Barátságok szövődtek a cserekapcsolatból – a magyar-román barátság szép példája valósult meg

2016.10.27. | Hargita
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Barátságok szövődtek a cserekapcsolatból – a magyar-román barátság szép példája valósult meg

Hargita Megye Tanácsa pályázatának köszönhetően megvalósulhatott a csíkszentdomokosi Márton Áron Általános Iskola és a Kovászna megyei Nagypatakon található Mihai Eminescu Általános Iskola közötti csereprogram, amely által a diákok jobban megismerhették egymás értékeit, kultúráját és nyelvét.

Már nagyon rég érlelődött bennünk a gondolat, miszerint fel kellene vennünk a kapcsolatot egy román tannyelvű iskolával azért, hogy diákjaink barátkozzanak egy kicsit a román nyelvvel és ne idegenkedve, elutasítólag gondoljanak a román tanulásra és a román nyelven történő beszélgetésre” – fogalmazott Veress Noémi osztályfőnök.

A Hargita Megye Tanácsa által meghirdetett pályázatra a domokosi iskola vezetősége, Veress Anna Aranka igazgató és Kalamár Mária aligazgató írta meg a pályázatot, amelyet sikeresen elbíráltak. Ennek köszönhetően a két iskola hetedik osztályos diákjait vonták be a programba, hiszen ők már rendelkeznek egy alapszókinccsel, így ezen osztályok osztályfőnökei Sâvu Monica, Veress Noémi és Tamás Erika román tanárnő bonyolították le a projektet.

A diákok részéről nagy volt a szorongás, hogy hogyan fognak kommunikálni. A mintegy nyolcvan tanuló közös kommunikációs tevékenységeken vett részt, kirándultak az őszi színekben pompázó környező vidéken és ellátogattak a Keresztelő Szent János ortodox kolostorba, ahol nagy szeretettel és gazdagon terített asztallal várták őket. Látogattak esztenát, a diákok fociban is összemérték tudásukat, egyszóval emlékezetes és élménydús napokat töltöttek el együtt.

Amikor hazaindultak a gyerekek, már alig várták a következő találkozót. Két hét múlva aztán a domokosiak fogadták a nagypataki gyerekeket. Gyönyörű, sokatmondó plakátokat készítettek a barátságról, majd megmutatták nekik a község nevezetességeit, és itt sem maradhattak el a sporttevékenységek, mert ez volt a legnagyobb izgalommal várt program.       

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.