Bátorítanunk kellene az embereket, nem pedig elbizonytalanítanunk – Kelemen Hunor parlamenti felszólalása az önkormányzati választási törvény esetleges módosításáról

2016.02.09. | Képviselőház , Aktuálpolitika
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Bátorítanunk kellene az embereket, nem pedig elbizonytalanítanunk – Kelemen Hunor parlamenti felszólalása az önkormányzati választási törvény esetleges módosításáról

„A mi célunk az kellene legyen a közelgő választásokon, hogy minél többen elmenjenek szavazni a legjobb polgármesterjelöltre és a legjobb programra. Azok, akik a törvényt még négy hónappal választások előtt is módosítani akarják, csupán elbizonytalanítják az embereket. Ráadásul ez a szándék ellentmond egy alkotmánybírósági döntésnek is” – hangsúlyozta Kelemen Hunor február 8-án, hétfőn a parlament plenáris ülésén, amelyen a pártok Dacian Cioloș miniszterelnök jelenlétében ismertették álláspontjukat az önkormányzati választási törvény esetleges módosításáról.

A szövetségi elnök azt mondta: az RMDSZ egyetért és támogatja a miniszterelnöknek azt a döntését, hogy a kormány ne vállaljon felelősséget és ne foglalja sürgősségi kormányrendeletbe a nemrég megszavazott önkormányzati választási törvény módosítását. „Ilyen intézkedésekre semmi szükség nincs, hiszen tavaly elsöprő többséggel, pontosabban 89 százalékos támogatással fogadta el a parlament az egyfordulós választást. Ezt kellene mindannyian elfogadnunk, ehhez a döntéshez kellene tartanunk magunk” – nyomatékosította felszólalásában az RMDSZ elnöke.

„Évek óta a hazai törvénykezés krónikus betegsége a következetlenség és a kiszámíthatatlanság. A törvények gyakran változnak, szédületes ütemben módosulnak és gyakran szögesen ellentétes irányba. Ez a jelenség egyetlen szakterületet sem kímél. Ezek után ki tekinthetne minket szavahihetőnek vagy komolynak, ha a felsoroltak tudatában is kinek-kinek a politikai érdekei szerint változtatjuk meg a törvényeket” – hangsúlyozta Kelemen Hunor, aki szerint minden ehhez hasonló lépés a demokratikus jogrend alapjait ingatja meg Romániában. Az RMDSZ elnöke szerint azoknak, akik a demokratikus elvekre és legitimitásra hivatkozva módosítanák a törvényt, arról is gondoskodniuk kellene, hogy az eljárás erkölcsi alapjai se hiányozzanak. „A játékszabályok közvetlenül játék előtti változtatásának nincs morális alapja” – összegezte Kelemen Hunor.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.