Borbély: a NATO-nak meg kell erősítenie pozícióit ebben a régióban

2014.04.30. | RMDSZ , Külkapcsolatok

Borbély: a NATO-nak meg kell erősítenie pozícióit ebben a régióban

Hoyt Brian Yee-vel, az Amerikai Egyesült Államok Külügyminisztériumának európai és eurázsiai ügyekért felelős helyettes államtitkárával találkoztak kedden, április 29-én Bukarestben a parlamenti pártok vezetői. Az egyeztetésen – amelyen az RMDSZ-t Borbély László politikai alelnök képviselte –, az ukrajnai és krími események következtében kialakult új külpolitikai helyzetekről, geopolitikai átalakulásokról, Románia és az Egyesült Államok kapcsolatáról, illetve a romániai állampolgárokat érintő amerikai vízumkényszer feloldásáról tárgyaltak.

A találkozón Borbély László kiemelte: a romániai magyarság, az RMDSZ mindig is egy stabilitási tényezőt jelentett a romániai politikai életben, és fontos szerepet töltött be mind az Európai Uniós, mind pedig a NATO-s csatlakozás megvalósulásában. „Aggódunk az ukrajnai események miatt. Örvendtünk annak, hogy Románia és Magyarország közös erővel lépett fel az ukrán nyelvtörvényt eltörlő határozat ellen, reméljük most már mindenki belátta, hogy mennyire fontos egy országon belül a kisebbségi közösségek számára az anyanyelv használatát biztosító törvénykezés megerősítése” – fogalmazott a bukaresti amerikai nagykövetségen Borbély.

Az ukrán válság legújabb fejleményeire is kitérve, a politikai alelnök elmondta: lévén, hogy a régióban Románia a legexponáltabb, minél előbb szükség van egy konkrét elképzelés, terv kidolgozására, mint ahogyan arra is, hogy a NATO megerősítse pozícióit ebben a régióban.