Bemutatkozott a FUEN új elnöke Budapesten

2016.09.20. | FUEN

Bemutatkozott a FUEN új elnöke Budapesten

Vincze Loránt, a FUEN elnöke a Nemzetpolitikai Kutatóintézet (NPKI) által Budapesten megrendezettKisebbségi érdekvédelem a nemzetközi porondon című konferencia meghívott előadója volt kedden délelőtt. A rendezvényt Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár nyitotta meg és Kántor Zoltán NPKI-igazgató moderálta. „Valamennyi határontúli magyar szervezet képviselteti magát a FUEN-ben, ami azt jelenti, hogy az ernyőszervezet a Kárpát-medencei magyar érdekeket is megjeleníti, ezáltal pedig a magyar nemzetpolitikai intézményrendszer része. A magyar érdekek európai képviseletét illetően az elmúlt évtizedek tapasztalata azt mutatja, hogy összeurópai csomagolásban kell tálalni a sajátos magyar követeléseket, beleértve a jogfosztásokat és a különféle javaslatokat is, hiszen ezáltal könnyebben lehet európai partnerekre találni, az európai intézményekkel is elfogadtatni ezeket” – fogalmazott az NPKI konferenciáján a FUEN elnöke.

Vincze Loránt hozzátette, hogy a kisebbségvédelemben ugyan ritka a látványos siker, de a FUEN arra törekszik, hogy lépésről-lépésre haladjon előre a rendelkezésére álló eszközökkel. A FUEN elnöke tájékoztatta a konferencia résztvevőit a múlt pénteken Luxemburgban tárgyalt Minority SafePack ügyéről, hozzáfűzve, hogy az európai polgári kezdeményezés intézménye nem érte el a célját, hanem a kisebbségek számára is egy negatív élmény maradt, hiszen az Európai Bizottság elutasító magatartása elriasztja a polgárokat. Véleménye szerint az európai szintű kisebbségi lobbi lényege az volna, hogy a válságokkal elfoglalt Unióban mégis szó essen a nemzeti kisebbségek védelméről és létrehozzák a közös európai kisebbségvédelmi keretrendszert.

A közönségből érkező kérdések közt felmerült az autonómia ügye is, amelyre Vincze Loránt a következő választ adta: „a romániai magyarságra eltérő