Borbély: a NATO a jövőben jobban be kell vonja Romániát konfliktus-megelőző intézkedéseibe (AUDIO)

2014.03.28. | Külkapcsolatok

A NATO védelmi rendszeréről és lehetőségeiről, a nemzeti és szövetségi szintű területek hatékonyabb összehangolásáról, valamint Romániának, mint a NATO keleti határának, az ukrajnai események kapcsán kialakult álláspontjáról egyeztetett Borbély László, a képviselőház külügyi bizottságának elnöke Brüsszelben, a NATO központi irodájában. A két napos tájékoztató eszmecsere idején, a hét tagú romániai küldöttség a geilenkircheni német NATO-bázist is meglátogatta, amelynek vezetőivel az ukrajnai helyzet mellett, részletesen tárgyaltak a 2014-es afganisztáni választásokról, a Balkán államok, Moldova, valamint a Keleti Partnerséghez tartozó országok jövőjéről.

Borbély László az egyeztetéseken kiemelte: az újonnan kialakult krími helyzet, és az oroszországi nyomás következtében, Romániát – mint az Európai Unió és a NATO keleti határát –, az Észak-atlanti Szerződés Szervezete a jövőben jobban be kell vonja konfliktus-megelőző intézkedéseibe. „Ennek értelmében a jövő héten a román parlament egy nyilatkozatot fogad el Romániának a tíz éves NATO-tagsága alkalmából, és a Külügyi Bizottság ülésén javasolni fogom, hogy a mostani helyzetre való tekintettel, e nyilatkozatban szerepeljen Románia helyzetének fontossága” - fogalmazott Borbély. Hozzátette, a brüsszeli látogatás során Stelian Stoiannal, Románia NATO-nagykövetével, és Oana Lungescu NATO-szóvivővel is találkoztak, akik arról biztosították a küldöttség tagjait, hogy az Észak-atlanti Szerződés Szervezete a következő hónapokban kiemelt figyelmet szentel Romániának.

„A NATO-tagállamok szolidárisak kell legyenek, és meg kell tegyék azokat a lépéseket, amelyeket a NATO szabályozásai, valamint a NATO-Oroszország közötti alapdokumentumok előírnak. A régió biztonságának érdekében a tagállamok és partnereik világosan és egyértelműen meg kell fogalmazzák, hogy a következő hónapokban milyen konkrét lépéseket fognak tenni a térség stabilizálásának irányába” - szögezte le beszédében Borbély László.

Hanganyag:
Borbély László nyilatkozata