasági válság negatív hatásainak kivédése érdekében, amit lehetett, megtettünk. A megyei építőiparban kétezer munkahely maradhatott meg azért, mert helyi, kormányzati és uniós forrásokból közberuházásokat eszközöltünk az elmúlt négy évben. Létrehoztuk a Székely termék védjegyet, támogattuk a gazdákat, és a megye turizmusát új alapokra helyező programokat indítottunk. Arra kérjük tehát politikai versenytársainkat, hogy tegyenek le a negatív és hazug kampányolásról, és inkább arról beszéljenek, hogy mi az, amit az elmúlt négy évben tettek, illetve az elkövetkező négy évben tennének megyénk, Székelyföld fejlődése érdekében.

Az RMDSZ Hargita Megyei Szervezete

Csíkszereda, 2012. május 24.