Az UNIDO főigazgatójával egyeztetett Borbély László Bécsben

2014.11.25. | Külkapcsolatok

Az UNIDO főigazgatójával egyeztetett Borbély László Bécsben

Borbély László, a képviselőház külügyi bizottságának elnöke, az ENSZ Nemzetközi Atomenergia-ügynökségének (IAEA) helyettes vezetőjével, Cornel Feruţăvel, valamint az ENSZ Iparfejlesztési Szervezetének (UNIDO) főigazgatójával, Li Yonggal egyeztetett a tegnap, november 24-én Bécsben, az Egyesült Nemzetek Szervezetének székházában.

Az Atomenergia-ügynökség helyettes vezetőjével Borbély László az aktuális geopolitikai helyzetről, illetve annak folytonos átalakulásáról tárgyalt, tekintettel arra, hogy szintén a tegnapi nap folyamán, Bécsben került sor az Amerikai Egyesült Államok és számos más ország képviselőinek találkozójára, ahol az atomenergia egyezmények jövőjéről egyeztettek, külön kitérve Iránra is.

Borbély László hangsúlyozta: fontos, hogy Románia a jövőben is aktív tagja legyen az ENSZ-nek, és minden olyan kezdeményezést támogasson, amely az ország nemzetbiztonsági és gazdasági érdekeit szolgálja.

Ezt követően, a Li Yonggal való találkozáson, az ENSZ Iparfejlesztési Szervezetének hetedik főigazgatója ismertette az UNIDO stratégiáját, ami a fenntartható ipari fejlesztést illeti, és Románia aktív szerepét méltatta a Szervezet tevékenységében.

Borbély László felszólalásában meghívást intézett az UNIDO vezetőségéhez arra a jövő év májusában vagy júniusában szervezett regionális konferenciára, amelyet a Román Parlament képviselőháza és az Interparlamentáris Unió (IPU) közösen szervez majd meg, és amelynek keretén belül a 2015 utáni, millenniumi fejlesztési célok, valamint a fenntartható fejlődés témakörét fogják elemezni. A képviselőház külügyi bizottságának elnöke beszédében elmondta, a nemzeti parlamentek aktívan szerepet kell vállaljanak a fenntartható fejlődési stratégiák gyakorlatba való ültetésében.